Tongeren vandaag

Nieuws

Gezinsvriendelijk bevallen in az Vesalius

Het team van gynaecologen en vroedvrouwen van az Vesalius doet er alles aan om een bevalling zo gezinsvriendelijk mogelijk te laten verlopen. Op dat vlak zijn er enkele vernieuwingen ingevoerd: meer aandacht voor het geboorteplan, een nieuw bevallingsbad en de mogelijkheid om te kiezen voor een gentle sectio, een "vriendelijke" keizersnede.

* Het geboorteplan
In de zesde maand van de zwangerschap worden beide ouders uitgenodigd om samen met één van vroedvrouwen van het ziekenhuis het geboorteplan te bespreken. Daarvoor werd een nieuwe consultatieruimte ingericht waar het koppel in alle rust zijn wensen kan bespreken.
“We vinden het belangrijk om beide ouders hierbij te betrekken,” zegt dokter Nathalie Minten, diensthoofd gynaecologie in az Vesalius. “De vader of meeouder is een belangrijke steun en toeverlaat voor de moeder in spe, die er tijdens de bevalling mee op kan toezien dat hun wensen gerespecteerd worden.” Tijdens de prenatale raadpleging wordt ook de sociale en psychische situatie van de ouders in beeld gebracht. Dit gebeurt aan de hand van een vragenlijst die het koppel thuis al kan invullen. Zo kan, als de ouders dat wensen, al tijdens de zwangerschap de juiste begeleiding worden opgestart.

* Een nieuw bevallingsbad
Binnenkort komt er ook een nieuw bevallingsbad in het verloskwartier. Water werkt immers relaxerend en pijnverlichtend, en de betrokkenheid van de partner is hier groter. Die kan in of naast het bad zijn vrouw coachen of haar rug masseren. “Het is een mooi alternatief voor epidurale verdoving,” zegt dokter Minten.

* Gentle Sectio
Als een keizersnede nodig is kiest het team van az Vesalius wanneer dat kan voor een gentle sectio, ook wel een vriendelijke of een natuurlijke keizersnede genoemd. Dit is mogelijk bij een laagrisico-zwangerschap die 37 weken of verder gevorderd is. Het komt erop neer dat de vader of meeouder van bij het begin aanwezig is, hij kan de hele tijd aan het hoofdeinde bij de moeder zitten. Zij kunnen samen hun kindje geboren zien worden. De partner die dat wil kan gemakkelijk meekijken omdat er een lage groene doek wordt gebruikt en de moeder kan dat ook via de weerspiegeling in de lamp.
Bij een natuurlijke keizersnede wordt de baby heel langzaam uit de baarmoeder gehaald, het tempo waarop een baby vaginaal ter wereld komt wordt zoveel mogelijk aangehouden. Ook is er een pediater aanwezig in de operatiezaal, de pasgeboren baby krijgt zo snel een check-up en kan daarna meteen op de blote huid van de mama worden gelegd terwijl zij gehecht wordt, dat was vroeger niet het geval. “Door het huid-op-huid contact stabiliseert de hartslag en temperatuur van de baby sneller. We zorgen voor een aangename temperatuur in de operatiezaal, de lichten worden gedimden als je wil wordt er muziek opgezet” aldus dokter Minten. “Als moeder en kind toch even van elkaar gescheiden worden dan zorgen we voor huid-op-huid contact met de papa of meeouder.”

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame