Tongeren vandaag

Nieuws

Fietsbrug naar de Kevie

Vanochtend werd in de volkstuintjes aan de Wijkstraat een fietsbrug van 15 meter lang en 26 ton zwaar als een geheel geleverd en geplaatst. De brug verbindt de binnenstad met de Kevie via het nieuwe fietspad door de volkstuintjes.

Patrick Dewael, burgemeester:
“We hechten veel belang aan verkeersveiligheid in onze stad. Met de plaatsing van deze fietsbrug zetten we in op een meer veilige en vlotte verbinding tussen het stadscentrum en de Kevie via het nieuwe fietspad door de volkstuintjes. Voor de zwakke weggebruiker willen we extra inspanningen leveren. Wij stimuleren het gebruik van de fiets, zeker voor korte verplaatsingen. Daarom is het essentieel dat woon-werkverkeer, de verplaatsingen naar school en de vrijetijdsverplaatsingen vlot en veilig kunnen verlopen.”

“Het brugdek van deze 15 meter lange fietsbrug (vervaardigd uit een metalen onderbouw) bestaat in het midden (3 meter) uit metalen roosters die voor een optimale grip en veiligheid zorgen voor de fietsers. Ook de zijstroken (2 x 1 meter) zijn voorzien in houten planken met anti-slipstrips. De 26 ton zware brug werd vannacht per uitzonderlijk vervoer als geheel getransporteerd naar de werf,” aldus schepen van openbare werken, Guy Schiepers.

De werken worden uitgevoerd door aannemer BAM Contractors (hoofdaannemer van het project ‘Heraanleg De Motten en openlegging Jeker’).De totale kostprijs van de werken is geraamd op 162.000 euro.

Patrick Jans, schepen van mobiliteit:
“De fietser moet zich veilig kunnen verplaatsen in onze stad. Met de aanleg van deze fietsbrug creëren we een vlotte en veilige verbinding tussen het stadspark De Motten, via de volkstuintjes naar de Kevie. In de toekomst zal deze brug tevens de verbinding vormen tussen de binnenstad en de fietssnelweg F791 Tongeren-Luik. Dit tracé zorgt voor de aansluiting van Tongeren met Wallonië. Hierdoor krijgt de stad Tongeren via de Provincie Limburg subsidies voor de realisatie van deze fietsbrug.”

De brug is deel van een nieuwe fietsinfrastructuur die de provincie voor 90% subsidieert. Bert Lambrechts, gedeputeerde van Mobiliteit, legt uit: “Onze Limburgers verdienen kwaliteitsvolle en veilige fietsverbindingen, maar dat kost geld. Daarom ondersteunen we de lokale besturen graag bij de aanleg van fietsinfrastructuur. Voor dit project wordt een subsidiebedrag van 259 406 euro voorzien. Dat is goed voor zo’n 300 m fietspad, inclusief de brug, en energiezuinige verlichting.” De helft van het bedrag kan de provincie terugvorderen bij de Vlaamse overheid. Daarnaast ondersteunt het provinciebestuur ook in het ontwerpproces. “Zo bouwen we het functionele fietsroutenetwerk kwalitatief uit en zorgen we voor een naadloze inpassing in het grotere geheel van de fietssnelwegen”, verduidelijkt Lambrechts.

foto's: MMT en Nico François

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame