Tongeren vandaag

Nieuws

GALLO-ROMEINS MUSEUM PLAATST AUDIOTOURS TIJDELIJK ONLINE

Het Gallo-Romeins Museum is sinds 13 maart gesloten. Zowel de permanente tentoonstelling als de tijdelijke expositie ‘Dacia Felix’ zijn sindsdien niet meer toegankelijk. Beide tentoonstellingen konden bezocht worden met audiogidsen. Die biedt het museum nu tijdelijk online aan. Je kan ze raadplegen via de website van het museum.

Van neanderthaler tot Gallo-Romein

De permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vertelt het verhaal over het leven van de mens in onze regio, van in de prehistorie tot de vroege middeleeuwen. Het museum presenteert vuurstenen vuistbijlen van neanderthalers, aardewerken potten van de eerste boerengemeenschappen, een unieke Keltische goudschat en - uiteraard - een groot gamma aan voorwerpen uit de Romeinse tijd. Tongeren was de eerste stad ooit in onze regio, door de Romeinen gesticht rond 10 v.Chr.
De meest interessante voorwerpen komen aan bod in de audio-tour. Die staat nu online. Je kijkt naar een foto van het object en je kan de bijhorende teksten lezen én beluisteren.

Dacia Felix

Van 19 oktober 2019 liep in het Gallo-Romeins Museum de tentoonstelling ‘Dacia Felix - Het roemrijke verleden van Roemenië’. Het museum organiseerde de tentoonstelling in samenwerking met Europalia. Ze werd bezocht door bijna 25 000 mensen en vroegtijdig gesloten. Normaal liep de expositie nog tot 26 april.
Roemenië was van oudsher een kruispunt van culturen. Contact en uitwisseling tussen deze cultuurgroepen was het centrale thema van de tentoonstelling. Er waren topstukken te zien van Romeinen, Daciërs en Geten, Grieken, Scythen en Kelten.
Ook in deze tentoonstelling konden bezoekers genieten van een audiogids. Die staat nu online.

Schepen van cultuur en waarnemend burgemeester An Christiaens: ‘Uiteraard gaat er niets boven de échte ervaring om naar een authentiek object te kijken, zeker als dat vele duizenden jaren oud is. Dat neemt niet weg dat het fijn en leerrijk is om deze audiotours te beluisteren vanuit je thuisbasis. Hopelijk zet het mensen aan om binnenkort een volwaardig bezoek te brengen. We onderzoeken momenteel de mogelijkheden om Dacia Felix gedurende een korte periode opnieuw te openen, van zodra dit mogelijk is.’

Je vindt de audiotours op de website van het museum.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame