Tongeren vandaag

Nieuws

'Grondslag' vraagt de bescherming Hotel Chemin du Fer

Nieuw collectief 'Grondslag' vraagt aan minister de bescherming van ‘Hôtel du Chemin de Fer’


'Grondslag' is een nieuw collectief van Tongenaren die zich inzetten voor een stad waar het fijn is om te leven, leren, werken en rond te hangen. Ze dromen van een Tongeren met veel kwalitatieve publieke ruimte, hoogwaardige hedendaagse architectuur en een stad waar op een respectvolle manier wordt omgegaan met het cultureel patrimonium.

Vandaag vroeg ‘Grondslag’ aan Erfgoed Vlaanderen om ‘Hôtel du Chemin de Fer’ te beschermen als monument. Het gebouw verkeert al enige tijd in slechte toestand en de huidige eigenaar neemt geen initiatief om het gebouw te herstellen. Het stadsbestuur liet onlangs weten het leegstaande gebouw te willen onteigenen.

 “Het is vandaag moeilijk voor te stellen maar ooit was ‘Hotel du Chemin de Fer’ een kleurrijk gebouw met bloemmotieven op de gevel. Bij het verlaten van het station kreeg elke bezoeker aan Tongeren een zicht op dit uitzonderlijk monument. We vragen aan de Vlaams minister van Onroerend Erfgoed om dit als monument te beschermen. Daarnaast moet Stad Tongeren als erfgoedstad alles op alles zetten om dit terug in ere te herstellen.” zegt Stijn Scholts van Grondslag.

Over Hotel du Chemin de Fer

‘Hotel du Chemin de Fer’ is een erg gekend gebouw in Tongeren. Op dezelfde plek stond voordien ook een stationshotel met dezelfde naam. Dit werd aan het eind van de 19de eeuw opgetrokken, nadat het grote station ‘La Gare’ werd gebouwd. De bouw van het station zorgde voor de ontwikkeling van de stationsomgeving met de obligate stationshotels.

Het huidige ‘Hotel du Chemin de Fer’ werd in 1922 gebouwd naar het ontwerp van Clément Pirnay. Hij kreeg de opdracht van z’n schoofamilie Cornet. Voor deze ondernemersfamilie verbouwt Pirnay in 1909 de familiewoning L’hôtel Cornet aan de Leopoldwal 6 (thans advocatenkantoor Janssen). De familie Cornet zorgde ook voor de introductie bij de Luikse industrieel Florent Rosmeulen voor het ontwerp van de fabriek Rosmeulen in 1909. De chocoladefabriek werd ondertussen succesvol herbestemd tot wooncomplex.

Waarom verdient ‘Hotel du Chemin de Fer’ bescherming?

De architect koos voor z’n ontwerp een stijl die in de structuur refereert aan het Modernisme, in de decoratie verwijst naar de strakke belijning van de Art déco en naar de Art nouveau door het uitbundige gebruik van sgrafitti. Met dit ontwerp brengt de architect een laatste ode aan de Art Nouveau en stapt hij voluit in de Art déco en het Modernisme.. Weinig gebouwen in Vlaanderen brengen op deze schaal de drie belangrijke stromingen van de eerste helft van vorige eeuw samen.

Deze kenmerkende mengstijl past Pirnay datzelfde jaar op kleinere schaal toe in zijn ontwerp van Maison Bacot in de rue Dartois in Luik. Maison Bacot werd in 1995 beschermd.

Na de brand van 1918 in de stationsbuurt werd de Stationslaan heropgebouwd met een reeks van prachtige burgershuizen. Dit transformeerde de laan tot één van de mooiste in Vlaanderen. ‘Hotel du Chemin de Fer’ is het enige gebouw aan het station uit het interbellum dat het bombardement van mei 1940 overleefde.

"De procedure tot bescherming van een gebouw als monument duurt ongeveer 9 maanden", weet Stijn

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame