Tongeren vandaag

Nieuws

Huis Theelen geopend

Deze middag is in de Maastrichterstraat 'Huis Theelen' officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van afstammelingen van de families Theelen en Baert. Naast het voltallige schepencollege was ook gedeputeerde Inge Moors van de partij.
Waarnemend burgemeester An Christiaens zorgde voor de verwelkoming: “We staan hier aan de wieg van HBVL. Hier startte Theelen in 1893 met zijn drukkerij voor 'Het Algemeen Belang der Provincie Limburg'. Dit is een heel belangrijke plek voor onze stad. Hier stond niet zo’n mooi gebouw, maar nu genieten we van een fraaie doorsteek".

Kamervoorzitter Patrick Dewael: “We bevinden ons hier pal in het midden van de stad. Hier was de Standaard Boekhandel gevestigd. Op de zijgevel hing een plexi bordje . Je moest heel goede ogen hebben om te kunnen lezen dat Nicolaas Theelen hier gevestigd was. Weinig Tongenaren kennen de geschiedenis van dit pand. Ondertussen hebben we het stadsbeeld hier veranderd. Dankzij goede contacten met de familie Baert kwamen we tot een samenwerking rond dit project. De stad zorgde voor de realisatie van het gebouw en Concentra voor de invulling. De twee aangrenzende kanunnikenhuizen kregen meer ademruimte en het Praetorium maakt vanaf nu echt deel uit van het centrum. Tongenaren zijn meestal zeer kritisch t.o.v. hun bestuur en de projecten, maar in die 24 jaar als burgemeester, is het de eerste keer dat ik alleen maar positieve commentaar hoor"

Frans Baert: "Ik ben een achterkleinzoon van Nicolas Theelen. Zijn bakermat ligt hier in Tongeren. Hij heeft een historische rol gespeeld als uitgever, redenaar en auteur. Dankzij deze plek kunnen we bezoekers op de hoogte brengen van zijn verwezenlijkingen".Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame