Tongeren vandaag

Nieuws

IDAHOT

17 mei is de internationale dag tegen homofobie, transfobie en bifobie: IDAHOT is de afkorting voor International Day Against Homophobia and Transphobia.

De dag werd voor het eerst gevierd in 2003 in Canada, toen nog op 1 juni. Vanaf 2005 wordt de datum 17 mei aangehouden. Deze is afgeleid van het feit dat in 1990 op die dag homoseksualiteit door de Wereldgezondheidsorganisatie officieel is geschrapt van de lijst met ziekten. Tot dat moment werd homoseksualiteit aangemerkt als psychische aandoening.

Tegenwoordig worden op IDAHOT in meer dan honderd landen activiteiten georganiseerd. Oorspronkelijk was er vooral aandacht voor de discriminatie van lesbiennes en homo’s. De laatste jaren is er meer aandacht voor de discriminatie van biseksuelen, intersekse personen en het geweld waarmee transgender personen worden geconfronteerd.

Als teken van solidariteit met holebi's en transgenders wordt er in vele gemeenten een regenboogvlag uitgehangen. Burgemeester Patrick Dewael heeft samen met Joachim Peeters, voorzitter van OUDt, de vlag uitgerold tegen de gevel van het Praetorium

De acht banen van de oorspronkelijke regenboogvlag van de Amerikaanse kunstenaar Gilbert Baker hebben de volgende symbolische betekenis:

roze - seks
rood - leven
oranje - geneeskracht
geel - zonlicht
groen - natuur
turkoois - magie
blauw - sereenheid
violet - karakter

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame