Tongeren vandaag

Nieuws

Het Gesproken Boek Limburg stopt na 47 jaar werking.

De laatste bladzijde van het Gesproken Boek Limburg is omgeslagen. Het boek is uit. Het is een enorm lijvig boek geworden. Vorige zondag kwamen Raymond Schoenaerts samen met de lezers een laatste maal samen om terug te blikken op bijna een halve eeuw vrijwillige inzet voor blinden en slechtzienden.

Het begon allemaal in 1976. Toen klopte E.H. Knaepen bij Raymond Schoenaerts en Mariette Lousbergh aan met de vraag om “Het gesproken boek Limburg” te organiseren. De bedoeling was dat vrijwilligers boeken zouden komen inlezen voor blinden en slechtzienden. Mariette en Raymond zeiden volmondig ja en stelden hun professionele opnamestudio ter beschikking.

De eerste vrijwilligers werden na een stemtest geselecteerd. En vanaf dan was het een komen en gaan in de Kennedylaan 8. Mannen en vrouwen kwamen van overal uit Limburg op een afgesproken dag en uur, met een boek onder de arm naar de studio.

Een goed uur later, en voor sommigen 2 uren later, zat de leesbeurt er op. De ene keer kwam de lezer blij en voldaan naar buiten. Het inlezen was vlot gegaan. De andere keer was de lezer ietwat bedrukt, omdat hij te vaak struikelde over een of ander woord, of de intonatie was niet je dat, of hij moest te vaak zinnen herlezen.

Bij elke leesbeurt was er één iemand altijd : Mariette Lousbergh. Want zij zat aan de knoppen. 30 jaar lang, elke week opnieuw, twee volle dagen van 9 uur ’s morgens tot 9 uur ’s avonds en een volledige zaterdagvoormiddag. In 2006 werd haar werk overgenomen door Raymond Schoenaerts. Hij bleef dat doen tot juni 2020. Samen zorgden ze ervoor dat er een band was tussen al die vrijwillige lezers.

Eén keer in zijn geschiedenis, gedroeg Het Gesproken Boek Limburg zich als een echte vereniging. Iedereen zette in 1995, naast de normale leesbeurten, zijn schouders onder het project “Kleuren”. Het idee was : we maken een musical met als titel “Kleuren” gebaseerd op het boek “het meisje dat de zon niet zag” van Gerda van Cleemput. Wij brengen zo Het Gesproken boek in de belangstelling en met de inkomgelden én de gelden van de sponsors kopen we geluidsmateriaal voor de hoofdzetel van Blindenzorg Licht en Liefde. Met vele helpende handen slaagden ze erin om Kleuren in 4 volle culturele centra (Tongeren, Hasselt, Bilzen en Sint Truiden) op te voeren. Na afloop konden Het Gesproken Boek Limburg voor meer dan 700.000 Belgische Frank geluidsmateriaal overhandigen aan Varsenare.

Of je nu 10, 20, 30, of meer jaren boeken inlas, ieder heeft op zijn manier bijgedragen aan de uitbreiding van de gesproken bibliotheek. Via luisterpuntbibliotheek.be worden deze boeken beluisterd in heel Vlaanderen. In totaal leverde het Gesproken Boek Limburg 1.566 boeken af. Deze staan borg voor 19.756 uur luisterplezier. Hiervoor werd door de 116 lezers gratis en vrijwillig samen 24.695 uur ingelezen. Dat staat gelijk met meer dan 8,5 jaren lang gedurende 8 uur per dag inlezen. Een resultaat om terecht fier op te zijn.

bijdrage: Peter Bruggen

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame