Tongeren vandaag

Nieuws

Gedichtenwedstrijd Willemsfonds

Vanavond werden in de bibliotheek de laureaten gehuldigd van de gedichtenwedstrijd van het Willemsfonds. Het thema was: 'De Muur- in al zijn facetten'.

De wedstrijd was gericht op de leerlingen van de 1e en 2e graad van alle Tongerse secundaire scholen, maar enkel Viio en SIBBO hebben deelgenomen. De wedstrijd was gekoppeld aan de Euro-kartoenale die in oktober in de Velinx te zien was.


Dr Stockmans heette de aanwezigen welkom. Hij opende met een minuut stilte ter nagedachtenis van de vrouw van Luc Ponet. Ze is dinsdag op 60-jarige leeftijd overleden. "Het Willemsfonds richt al meer dan 40 jaar, alle 2 jaar een Kartoenale in. Een muur heeft vele betekenissen: reëel of symbolisch. Het draait om verbondenheid en kracht die zit in de stenen en in de voegen".


Pim Lakay schetste de wedstrijd: "Uit de 160 inzendingen heeft de jury er 10 genomineerd, hieruit werden de 3 winnaars gekozen. Het thema 'Muur' gezien vanuit de visie van een kind. Een muur heeft vele symbolische betekenissen: een afsluiting; een bescherming tegen gevaar; een beletsel of obstakel.
De jury heeft zich gebaseerd op verschillende criteria: originaliteit; woordkeuze; beeldspraak; het ritme; de structuur; de rijmen; zet het gedicht mij aan tot nadenken?


Lisa Deckers (MoMeNT) en Pim mochten om beurt de genomineerde gedichten proclameren.


Hierbij de top 3:

3. Josse Moors (Viio)
2. Siemen De Boer (SIBBO OV4)
1. Laïselore Lenaers (Viio)


De leerlingen van 5 Grootkeuken (SIBBO) hebben klassikaal het gedicht 'In de verte' geschreven. Dat leverde hen een prijs 'hors parcours' op: Nationaal Voorzitter Amand Dewaele beloonde hen met een vormingscursus 'creatief schrijven' om samen sterke verhalen te maken en het schrijfplezier te stimuleren.Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame