Tongeren vandaag

Nieuws

Parels van de kerstman

In de kerststal op het Vrijthof kan je komen genieten van de parels van de kerstman, een organisatie van Handbal Tongeren/Biathlon Eburon Challenge & Café Gerechtshof

de opbrengst gaat naar PROSPERKE / CARLINJO VZW /KINDERAFDELING AZ VESALIUS

Programma
DONDERDAGEN  9 – 16 – 23 – 30 december / kerstchalet 10u – 14u
VRIJDAGEN 10 – 17 december / kerstchalet 11u – 21u
10 december Zuurkool met stoemp & Hammeke/Worst/Spek
17 december Champagne & Oesters

ZONDAGEN 12 – 19 – 26 december + 2 januari / kerstchalet 13u – 21u
12 december Zuurkool met stoemp & Hammeke/Worst/Spek
19 december Champagne & Oesters
ZUURKOOL MET STOEMP & HAMMEKE/WORST/SPEK - 15€/persoon Aangepaste witte wijn - 10€/fles
VRIJDAG 10 DECEMBER EN ZONDAG 12 DECEMBER AFHALEN OF TER PLAATSE ETEN Café Gerechtshof – Vrijthofplein 1 - Tongeren
Inschrijven voor 8 december via eddymanet@icloud.comluc.tack@skynet.be of 0475/572164

Erfgoedwandeling Sluizen

Erfgoed Tongeren stelde onder impuls van de gebroeders Raymond en Vital† Vaes een erfgoedwandeling in Sluizen samen. Het resultaat is een ontspannende wandeling van 3,4 km in het charmante dorp nabij de Jeker.


Sluizen ligt in droog Haspengouw, in het dal van de Jeker. Die rivier heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van Sluizen, een landbouwgemeente met akkerbouw als belangrijkste activiteit. De kerk en de boerderijen in Sluizen werden hoger gebouwd dan de rivier, aan weerszijden van de vallei, tegen en langs de heuvel die in de volks­mond ‘Moufrand’ genoemd wordt. De vruchtbare landbouwgronden bevinden zich boven op het plateau. Nabij de Je­ker is het erg drassig, je bent er ‘op het Broek’. Sluizen is met zijn 304 hectaren een van de kleinste dorpen van Tongeren.

In 2019 kwamen de gebroeders Vaes met het idee om een boek over Sluizen uit te geven. Het boek ‘Strijden, lijden, leven en feesten in de heerlijkheid Sluizen’ verscheen eerder dit jaar. De publicatie is een uitgave van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap en het Stadsarchief van Tongeren en verscheen in de reeks ‘De Bulletin’.

Patrick Dewael, burgemeester van de stad Tongeren: “We stimuleren het initiatief van inwoners die met een hart voor hun dorp het erfgoed in stand willen houden. Sluizen kent een lange geschiedenis en is zelfs op de wereldkaart gezet voor zijn strovlechtnijverheid en hoedenfabricage. De Jeker en de Frankenberg typeren het landschap. De wandelroute met erfgoedweetjes laat inwoners kennis maken met de geschiedenis van hun dorp op een begrijpbare en ontspannende manier.”

Gerard Stassen, schepen van erfgoed: “Erfgoed Tongeren stippelde de wandeling van 3,4 km uit met een uitbreidingslus van 1,8 km. De wandelroute leidt je langs enkele mooie dorpszichten en bij elke stopplaats wordt er een stukje erfgoed in de kijker gezet. De oorsprong van de naam, het verhaal van de strohoedenfabricage, de activiteiten op de terreinen van de Steenkuil, de architectuur van de beschermde Sint-Servatiuskerk en nog veel meer.”

De wandelbrochure is gratis verkrijgbaar bij Toerisme Tongeren. Alle inwoners van Sluizen ontvangen een exemplaar in de brievenbus. 

De leden van de kerkfabriek, Ferm en de Koninklijke Fanfare Mont Franc van Sluizen zorgen voor de verdeling van de wandelbrochures.
(foto van links naar rechts: Raymond Vaes, burgemeester Patrick Dewael, Julien Rosmeulen, Emile Philippeth, Huberte Grommen).

Heeft u zelf een erfgoedinitatief?

Via het subsidiereglement van erfgoedinitiatieven kunnen verenigingen of particulieren een aanvraag indienen voor financiële ondersteuning van maximaal 1500 euro (inclusief btw). Om het volledige reglement te raadplegen, contacteert u de dienst Erfgoed via erfgoedcel@stadtongeren.be. U kan een aanvraag indienen tot 1 februari 2022.

Eenmaal Andermaal filmt op Tongerse Antiekmarkt

Vanavond om 20u40 kan je op VTM de opnames zien van het programma 'Eenmaal Andermaal' over de Tongerse Antiekmarkt. 

Jacques Vermeire en Axel Daeseleire slaan er hun slag  maar ze pikken eerst Leen Dendievel en Niels Albert op.
De zoektocht van beide duo’s start op de grootste brocante- en antiekmarkt van het land.

Jacques en Niels tasten al snel diep in de buidel voor een lot van 50 potloodtekeningen en 3 kaders voor een totaalbedrag van maar liefst 555 euro. Niels stelt voor om een wielrennerstactiek te hanteren: “Als we hen tegenkomen, dan hebben we nog niks, hé? We doen net als de coureurs: “‘t Is onze dag niet!”” Jacques speelt het spel mee. Maar wanneer de duo’s elkaar kruisen op de markt, valt Leen vooral iets anders op: “Ik heb de indruk dat Niels niet teveel in de pap te brokken heeft, hij loopt er wat voor spek en bonen bij. Ik denk dat hij eerder naar de rommelmarkt komt voor een hotdog of zo.

Niels en Jacques verleggen hun jachtterrein naar de vele antiekshops in de buurt. Ze vinden er onder meer een antiek speelgoedkeukentje uit de jaren ‘50 met alles erop en eraan. De prijs bedraagt 200 euro. “Oei, en ik heb nog maar 75 euro!” klinkt het leep bij Jacques. Zal hij de verkoper kunnen overhalen om zwaar onder de prijs te verkopen?

In hun ateliers geven Noortje en Ansje de buit van beide duo’s een opknapbeurt en dan volgt de veiling met het verdict.

De schattenjacht in Tongeren was boeiend, maar wat levert hij op? Dat is de vraag…

Groen Borgloon en Groen Tongeren smelten samen

De politieke partij Groen in Borgloon en in Tongeren gaan samengesmolten. Tongenaar Ruben Stassen (fractieleider) zal de fusiepartij voorlopig leiden

Tijdens het afgelopen ledenoverleg hebben de leden van Groen Tongeren en Groen Borgloon beslist om de handen in elkaar te slaan.

Er werd een gezamenlijk bestuur gevormd dat voorlopig onder leiding van Tongers fractieleider Ruben Stassen zal werken aan een stevige groene basis in Tongeren én in Borgloon.

“Het klopt dat wij kritisch staan ten opzichte van de fusie tussen onze gemeenten, maar de principiële beslissing tot fusie is door beide gemeenteraden genomen. Wij willen klaar zijn voor de volgende verkiezingen. Bovendien willen we nu al bereikbaar zijn voor de Tongenaar én de Loonenaar” zegt Ruben Stassen (Groen Tongeren-Borgloon)

De fusieafdeling stelde een kernbestuur samen van 6 personen. “We houden open vergaderingen, iedereen die zich wil aansluiten bij Groen Tongeren-Borgloon en die mee wil nadenken over een groene toekomst voor Tongeren én Borgloon is meer dan welkom”

Hoeselaar speelt rijbewijs kwijt na gebruik van speed bij vriend in Tongeren

In de nacht van maandag 6 op dinsdag 7 december heeft de lokale politie Bilzen – Hoeselt – Riemst om 01.00u een voertuig onderschept op de Stationsstraat in Hoeselt.

Een defecte kentekenplaatverlichting deed de politie overgaan tot controle.

De bestuurder uit Hoeselt blies ‘safe’ voor alcohol maar een speekseltest tekende positief voor amfetamines en cocaïne.

De 44-jarige Hoeselaar gaf toe net speed gebruikt te hebben bij een vriend in Tongeren.

Het rijbewijs van de bestuurder werd onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken en hij zal zich later mogen verantwoorden bij de politierechter.

Het was niet de eerste keer dat de man zijn rijbewijs kwijtspeelde na het rijden onder invloed van drugs. Ook in 2018 gebeurde dit al een keer.

Er werden ook twee processen-verbaal van waarschuwing opgesteld, enerzijds voor de nummerplaatverlichting, anderzijds omdat het rijbewijs van de man onleesbaar was.

Oproep van S.A.P.B.

OPROEP STEDELIJKE ADVIESRAAD VOOR PERSONEN MET EEN BEPERKING TONGEREN 

In september '21 werden nieuwe statuten op de gemeenteraad éénparig goedgekeurd. De raad adviseert de stad rond wonen, werken, ontspannen, leven als persoon met een beperking in Tongeren. Bij infrastructuurprojecten werkt de stad samen met INTER (Agentschap Toegankelijk Vlaanderen) voor optimale toegankelijkheid binnen Universal Design of gebruikersgericht ontwerpen.

De raad neemt initiatieven, steunt projecten die bijdragen tot een inclusief beleid voor personen met een beperking in de stad. Verder informeert de raad o.m. rond de rechten voor personen met een beperking, maar ook rond hulpmiddelen, rond geschikt vervoer … .

Voel je je betrokken, wil je je woord placeren ? Dan kan je je aansluiten bij de raad !

De raad bestaat uit:

  • vertegenwoordigers van verenigingen voor belangenbehartiging van personen met een beperking
  • vertegenwoordigers van zorgverstrekkers
  • vertegenwoordigers van organisaties die zich inzetten voor integratie van personen met een beperking.
  • Tongenaren met een beperking, hun ouders of vertegenwoordigers.

De adviesraad heeft tientallen jaren ervaring en inspireert mee vele realisaties die personen met een beperking en hun leven in de stad vergemakkelijken. We zien de nieuwe statuten als een legitimatie voor onze plaats in de lokale politiek.

Heb je opmerkingen bij de manier waarop je je, met kind in rolstoel … kan verplaatsen ? Over cultureel of ander aanbod ? Of ben je net gecharmeerd door de manier waarop de vaccinatie in de stad georganiseerd was of rekening werd gehouden met jouw beperking of die van je zoon op de kermis voorbije jaar ? ! Wil het bestuur kunnen blijven inspelen op invullen van de noden van personen met een beperking zoals bij grote of kleine evenementen … . Geen onderwerp is taboe !

We houden enkele vergaderingen per jaar met een groep mensen die met hun twee voeten in het dagelijkse leven van de stad staan. We willen jaarlijks een wandeling organiseren o.m. samen met senioren . We plannen nog infomomenten.

Voel je je aangesproken, dan ben je meer dan welkom !

Twijfel je ? Ja dat begrijpen we best, maar het is een reden om eens contact met ons op te nemen en we zijn bereikbaar via : sapb.tongeren@terheide.be

Schuilhut in hondenweide

In de heraangelegde hondenweide aan de ingang van De Kevie wordt momenteel een houten schuilhut opgetrokken door de viio-leerlingen van 7 Industriële houtbewerking.

De gebruikte houtsoort is acacia. Het hout is afkomstig van bomen die geveld werden op De Motten. Dit is het meest duurzame hout dat zonder behandeling weer en wind kan doorstaan. Het hout werd aangekocht bij houthandel Claesen. In de hut worden zitbanken geplaatst. 

Het schuilhuisje is er gekomen op vraag van de vrienden van de hondenweide: Lisa, Sylvie en Peggy hebben de aanvraag ingediend.

Lisa Bogaerts, verkleed als roetpiet, overhandigde een geschenk aan de bouwers. 

Het pad richting het schuilhuis is aangepast voor rolstoelgebruikers 

De kostprijs bedraagt 11.000 euro. 

Patrick Dewael, burgemeester: “Afgelopen zomer werd de hondenweide heraangelegd. Deze weide is gelegen aan de ingang van het natuurreservaat De Kevie en past mooi in de groene omgeving. De weide is volledig omheind. Elke hond is er van harte welkom om naar hartenlust te komen spelen met zijn of haar baasje. Ze kunnen er ongestoord rondlopen en kennismaken met andere honden.”

“In de hondenweide kunnen honden vrij rennen en ravotten met andere honden. Dit onder toezicht van hun baasje, zodat zij kunnen ingrijpen moest het uit de hand lopen. De weide is een groot succes, vandaar ook dat we de vraag kregen van de gebruikers een schuilhuisje te plaatsen. Op deze manier kan men ook schuilen bij regen en/of wind,” aldus Patrick Jans, schepen van Milieu.

“VIIO Tongeren heeft een afdeling industriële houtbewerking. De leerlingen van het 7de jaar, onder leiding van de heer Jo Santy, waren dan ook meteen enthousiast om te helpen met het realiseren van dit schuilhuisje. Het hout werd lokaal aangekocht bij houthandel Claesen in Tongeren” besluit Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Onderwijs.

Patrick Jans, schepen van Milieu: “De gebruikte houtsoort is de ‘Robinia’. Deze heeft een zeer hoge weerstand tegen aantasting door insecten, en is het meest duurzame hout dat zonder behandeling weer en wind kan doorstaan. Het hout van dit schuilhuisje is afkomstig van een boom die geveld werd op De Motten. Duurzamer kan het dus niet zijn!”

“Naast bescherming tegen weer en wind is het ook een ontmoetingsplek. Baasjes breiden er hun sociale contacten uit terwijl de honden kunnen ravotten in de weide. Ze slaan een babbeltje met mekaar en brengen zo de tijd samen door,” besluit Jos Schouterden, schepen van Sociale Zaken.

We geven je graag nog enkele tips voor het gebruik van de hondenweide:

- doe je hond een harnas of halsband aan zodat je hem makkelijker kunt beetnemen indien nodig

- blijf niet bij de ingang hangen , maar loop een stukje de hondenweide in. Als alle baasjes aan de ingang blijven hangen doen de honden dat ook.

- ben je niet helemaal zeker over de reactie van jouw hond op andere honden die reeds in de hondenweide aanwezig zijn? Stel dan voor om beiden even aan de leiband te laten kennismaken.

- breng geen voedsel of speelgoed mee, honden kunnen erg bezitterig zijn

- is het erg druk? Kom dan een andere keer terug of wacht jouw beurt af.

- de hondenweide is geen speeltuin voor kinderen

Snelheidscontroles van zaterdag

Tussen zaterdagavond 17.00uur en zondag 01.00uur heeft onze politiezone een BOB-controle gehouden. Hiervoor kregen ze bijstand van 2 aspirant-inspecteurs van de Politieschool Limburg.
In totaal werden 63 bestuurders onderworpen aan een alcoholcontrole. Hiervan waren 2 bestuurders onder invloed van alcohol. Eén bestuurder die niet woonachtig is in België, heeft een ademanalyse afgelegd van 0.90mg/l alveolaire lucht wat overeenkomt met 1.98 promille. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15-dagen en hij heeft ter plaatse een boete betaald van 1268.84 euro. De andere bestuurder verloor zijn rijbewijs 3 uren.
Eén bestuurder heeft een positieve speekseltest afgelegd. Zijn rijbewijs werd onmiddellijk ingetrokken voor 15-dagen. Hij was aan het rondrijden met zijn kind van 7 jaar dat niet in een aangepast kinderzitje zat.
Eén bestuurster heeft eveneens een onmiddellijke inning ontvangen omdat zij aan het rondrijden was met haar kind van 4 jaar dat niet in een aangepast kinderzitje zat.
Twee taxi's werden uit het verkeer gehaald waarvan de bestuurders niet in het bezit waren van een bestuurderskaart om met een taxi te mogen rijden.
Verder zijn er nog meerdere inbreuken op de taxi-wetgeving vastgesteld bij beiden taxi's.
Drie bestuurders kregen een proces-verbaal voor het rijden met een voertuig dat niet meer geldig gekeurd was.
Eén bestuurder kreeg een onmiddellijke inning wegens rijden zonder gordel.
Er werden 2 processen-verbaal van waarschuwing uitgeschreven wegens technische tekortkomingen en één onmiddellijke inning.
Tijdens de controle van één voertuig werd een verboden wapen (pepperspray) gevonden. Hiervan is eveneens proces-verbaal opgesteld en de pepperspray werd inbeslaggenomen.

Sint bij dienst Toerisme

Deze namiddag ontvangt Sinterklaas de kindjes bij de Toeristische dienst (Hospitaalplein). 

Wie deelgenomen heeft aan de 'Sinterklaaszoektocht' krijgt een diploma en snoepgoed. 

Tongenaren zamelen vuurtjes in voor het Luikse

Brecht Vandenbergh uit Koninksem houdt een inzamelactie van verwarmingstoestellen voor de inwoners van het Luikse die maanden geleden getroffen werden door watersnood. Hij kwam op het idee door Marc Buckinx die ter plaatse is gaan helpen. 

Alle toestellen mogen gebracht worden naar de Koninksemstraat 178 in Koninksem. Volgende zondag gaan ze de buit naar Trooz brengen, naar een inzamelpunt van het Rode Kruis.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google