Tongeren vandaag

Nieuws

Henry Baillien herdacht

Vanavond hebben het KLGOG en het Stadsarchief een hulde gebracht aan wijlen Henry Baillien. De stadsarchivaris is 40 jaar geleden verongelukt toen hij terugkwam van de opening van de kinderboerderij in Kiewit.

Hij was Tongerens bekendste historicus. Bijna vier decennia lang was hij stadsarchivaris en hij mag beschouwd worden als de grondlegger van de (moderne) Tongerse geschiedschrijving.

Hij was een veelzijdig en graag gezien figuur die ook buiten de stads- en landsgrenzen bekend was.

De viering focust niet alleen op Henry Baillien maar vooral op zijn onderzoek. De studie van het schilderij ‘de Brand van Tongeren’ en de gevolgen van de Frans-Hollandse Oorlog waren één van zijn geliefde onderwerpen.

Volgende lezingen worden gegeven:

Stadsarchivaris Steven Vandewal zorgde voor de verwelkoming en de inleiding van de gastsprekers: "Henry was een Tongenaar met een grote liefde voor Lauw"

Erfgoedschepen Gerard Stassen: "Henry zette mee de eerste stappen in de toeristische promotie van Tongeren, de Basilicaconcerten, de Antiekmarkt, het carnaval en hij was betrokken bij diverse verenigingen. waaronder muziekmaatschappij Casino. Henry was de juiste man , op het juiste moment , op de juiste plek. Henry was een getalenteerd man. Zijn inventarissen waren degelijke instrumenten die vandaag nog steeds gebruikt worden. Door zijn 200 geschriften heeft hij Limburg tot ver in het buitenland sympathiek en aantrekkelijk gemaakt".

Hendrik Baillien (33) kleinzoon van Henry: "Ik heb mijn opa niet gekend. Hij werd geboren op 20 augustus 1919 als zoon van Camille die de drukkerij Frère had overgenomen. Henry wilde graag verder sturen in Taal & Letterkunde, maar hij moest helpen in de drukkerij. Op 10 mei 1940 werd de drukkerij gebombardeerd. Gelukkig was de familie gevlucht naar de Pyreneeën. Na de oorlog werd de drukkerij terug opgebouwd. Henry heeft ook strijdliederen geschreven. Als carnavalist werd later de Humorprijs naar hem vernoemd. Hij kreeg de bijnaam 'Laach Harie'. In 1945 mocht hij de archieven van de stad ordenen. Hij richtte de VVV op. In 1951 werd hij bibliothecaris en in 1964 behaalde hij het diploma van Archivaris. Hij was als enige niet van adel  toch lid van de Raad van Adel. In 1970 kocht hij de Hoogmolen in Lauw die hij restaureerde. Opa was niet blij met sommige beslissingen die in 't verleden werden genomen door het stadsbestuur: zoals het afgraven van het aquaduct voor de inplanting van een school (Pibo), het zandstralen van oude grafstenen, ....".

Hendrik woont en werkt ondertussen in Gent, maar zijn hart ligt in Tongeren. 

Peter Schulpen, archivaris in Sittard: Vertelde over Sittard en de Frans-Hollandse Oorlog, een geliefd onderwerp van Henry. In augustus 1677 werd Tongeren nagenoeg volledig vernietigd. Een identieke ramp speelde zich af in Sittard. Ook die stad werd op quasi hetzelfde moment door de Fransen in brand gestoken. Ook Tongeren werd in 3 fases vernield door de Franse troepen.

Rombout Nijssen, Bilzenaar en Rijksarchivaris in Hasselt: Hij is gaan grasduinen in het militair archief van Vincennes in Frankrijk. Dat herbergt een (ongekende) schat aan kaarten en archieven over Tongeren en de regio. Een onderzoek van de rijksarchivaris brengt hier zicht op. "Dit is een publicatie waard in de Tongerse Annalen", wist Nijssen. 

Wim Dijkman, conservator van Centre Céramique in Maastricht: Schetste een nieuwe dimensie voor het grootste massagraf van paarden dat onlangs tussen Neerharen en Borgharen gevonden werd: het beleg van Maastricht in 1673 waarbij de Zonnekoning persoonlijk aanwezig was. In een greppel werden 65 dode paarden begraven, gedood met een loden musketkogel. 

Alain Collette, voorzitter KLGOG, mocht het dankwoord uitspreken: "Ik heb Henry Baillien goed gekend en ik kan bevestigen dat er niets is overdreven wat er vanavond over hem verteld is. Hij had heel veel gevoel voor humor, hij was een aristocraat, toegankelijk,...  Veertig jaar na zijn overlijden is er nog altijd een grote leegte achtergebleve". De voorzitter had nog een persoonlijke dank: "Hij heeft een studie gewijd aan mijn geliefde geschiedenis over het Prinsbisdom Luik "

Tijdens de voordracht werden 2 zwart/wit filmpjes getoond: fragmenten waarin Henry Baillien vertelt over o.a. de heilzame kracht van de Pliniusbron. 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame