Tongeren vandaag

Nieuws

Hedendaagse kunst bij de begijnen

Limburgse academies stellen tentoon in de Begijnhofkerk Sint-Truiden

De acht Limburgse academies laten hedendaagse kunst flirten met het historische interieur van de Begijnhofkerk in Sint-Truiden. Soms uitdagend monumentaal, dan weer ingetogen en fragiel.

Op een steenworp van de Grote Markt ligt die andere toeristische trekpleister van Sint-Truiden: De Begijnhofkerk. Deze laatromaanse, vroeggotische kerk bezit een schitterende reeks muur en pijlerschilderingen van de 13de tot de 17de eeuw. Anno 2021 gaan de academies de uitdaging aan om in dit uniek stukje werelderfgoed hedendaagse kunst binnen te brengen.

Het sinds 1933 beschermde monument is beperkt in presentatiemogelijkheden, maar curator Herman Maes grijpt net dit aan om mee te spelen. Vanuit respect voor het historische gebouw en de restauratie ervan is het onmogelijk kunstwerken aan de muren te bevestigen. De tentoonstellingsruimte bepaalt hierdoor voor een groot stuk de selectie van de kunstwerken, zonder in te boeten aan kwaliteit. Het beeldend werk gaat een wisselwerking aan met de ruimte. De verhouding tussen beide is de rode draad in de presentatie. Monumentaal werk ten opzichte van de grootse ruimte, of net de integratie van kleine gedetailleerde werken in relatie met details in de architectuur.

De ongeveer tweehonderd gepresenteerde kunstwerken tonen een waaier aan disciplines en stijlen. In de acht academies werken schilders, beeldhouwers, keramisten, tekenaars, grafici, industrieel vormgevers, juweelontwerpers, grafisch vormgevers, animatoren, illustratoren, fotografen, glaskunstenaars, etc. Deze expo geeft een fraai overzicht van de brede artistieke expertise die de Limburgse academies in huis hebben.

De tentoonstelling toont diversiteit en kwaliteit uit de acht Limburgse academies waarbij net de beperkte presentatiemogelijkheden zorgen voor samenhang en verrassing in de Begijnhofkerk.

Waar: Begijnhofkerk Sint-Agnes
Begijnhof 25/33, Sint-Truiden

Wanneer: van 8 juli t.e.m. 29 augustus 2021.

Open: weekdagen van 10u00 tot 12u30 en van 13u30 tot 17u00
weekend van 13u30 tot 17u00
Gratis toegang met registratie ivm corona

DEELNEMENDE ACADEMIES

Academie Haspengouw

Academie Hasselt

Academie Heusden-Zolder

GA voor Kunst Genk

Kunstacademie Maasmechelen

Kunstacademie Noord-Limburg

Kunstkoepel Bilzen

Pentagoon Academies Tongeren

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame