Tongeren vandaag

Nieuws

Hakhoutbeheer

Hakhoutbeheer in Henis, Elderen, Berg en Ketsingen

Tongeren start binnenkort met hakhoutbeheer in Henis, ’s-Herenelderen, Berg en Ketsingen. In deze dorpen zullen op verschillende plaatsen bomen gekapt worden. Dat komt de biodiversiteit ten goede.
Hakhoutbeheer is een eeuwenoude en alternatieve vorm van beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd op een tiental centimeter boven de grond. Het hakhoutseizoen loopt van 1 november tot 15 maart van het volgende jaar. Hakhoutbeheer wordt in de winterperiode uitgevoerd omdat bomen niet in het blad staan, de sapstroom langzamer verloopt (en de bomen dus minder kwetsbaar zijn) en de vogels niet broeden, zegt burgemeester wnd. An Christiaens.

“Houthakbeheer heeft tal van voordelen” volgens Patrick Jans, schepen van Milieu. “Het snoeien lijkt op het eerste gezicht drastisch, maar na enkele maanden komen alweer nieuwe scheuten uit de stronken tevoorschijn. Zo krijgen we verjonging van de beplanting in de berm en een rijker ecosysteem. Dominante uitheemse soorten (vooral Amerikaanse vogelkers) worden in de mate van het mogelijke definitief verwijderd. Daarnaast vervullen de hakhoutbestanden de functie van een ecologische verbinding tussen verschillende gebieden en vormen ze ook een ideale biotoop voor vogels.”

“Hakhoutbeheer is een repetitief onderhoudswerk dat om de 5 à 10 jaar gebeurd, voornamelijk in holle wegen en op verkavelingen. In Tongeren wordt er samengewerkt met gespecialiseerde aannemers en het Regionaal Landschap. Zo kunnen wij een professionele en correcte aanpak garanderen, zegt schepen van Openbare Werken Guy Schiepers.” “Vorig jaar werd hakhoutbeheer uitgevoerd in Piringen, Overrepen en Neerrepen. In 2020 staan Henis, ’s-Herenelderen, Berg en Ketsingen op het programma” besluit Guy Schiepers.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame