Tongeren vandaag

Nieuws

Herdenking Wapenstilstand 2021

Deze voormiddag werd het einde van de Groote Oorlog herdacht. Op 11 november 1918 werd de wapenstilstand ondertekend in een treinwagon in het bos van Compiègne. 

Na een mis (10u) in de Basiliek was er een bloemenhulde aan het Monument der Gesneuvelden. 

Aansluitend trokken de aanwezigen naar de brasserie van het Gallo-Romeins Museum. 

Daar stond burgemeester Patrick Dewael in voor de gelegenheidstoespraak: "Mede dankzij de inspanningen van de Verenigde Naties vond de voorbije 76 jaar in West-Europa geen gewapend conflict plaats. We trokken lessen uit het verleden en streven resoluut een inclusieve samenleving na! In België beogen we een maatschappij die talloze vrijheden nastreeft, maar we moeten op elk ogenblik alert zijn. De Europese Unie worstelt met lidstaten als Hongarije en Slovenië. ook Polen baart steeds meer zorgen. De combinatie van 'soevereinisme' met nationalisme en populisme kent zelden een positieve uitkomst. 

De recente gezondheidscrisis schudde onze samenleving danig door mekaar. De aanpak van de coronapandemie had beter gekund. Geen enkele democratie is perfect, maar ze valt altijd te verkiezen boven om het even welk alternatief. 
Vandaag eren we hen die vochten voor onze democratische vrijheid. Deze plechtigheid moeten we altijd blijven herhalen. Vergeten mogen we immers nooit!"

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame