Tongeren vandaag

Nieuws

Herdenking in Piringen

Voormiddag was er ook op het kerkhof in Piringen een herdenkingsplechtigheid voor één van de 24 Limburgse Partizanen die exact 80 jaar geleden geëxecuteerd werden in het Fort van Breendonk, een initiatief van het Genootschap voor de studie van W.O.II in Limburg i.s.m. CNPPA - NPCGR.

De plechtigheid werd geleid door Freddy Immerix

De vaandrigs vormden een erehaag aan de ingang van het kerkhof

Armand Moureaux, schuilnaam 'Pol', is geboren in Piringen op 5 mei 1910 (Kruisstraat 1 in Piringen). Hij was mijnwerker in het Luikse. Tijdens WO II werd hij lid van de allereerste Limburgse verzetsgroep 'Verzameling' die gesticht werd op 1 september 1940. Pol hield zich bezig met het overbrengen van sluikbrieven van Luik naar Limburg. In 1941 was hij medestichter van het overkoepelende Onafhankelijkheidsfront. De Partizanen waren het sterkst en het best georganiseerd in Tongeren. Pol was als enige van de 24 Partizanen lid van de Communistische partij. Hij leefde anderhalf jaar ondergedoken. Op 10 september 1943 werd hij in Guigoven aangehouden door de Belgische Rijkswacht. Hij was in het bezit van vier vuurwapens. 's Anderendaags probeerden vier Partizanen hem te bevrijden uit de politiepost op de Tongerse Grote Markt. Eén van de aanwezige agenten riep 'Hij is weg', maar dat was bedoeld op de commissaris die uit het raam was gesprongen. Zijn kompanen dropen af en Pol werd overgebracht naar een beveiligde cel in het gerechtsgebouw. Op 24 maart 1944 werd Moureaux ter dood veroordeeld door het Feldkriegsgericht in Hasselt en op 11 april 1944 werd hij samen met 23 Limburgse Partizanen terechtgesteld, wegens 'Verzetslid' op de executieplaats van het Fort van Breendonk. Hij werd begraven in Schaarbeek en later herbegraven in zijn geboortedorp Piringen. Als adjunct-korpscommandant was hij de hoogste in graad van de 24 gefusilleerden bij het Belgische Partizanenleger Limburg.

De plechtigheid werd bijgewoond door een tiental familieleden van Armand, samen met vertegenwoordigers van vaderlandslievende verenigingen en gemeenteraadsleden. Een doedelzakspeler zorgde voor de ingetogen sfeer.

Vier leden van de re-enactmentgroep ‘Verzet’ hielden wacht aan het graf van Moureaux.

Burgemeester Patrick Dewael bracht een speech: "Volgend jaar is het exact 80 jaar geleden dat WO II ten einde kwam. Sindsdien bleven we in West-Europa gespaard van gewapende conflicten. Maar op deze planeet vinden vandaag tal van  gewapende conflicten plaats. In 2023 was zeker 1 op de 6 mensen wereldwijd blootgesteld aan een gewapende conflict. L'histoire se repète malheureusement. Finaal draait het om macht en invloed, in combinatie met een gekrenkt ego. 
Vandaag brengen we oprecht hulde aan Armand Moureaux die het leven liet in het kamp van Breendonk. Hij ambieerde vrijheid voor zichzelf, zijn naasten en zijn land. Hiervoor gaf hij zijn leven. We zijn hem daarom onze eerbied en respect verschuldigd. We hebben daarnaast echter ook een verantwoordelijkheid t.a.v. mensen zoals Armand". 

Hierna werden er bloemen neergelegd op het graf van Armand

Er waren ook 24 rode rozen voorzien, eentje voor elk van de Limburgse Partizanen die exact 80 jaar geleden het leven lieten in Breendonk.

De vaandrigs brachten een groet met hun vlag aan het graf

De nabestaanden van Armand Moureaux verzamelden aan zijn graf

Na de herdenking bood het stadsbestuur een receptie aan in taverne 'Het Bierpunt'

Er was vandaag op 14 verschillende plaatsen in Limburg een herdenking aan de individuele graven van de 24 partizanen: As, Beverlo, Bilzen, Diepenbeek, Eisden, Genk, Glain, Koersel, Korspel, Maaseik, Piringen, Sint-Truiden, Vucht (07 april) en Zutendaal

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame