Tongeren vandaag

Nieuws

Expo foto's Henri Savenay

Stadsfotograaf Henri Savenay overleed op 26 mei 2020

Met de fototentoonstelling ‘Tongerse Taferelen door de lens van Henri Savenay’ brengt de stad een eerbetoon aan de stadsfotograaf. Medewerkers van cc de VELINX hebben een keuze gemaakt uit de tienduizenden kiekjes. Een 30-tal foto’s van de hand van Henri zijn te bewonderen in de tent van het vaccinatiecentrum aan DC De Piepel. Eind dit jaar verhuist de tentoonstelling naar het Praetorium.


Burgemeester Patrick Dewael opende vanavond de tentoonstelling in aanwezigheid van de familie van Henri: "Velen koesteren warme herinneringen aan Henri. Voor mij persoonlijk gaan die zelfs terug tot in mijn jeugdjaren: samen pinten drinken, sigaretten roken of de school ontvluchten. Het was plezant", vertelde een sterk geëmotioneerde burgemeester. "Op latere leeftijd deelden we hetzelfde stamcafé. We vergeleken het Poorthuis met de kantine van FC De Kampioenen. We hebben er vaak gelachen, gehuild, gezeverd en gefilosofeerd. Henri was misschien wat te bescheiden. Het oeuvre van kunstenaar Henri bestond uit assemblages met recyclagemateriaal en fotocollages met digitale technieken. Henri werkte vele jaren als grafisch ontwerper bij de stad. Hij koesterde een diepe liefde voor zijn stad die hij nooit heeft verlaten.

De foto's van deze expo' Een terugblik op de toekomst' roepen herinneringen op aan vervlogen tijden. Ze laten ons dromen van wat binnen afzienbare tijd opnieuw normaal zal worden. Henri was een integer en aimabel man die eenieders sympathie en enthousiasme wist op te wekken. Hij was alomtegenwoordig in Tongeren: tijdens grote massa-evenementen , maar ook bij kleine initiatieven en projecten die het verschil kunnen maken", besloot Dewael.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame