Tongeren vandaag

Nieuws

Afsluitende lichtprocessie

Vanavond werden de Kroningsfeesten afgesloten met een lichtprocessie. Meer dan 2000 mensen stapten mee op. 

12e Pelgrimage naar OLV van Tongeren

Vandaag was er de 12e Pelgrimage naar O.-L.-Vrouw van Tongeren. 
De deelnemers konden kiezen tussen 5 vertrekpunten: Voeren - Maastricht - Eben-Emael - Bassenge en Glons. 
Er hebben 150 personen mee gestapt, dat is de helft meer dan vorig jaar.

Om 17u30 zijn 60 van de pelgrims in een optocht vanuit viio naar de Basiliek getrokken voor de pelgrimsmis en een passage langs het genadebeeld. 

Het trommelkorps van de Zingende Maagden mocht voorop stappen. 

De Partnerwalk t.v.v. het BCG heeft vandaag maar 150 stappers mogen begroeten. Er was concurrentie van wandeltochten in Wihogne, Awans en Bokrijk

az Vesalius maakt verlies

Vorig jaar heeft az Vesalius het boekjaar afgesloten met een verlies van 0,9 miljoen euro. In 2021 was er nog een bedrijfswinst van 1,3 miljoen euro. 

De oorzaak ligt bij Covid, de gestegen lonen en duurdere materialen

Lichtprocessie

Vanavond wordt het Kroningsjaar 2023 afgesloten met een lichtprocessie door de Tongerse straten. De lichtprocessie vertrekt om 20.30 uur na een kort gebedsmoment in de Basiliek om 20 uur.

Aansluitend volgt er een apotheose op de Grote Markt. Met kroningsliederen, getuigenissen en dankwoorden wordt het Kroningsjaar 2023 feestelijk afgesloten.

Afgesloten straten

  • Tussen 18 en 22.30 uur: alle straten van het centrum met uitzondering van Leopoldwal, Kastanjewal, Albertwal, Regulierenplein, Hondsstraat, Pliniuswal, Sint-Maternuswal, Vermeulenstraat, Schuttersgang, Elfde Novemberwal en Clarissenstraat
  • Tussen 18 en 22.30 uur: rechter rijstrook van de Euwfeestwal richting Hasseltsepoort, tussen het begin van de ventweg Eeuwfeestwal en de verkeerslichten aan N20 Hasseltsesteenweg
  • Tussen 18 en 24 uur: Grote Markt en Stadhuisplein

Parkeer- en stilstaan verbod

  • Tussen 16 en 22.30 uur: alle straten van het centrum met uitzondering van Leopoldwal, Kastanjewal (tussen Albertwal en Herckenrodestraat), Albertwal, Regulierenplein, Elisabethwal, Hondsstraat, Pliniuswal, Sint-Maternuswal, Vermeulenstraat, Schuttersgang, Elfde Novemberwal, Clarissenstraat, Begijnhof, Moerenstraat, Luikerstraat, Herckenrodestraat, Kattenstraat en Looierplein
  • Tussen 18 en 24 uur: Grote Markt en Stadhuisplein

Wijziging rijrichting

De rijrichting van Kastanjewal tussen Herckenrodestraat en Looierplein wordt tijdelijk gewijzigd richting Herckenrodestraat in plaats van richting Looierplein.

Bushalte

De bushalte van De Lijn op de Eeuwfeestwal zijde centrum (halte ‘Tongeren Sint-Truiderpoort) is tijdelijk buiten dienst van 18 tot 22.30 uur.

Q-parkings

De Q-parkings blijven steeds bereikbaar.

lees meer over de lichtprocessie


Expo TKK loopt tot 22/10

Vanavond was er de opening van de expo van de KTKK in de foyer van cc De Velinx. 

Velinx-Directeur Johan Wouters zorgde voor de verwelkoming van het publiek, de kunstenaars en de sprekers

Voorzitter Anita Christiaens begon met een dankwoord aan alle betrokkenen: "Mijn voorgangster Alda heeft de KTKK 6 jaar geleid. Ze organiseerde het 70-jarig bestaan en ze heeft een goedbrandende fakkel doorgegeven.  Begin 2022 hebben we 2 nieuwe leden toegevoegd aan het bestuur: Marijke Moermans en Eddie Van Hoef, onze woordvoerder". 

Eddie Van Hoef( woordvoerder KTKK): "Deze voldoende interesse is een opsteker voor onze vereniging. De voorbereiding van een expo kost tijd en energie en zorgt vboor spannende momenten: het binnenbrengen van de werken, de opbouw en het eindresultaat. Op deze jaarlijkse groepsexpo tonen 23 van onze 34 leden hun passie voor kunst op een zeer diverse en uiterst persoonlijke wijze. Er worden niet alleen werken getoond met een zeer uiteenlopende inhoudelijke artistieke benadering, maar ook multidisciplinair van aard voor wat de gekozen materialen en technieken betreft. Passie voor kunst is wat ons verbindt als kunstkring. De kunstenaar kan niet zonder publiek en het publiek kan niet zonder kunstenaars". 

Cultuurschepen An Christiaens blikte terug op de fantastische cultuurzomer met MoMeNT, de opening van het gerenoveerd stadhuis, de Kroningsfeesten en de ontsluiting van de Belforttoren. "Deze expo is de officieuze start van het nieuw cultuurseizoen. Dat is alvast veelbelovend, want er zijn meer 'vriendenpassen' verkocht  en 7 voorstellingen zijn al uitverkocht van de 78, dat is 10 procent! Er zijn al 21.000 tickets verkocht. Zaterdag is er de startvoorstelling met Daan. Ik ben heel verheugd jullie te mogen ontvangen. Een dynamische, sprankelende kunstvereniging. Deze expo mag gezien worden. De bonte verscheidenheid van de werken is een eerbetoon aan creatieve expressie, ongebonden (zonder opgelegd thema) en heel divers. Passie en persoonlijkheid spatten ervan af". 

Tongerse jongeren krijgen inspraak

De Jeugdraad heeft een QR-code ontwikkeld waarmee jongeren op een laagdrempelige manier inspraak krijgen. De sticker met de QR-code wordt aangebracht op een 50-tal plaatsen doorheen de stad

“De jeugdraad is het inspraakorgaan voor jongeren. Dit adviesorgaan is decretaal verankerd en moet de betrokkenheid van kinderen en jongeren verzekeren bij de beleidsvoorbereiding en uitwerking van jongeren gerelateerde onderwerpen. Zij brengen suggesties, ideeën naar voor waarin wij hen zo goed mogelijk trachten te ondersteunen om deze tot uitvoering te brengen,” zegt Patrick Dewael, burgemeester.

An Christiaens, schepen van Jeugd: “In Tongeren bestaat de jeugdraad voornamelijk uit de vertegenwoordigers van de verschillende jeugdverenigingen zoals de KSA, de Chiro, de Scouts, de KLJ,… Daarnaast zijn ook jongeren van 16 jaar en ouder die niet in een jeugdvereniging zitten welkom. De Algemene Vergadering komt een 3-tal keren per jaar samen. Daarnaast is er ook een bestuursraad die vooral bezig is met het uitwerken van de verschillende activiteiten.”

“Uit een brainstorm met onze Tongerse Jeugdraad kwam er naar boven dat de stem van jongeren, die niet met het verenigingsleven verbonden zijn, moeilijk te aanhoren is. Met deze QR-code stickers, die vanaf vandaag in het stadsbeeld zullen verschijnen, hopen we jongeren beter te bereiken. Wanneer je de code op de sticker met je telefoon scant, vragen we je (namens de Jeugdraad) enkele vragen in te vullen over de plek waar je je op dat moment bevindt,” zeggen Tim Houbrechts en Tiemen Goffin, voorzitters van de jeugdraad. “

“Mis je bijvoorbeeld een bankje op de plek waar je met je vrienden chillt? Of wil je graag een vuilbak omdat er toch wat afval ligt? Of misschien een drinkfontein aan je hangplek? Laat het ons weten via de scan. Als we merken dat er vaak dezelfde wensen worden doorgegeven, gaan we daarmee aan de slag. De stickers zelf worden bewust geplakt op een 50-tal plaatsen in de stad waar jongeren het meeste tijd doorbrengen met vrienden. Het scannen neemt niet veel tijd in beslag en hiermee hopen we dat de drempel lager ligt voor jongeren,” besluiten beide voorzitters.

VRT filmt voor Iedereen Beroemd

Deze middag maakt de VRT opnames aan Ambiorix. Er wordt gefilmd voor de rubriek 'De vuurkorf', een item in het programma 'Iedereen Beroemd'.

Deze opnames zullen op een maandag worden uitgezonden

Inventaris stenen van kerktoren Rutten

In opdracht van de stad Tongeren voerde 3ES uit Hoeselt in april met een drone een 3D-scan uit van de volledige toren van de Sint-Martinuskerk in Rutten.
Vervolgens ging geoloog Roland Dreesen met de hoge resolutie-foto’s aan de slag om de verschillende gebruikte steensoorten visueel te inventariseren.
Op die manier kon hij tot nu toe meer dan 90% van de stenen van de westgevel identificeren. Steen per steen werd ingekleurd.
Voor de resterende twijfelgevallen zat er niets anders op dan met ladder, loep en zelfs verrekijker ter plaatse te gaan en de stenen zelf te inspecteren.

UNIZO Tongeren heeft nieuwe voorzitter

Dries Vrancken is de nieuwe voorzitter van UNIZO Tongeren.
Hij volgt Benny Thonon op die ondervoorzitter wordt. 
Met zijn 25 lentes is vastgoedmakelaar Dries de jongste UNIZO-voorzitter van Vlaanderen. 

foto: Kristof Hayen

Verlenging fototentoonstelling tot zondag

Omdat nu zaterdag velen vanuit Voeren, Maastricht, Eben-Emael, Bitsingen, Glons of van thuis als pelgrims naar de basiliek stappen om het Kroningsjaar af te sluiten, openen de Tongerse Compostelapelgrims hun Compostelatentoonstelling in het Oud-Jacobushospitaal (Via Julianus) zaterdag voor de laatste keer.

Iedereen is er welkom TUSSEN 10 EN 18 UUR om te genieten van de foto’s van de vele Tongenaren die de voorbije jaren naar Compostela  stapten of fietsten. En je kan er altijd uitleg bij krijgen! Om 18u gaan ze naar de pelgrimsmis in de basiliek en nadien naar de Lichtprocessie!

Maandag wordt de tentoonstelling opgeruimd

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google