Tongeren vandaag

Nieuws

'Hoppen door de stad'

De cultuur- en retailsector beleven momenteel moeilijke tijden. De plaatselijke Pentagoon Academie kwam recent echter met een origineel idee voor de dag. In verschillende winkeletalages verspreid doorheen de Tongerse binnenstad presenteren de cursisten fotografie weldra hun werk.

Voor dit project lieten de studenten fotografie (onder leiding van docent Stephanie Vandeput) zich inspireren door het werk van Edward Hopper.Hopper was een kunstschilder en achter zijn werk ging vaak een verhaal van isolatie en eenzaamheid schuil. De figuren in zijn werken werden vaak voor of vlak achter een raam afgebeeld, hetgeen de indruk van isolement compleet maakt.Er is uiteraard wel een buitenwereld, maar de persoon in kwestie lijkt er geen deel van uit te maken.

Patrick Dewael, Burgemeester: “Edward Hopper creëert in zijn schilderijen een onwerkelijke, haast desolate sfeer. In het gehele oeuvre van Hopper staat de isolatie van het individu centraal. Dit gevoel is vandaag helaas heel herkenbaar voor veel mensen. Middels een aantal kleine – doch waardevolle – initiatieven willen we ook in deze bijzondere tijden mensen een ogenblik van troost en ontspanning bieden. We zijn de Pentagoon Academie daarom dankbaar voor het genomen initiatief.”

In de loop van de maanden november en december 2020 exposeerden de cursisten van de Pentagoon Academie dit project in de Dominicanerkerk te Maastricht. Door de lockdown bleek het voor heel wat Belgische cursisten (of hun familie) helaas niet mogelijk om de expo te bezoeken.

An Christiaens (schepen van Cultuur, Toerisme en Jeugd): “We waren meteen enthousiast toen de Academie de vraag stelde om deze bijzondere tentoonstelling ook in Tongeren aan te bieden. Het is momenteel helaas o.w.v. corona niet mogelijk om de werken in de VELINX te exposeren. Deze foto-wandeling in de binnenstad is echter een origineel en fijn alternatief! Ze biedt mensen de mogelijkheid om op een veilige manier te genieten van cultuur. Je ontdekt de werken in de buitenlucht, op veilige afstand, op je eigen tempo en in gespreide slagorde.”

Marc Hoogmartens (schepen van Economie, Citymarketing en Landbouw): “Er zijn op dit moment maar weinig ontspanningsmogelijkheden voor de bevolking. Sportcentra, cultuurcentra en bioscopen zijn al een hele tijd gesloten. We waren dus heel blij met dit coronaproof voorstel van de Pentagoon Academie. Ook de handelaars reageerden enthousiast en de bereidheid om mee te werken was groot.Kortom, dit project is een win-win voor alle partners!”

Veronique Noben (Directeur Pentagoon Academies Beeld): ““If you could say it in words there would be no reason to paint.” Eward Hopper. "Met fierheid kondigen we “HOPPEN DOOR DE STAD” aan.
Onder leiding van Stephanie Vandeput tonen Theo Roosen, Jef Vandermeeren, Rob Vandueren, Theo Poolen, Geert Baar, Victor Van de Putte, Francis Hardy, Inge Verjans, Etienne Mathijsen, Vincent van den Bergh, Hans Knipsael, Bert Jeurissen, Rigova Renata hun werk in de Tongerse etalages.
Omdat ‘funshoppen’ er tegenwoordig niet meer bij is en winkels maar mogen bezocht worden door één persoon, heeft de Pentagoon Academie een artistieke pleister op de wonde voorzien. In diverse etalages van onze binnenstad, plaatsen de fotografie-klassen van de academie werken waar je niet langs kan kijken! Deze foto’s van 1 m op 1,5m zijn geïnspireerd op het werk van de Amerikaanse kunstenaar Edward Hopper (denk aan zijn wereldberoemde werk: “Nighthawks”).
Maak het winkelen weer gezellig en ga met je gezin vanaf eind januari op zoek naar deze beelden in de binnenstad. Terwijl één persoon shopt, kunnen de anderen bewonderen en kunst opsnuiven.
Uiteraard kan je de tentoonstelling ook bezoeken na de winkeluren tijdens een verfrissende wandeling door de binnenstad.

Er is een folder voorzien met een overzicht van deze visuele schatten. De folder is (gratis) beschikbaar bij Toerisme Tongeren (Via Julianus 2, 3700 Tongeren).

Veel plezier met het shoppen en hoppen!

Proficiat aan onze kunstfotografen, docente Stephanie Vandeput, mede-organisator Geert Baar en De Velinx om dit mooi initiatief tot stand te brengen.

Of we ons nu uitdrukken met woorden, muziek, verfstreken of digitale beelden het belangrijkste is om ons creatief te blijven uiten. Dit kan uiteraard in onze academie maar ook thuis of onderweg. Het voornaamste is dat we ons niet verhalen in isolement of eenzaamheid. Ik raad alle Tongenaren en hun bezoekers aan om even stil te staan, een indruk te krijgen en de kracht te vinden om positief verder te gaan. Fier op onze kunstfotografen die deze zoektocht samen met de stad realiseerden .
Wie zoekt die vindt.”


Er zal een folder voorzien worden met een overzicht van de locaties van de 16 foto’s. De folder is (gratis) beschikbaar bij Toerisme Tongeren

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame