Tongeren vandaag

Nieuws

Foto expo 't Oud Hospitaal in Julianus Shopping

Vanavond is in Julianus Shopping de expo 't Oud Hospitaal geopend, het eerste evenement van het cultuurfestival MoMeNT

Jos Molenaers maakte begin jaren '80 een reportage in het toenmalige Sint-Jacobushospitaal als eindwerk voor zijn studies fotografie. Hij mocht er enkele dagen meedraaien.

Naast 10 grote zwart-wit foto’s in de raamopeningen van de gevel langs de Schiervelstraat, hangen er 40 kleinere foto's op de vitrine van een leegstaand winkelpand tegenover de ingang van de Toeristische Dienst.


* Intendant Barbara Wyckmans zorgde voor de verwelkoming: "De vierde editie van MoMeNT, zou de beste ooit worden, maar half maart kwam corona en moest iedereen in zijn kot blijven. De lockdownervaring heeft ons allen op een groot misgevoel geduid. Anderzijds hebben we gemerkt hoe cultuurbeleving een welkome afleiding of zelfs troost kan zijn.
Gelukkig hebben we uit het oorspronkelijke MoMeNTprogramma toch 10 projecten kunnen redden die de coronaproof hebben doorstaan. Deze expo van Jos Molenaers is de aftrap. De foto's blijven hangen tot eind Juni 2021.


* Burgemeester wnd. An Christiaens: "Voor mij is het ook een speciaal 'MoMeNT': Het is al zo lang geleden dat we ergens naartoe zijn mogen gaan. Dit zou een topeditie worden, maar het is anders gelopen. De tijd staat niet stil. Jos Molenaers maakte deze foto's begin jaren '80 voor zijn eindproef. Pas nu heeft hij ze uit zijn archiefdoos gehaald. Toeval wil dat de echte helden in onze maatschappij uit de zorgsector komen. Deze expo is een eerbetoon aan hen. Kunst en cultuur zijn er voor ons in de meest moeilijke momenten".


* Fotograaf Jos Molenaers: "Ik ben eerder fotograaf dan verteller. Fotografie is ook een verhaal vertellen. Ik heb al 20 jaar geen enkele reportage meer gemaakt. Een huwelijksreportage is iets heel anders. Door foto's te bekijken, kom je jaren later herinneringen tegen. Een beeld blijft. In een tijdreis terugkijken naar andere beelden, maar het virtuele hebben ze ons nog niet verteld. Zorg blijft in iedere cultuur.
Toen ik 7 jaar was, heb ik 14 dagen in het oud hospitaal gelegen met een gebroken elleboog. Dat hadden ze hier nog nooit gezien. Er werd een katrol met gewichten in Bavière gehaald. Ik lag hier met een pin in mijn arm. De beelden van lange gangen, blinkende linoleum in de zalen zijn me altijd bijgebleven. Het gebouw had iets kathedraalsachtig. Tijdens mijn reportage viel mij op: iedereen kent hier iedereen. Het was hier familiaal. De pa van mijn beste vriend was hier chef-kok (Jef Castermans). Toen ik hier rondliep waren de weeskinderen al weg, maar de 'ouw mennekes' verbleven er wel nog";


* Directeur a.z. Vesalius Eric Christiaens opende met een eerbetoon aan stadsfotograaf wijlen Henri Savenay: "Dit is het eerste evenement zonder hem. Ik ging niet graag naar school. De 1e juli is dus een mythische dattum voor mij. Kunst zal de tand des tijds overslaan. Ik was enthousiast op zoek naar de mensen op de foto's en heb er verscheidene gevonden. Onder meer tante Irène die ondertussen is overleden. De werkomstandigheden in een ziekenhuis zijn in al die jaren gigantisch veranderd. De technologie is enorm gewijzigd. Het lijkt een reportage uit een andere wereld: paard en kar tegenover een Tesla. Dan kwam corona. Ik ben blij dat ik op dat ogenblik in een ziekenhuis werk. Zo heb ik het gevoel dat het werk belangrijk is, een voorrecht om te mogen meemaken. Op enkele weken is mijn perspectief t.o.v. de foto's enorm veranderd. Tijd speelt een belangrijke rol. De foto's zijn weer actueel: de blik in de ogen, de warmte,... het is een fantastisch eerbetoon aan de helden van vandaag"

Jos mocht indertijd zelfs een keizersnede meemaken en fotograferen in het oud hospitaal. Die foto hangt boven de toegang naar Julianus.Via een oproep op Facebook is hij de boreling op 't spoor gekomen: Tongenaar Peter Colson is ondertussen 40 jaar. Hij poseert hier samen met gynaecoloog Dr. Lacoque die hem op 9 januari 1980 op de wereld heeft gezet.


Viviane Dignef werkte indertijd als verpleegster in het oud hospitaal. Zij is te bewonderen op enkele foto's

N.a.v. de expo ligt er een boek bij de Toeristische Dienst waar iedereen anecdotes mag neerpennen over het oud hospitaal. Jos Molenaers mocht als eerste iets opschrijvenZoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame