Tongeren vandaag

Nieuws

In Situ: Hedendaagse kunst in GRM

In de permanente tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum vind je tijdelijk ook actuele beeldende kunst. MoMeNT en het GRM nodigden drie gerenommeerde Belgische beeldend kunstenaars uit om een betekenisvolle ingreep te doen in de permanente tentoonstelling. Ze voegen extra betekenis en beleving toe. De extra ervaring die ze genereren nodigt uit tot discussie.

In het Gallo-Romeins Museum loopt tijdens de festivalperiode van MoMeNT ‘In situ’ (Latijn: ‘Ter plaatse’).

De drie Belgische hedendaagse beeldende kunstenaars Cindy Wright, Maarten Vanden Eynde en Kris Martin . Ze kregen een uitgebreide rondleiding in de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’,
Ze bestudeerden de thema’s die er aan bod komen en leerden de collectie kennen. Alle drie raakten ze geïnspireerd en vonden ze aanknopingspunten met hun respectievelijke ‘denkwerelden’. Hun creaties zijn nog te ontdekken tot 18 september.

Cindy Wright (Herentals, °1972) maakte een fotorealistisch olieverfschilderij:


een groots landschappelijk stilleven met alledaagse plastic gebruiksvoorwerpen in de hoofdrol. Het beklijvend mooi werk doet nadenken over de (gespannen) relatie van de mens met zijn natuurlijke omgeving. Het kreeg niet toevallig een prominente plaats in de zaal waar het (over)leven van de eerste mensengroepen aan bod komt.

De creaties van Maarten Vanden Eynde (Leuven, °1977) roepen vragen op over de ‘archeologie van de toekomst’. Welke sporen laten wij na? Hoe zullen archeologen die later interpreteren?


Het meest in het oog springt de installatie met een chihuahua.


Onderdeel hiervan is een betonnen dekplaat, gevonden in de (verre) toekomst, met duidelijk zichtbare pootafdrukken van deze ‘uitgestorven diersoort’. De kunstenaar maakt op een speelse manier gebruik van de presentatietechnieken in het museum en integreert het werk quasi naadloos in de opstelling.


Dat geldt ook voor zijn ‘IKEA Vase’. Je ontdekt de ‘gereconstrueerde kruik uit het begin van de 21ste eeuw’ nabij authentieke aardewerken scherven en potjes van de Bandkeramische boeren die zich rond 5300 v.Chr. in onze streken vestigden.

Kris Martin (Kortrijk, °1972) plaatste een aantal van zijn werken in de Romeinse afdeling. Ze doen stilstaan bij de vergankelijkheid van het leven en stellen de notie van ‘tijd’ centraal. Zo completeert de kunstenaar de selectie van munten van Romeinse keizers met

twee bijzondere gouden muntstukken die hij liet slaan: de ene met zijn afbeelding met op de keerzijde 'IDIOT' , een verwijzing naar zijn lievelingsroman


'Astragaloi': Tussen de voorwerpen die behoorden tot de grafuitzet van een welgestelde Romein liggen onopvallend een aantal in hars gegoten bikkels in de vorm van Martins eigen handwortelbeentjes. De oude Grieken en Romeinen speelden het met de voetwortelbeentjes van schapen.


'Nescire' is Latijn en betekent: 'Niet weten'. De marmeren plaat doet denken aan een grafsteen. De kunstenaar lijkt het 'niet weten' te (willen) begraven. Hiermee refereert hij aan onze hedendaagse kennismaatschappij.


'Mr': deze spiegel is zo smal dat hij enkel in een flits het spiegelbeeld weergeeft van degene die voorbijkomt. Het is een metafoor voor hoe kort het leven is en herinnert ons aan onze vergankelijkheid.


'Roma non fu fatta in un giorno': Rome is niet in één dag gebouwd. Martin graveerde de tekst in een wit marmeren volume, bestemd voor de eeuwigheid.


Op de statige sokkel plaatste hij een bronzen beeldje van een koppeltje Etrusken dat open en bloot de liefde bedrijft. Het werk relativeert het alledaagse leven en confronteert de zeer korte met de zeer lange termijn

De kunstwerken van ‘In situ’ zijn er van 19 juni tot 18 september. Ze zijn inbegrepen in een toegangsticket voor de permanente tentoonstelling.

Burgemeester Patrick Dewael: ‘Het Gallo-Romeins Museum en het Tongerse cultuurfestival MoMeNT versterken elkaar. Samen ontwikkelden ze het project ‘In situ’, met nieuwe creaties van gerenommeerde Belgische beeldende kunstenaars. Hun kunstwerken zijn mooi geïntegreerd in de permanente tentoonstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ en bieden onze bezoekers een extra ervaring.

Schepen van Cultuur An Christiaens: ‘De hedendaagse kunstwerken van Cindy Wright, Maarten vanden Eynde en Kris Martin refereren aan de wereld van het verre verleden, aan archeologie en het verstrijken van de tijd. Ze zetten aan het denken over het heden, doen glimlachen en ontroeren. Zo wordt een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum deze zomer nog aantrekkelijker.’

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame