Tongeren vandaag

Nieuws

Handhavingsweek: campagne tegen hondenpoep

Van 28 september tot 20 oktober stond de handhavingsweek in Tongeren in het teken van een campagne tegen hondenpoep. Zowel de gemeenschapswachten als politie voerden verschillende acties uit. De handhavingsweek is een Vlaams initiatief van Mooimakers (OVAM, Fost Plus en de VVSG).

Hondenpoep blijft één van de overlastproblemen die het straatbeeld in Tongeren ontsieren. Bovendien is het één van de overlastproblemen waar de Tongenaar zich het meest aan ergert. Al te vaak blijft hondenpoep achter op de straten en stoepen. De begeleider van de hond is verplicht de uitwerpselen te verwijderen en de plek te reinigen. Bovendien mogen hondenpoepzakjes niet in de rioolputjes geworpen worden. Ook zijn hondenbaasjes verplicht om voldoende hondenpoepzakjes bij zich te hebben.

De stadsdiensten en de politie krijgen regelmatig klachten binnen over hondenpoep. Mensen die zich storen aan uitwerpselen op pleinen, speelpleinen, stoepen en straten melden dit best bij de politie of bij één van de gemeenschapswachten. Hondenpoep is niet alleen hinderlijk voor inwoners of bezoekers van onze stad. De reinigingsdienst krijgt de onaangename taak om de overlast op te ruimen.

An Christiaens, burgemeester wnd.: “Zowel de politie als onze gemeenschapswachten voerden de voorbije maand verschillende acties uit met specifieke aandacht voor De Motten, de Kevie en Plinius. We plaatsten hiervoor 10 verplaatsbare hondenpoep borden. Ze sporen de hondenbaasjes aan om de hondenpoep op te ruimen. De hondenbaasjes werden ook aangesproken door onze gemeenschapswachten en er werd campagnemateriaal uitgedeeld (flyers, stickers, affiches, hondenfrisbee, houder voor hondenpoepzakjes). Ook bij de handelaars in het centrum werd de campagne toegelicht. Zij stellen het promomateriaal (stickers en affiches) ter beschikking in hun handelszaak. Wie een bezoek brengt aan de dierenarts, de hondenschool of het Belgisch Centrum voor Geleidehonden in onze stad krijgt een hondenfrisbee en een houder voor hondenpoepzakjes.”

Naast de preventieve acties blijft het ook nodig om repressief op te treden. Er worden specifieke politiepatrouilles ingezet om hardnekkige overtreders te betrappen. De gemeenschapswachten en de lokale politie voeren op regelmatige tijdstippen controles uit en de politie is bevoegd om boetes uit te schrijven als hondenbaasjes niet in het bezit zijn van een hondenpoepzakje of de hondenpoep niet opruimen.

Hondenpoep opruimen is uiteraard het hele jaar door belangrijk en niet enkel tijdens de actiemaand! Het reglement rond de honden en de hondenpoep is opgenomen in het politiereglement op de gemeentelijke administratieve sancties. Dit kunt u raadplegen via de website www.tongeren.be onder de rubriek welzijn en veiligheid/gemeentelijk administratieve sancties (GAS). Klachten kunnen gemeld worden: meldpuntoverlast@stadtongeren.be .

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame