Stadsbrouwerij '‘Au Phare'‘ is failliet

BVBA Au Phare heeft de boeken neergelegd. De stadsbrouwerij op de Grote Markt is van vlak na Nieuwjaar dicht en er circuleerden al maanden de wildste geruchten.

Op de ramen hangt een brief met de melding dat het café zou opgefrist worden: '“Wij maken van deze rustigere periode tussen eindejaar en carnaval gebruik om enkele dringende werkzaamheden uit te voeren'”. Het faillissement werd uitgesproken op 25 maart.

De ‘Phare’ was decennialang een monument in het Tongerse caféleven. Het pand is eigendom van de vzw Casino. Al sinds 1909 was het café in handen van de familie Frère. In 1971 namen Yves Frère en Maggy Gillissen de fakkel over. Nieuwjaarsdag 2010 hield de toen 75-jarige Yves het voor bekeken.

Het authentieke café werd grondig gerenoveerd en eind maart 2012 opende in het pand een stadsbrouwerij de deuren. Brouwmeester Bart Durlet moest tot zondag 21 oktober 2012 wachten vooraleer hij zijn eerste lading Amburon Herfstbok artisanaal kon brouwen. Hij ziet met lede ogen zijn droom verdwijnen: “'De personeelslast was te hoog met als gevolg een grote schuldenberg t.o.v. de RSZ'”, zucht Durlet. 'De zaak was niet meer te redden. We moeten nu op zoek naar een bekwame uitbater. De installaties zijn perfect in orde. Ik hoop dat er snel terug leven in de brouwerij komt”'.

Volgens advocate Cecile Moermans zijn er enkele kandidaten in de running voor een overname. '“Ik kan er geen datum opplakken, maar we rekenen op een spoedige overname'”, aldus de curator.