Tongeren vandaag

Nieuws

Fietscampagne van start

Vanochtend is het startschot gegeven voor de campagne 'Blijven fietsen allemaal'.


Mobiliteitsschepen Patrick Jans en mobiliteitsambtenaar Yannick Volont hebben symbolisch de slogan aangebracht op het nieuwe fietspad aan de volkstuintjes dat voor een verbinding zorgt van de binnenstad en het stadspark De Motten met natuurgebied ‘De Kevie’.

Het initiatief komt van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld). Zij heeft samen met de Vlaamse Stichting Verkeerskunde, Fietsberaad Vlaanderen en de Voetgangersbeweging gewerkt aan een toolbox rond duurzame mobiliteit. De minister wil lokale besturen inspireren en ondersteunen om naar aanleiding van de coronacrisis maatregelen te nemen voor het verder stimuleren van stappers en trappers.

Ze start daarom de fietscampagne #blijvenfietsen die de Vlaming aanmoedigt om ook tijdens de corona-exit vooral te blijven fietsen in het woon-school en woon-werkverkeer.

Lydia Peeters maakt hiervoor 3 miljoen euro vrij. 2 miljoen kan ingezet worden op gemeentelijke wegen, met een maximaal bedrag van 7.000 euro per lokaal bestuur. Bij het uitvoeren vraagt de minister voor elke euro die Vlaanderen investeert op gemeentewegen, één euro van het lokaal bestuur. Daarnaast kunnen binnen het tweede deel van het vrijgestelde budget (nog eens 1 miljoen euro) lokale besturen ook voorstellen formuleren voor verfwerken op gewestwegen.
Gemeenten en steden die de campagne willen ondersteunen, kunnen daarvoor gebruikmaken van campagnemateriaal dat de VSV hen bezorgt. Daarin zitten onder meer sjablonen om de campagneboodschap “Blijven fietsen allemaal” op het wegdek te krijten op plekken waar veel fietsers passeren.

"Tijdens de lockdown zijn we met z’n allen massaal beginnen fietsen, een positief gevolg van de coronacrisis. Je voelt dat er iets veranderd is. Samen met de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) willen we iedereen aanmoedigen om ook te blijven fietsen voor dagelijkse verplaatsingen of als je binnenkort opnieuw naar school of naar het werk mag", weet schepen Patrick Jans. "We willen deze goede gewoonte ook na de coranacrisis in stand houden. Via deze campagne willen we de burger sensibiliseren en aanmoedigen om vol te houden. Het is geen grote actie, wel een leuke om mensen aan het denken te zetten".

“Ook de Tongenaar heeft zijn fiets ontdekt. Dat kunnen we als stadsbestuur alleen maar blijven aanmoedigen. Fietsen is de ideale ontspanning en het is bovendien gezond. De VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) pakt uit met een fietscampagne op Vlaams niveau. Uiteraard springen wij graag op de kar en moedigen we de Tongenaar aan om te blijven fietsen!”, aldus An Christiaens, burgemeester wnd.

Wie buren en voorbijgangers wil aanmoedigen om meer de fiets te gebruiken, kan een affiche aan het raam hangen. Je kan die downloaden via website www.vsv.be.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame