Tongeren vandaag

Nieuws

Herdenking Koningsdag

Vandaag is het Koningsdag of feest van de Dynastie.

Om 11u was er een te Deum in de basiliek. Deken Eric Reynders verwelkomde de burgemeester, schepenen, raadsleden, vertegenwoordigers van de rechterlijke macht, de militaire overheid, politie en brandweer en de vaderlandslievende verenigingen. 
Vervolgens was er een receptie in de brasserie van het Gallo-Romeinse Museum met een gelegenheidstoespraak door burgemeester Patrick Dewael: "België is sinds 21 juli 1831 een monarchie. Toen legde koning Leopold I de eed af. Koning Filip is sinds 2013 de zevende koning der Belgen. Velen onder ons zijn trots op hun Belgische nationaliteit. We voelen ons vandaag - naast Belg- ook Vlaming, Limburger, Europeaan en last but not least Tongenaar". 
Dewael had het ook over de nakende fusie met Borgloon: "Hierdoor ontstaat centraal in het zuiden van Limburg een nieuwe grote stad, de vierde van Limbug. Dat creëert mogelijkheden die we nu niet hebben. Samen zullen we sterker staan als lokaal bestuur en dat zal onze inwoners ongetwijfeld ten goede komen. De beschikbare budgettaire ruimte kan gebruikt worden om de belastingen te verlagen of voor gerichte investeringen. Tongeren en Borgloon zijn historische steden. Ze zijn tijdens opeenvolgende eeuwen door mensen gemaakt. Ook nu zal blijken dat het in eerste instantie mensen zijn die een ziel, karakter en 'smoel' zullen geven aan de nieuwe fusiegemeente". 
"Het vieren van Koningsdag is altijd een beetje vieren van onze eigen identiteit. Ik wil dus klinken op Tongeren, op België en in het bijzonder op ons vorstenpaar! 

Leve de koning!"

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame