Gasthuiskapel wordt regionaal bezoekerscentrum

De voormalige Gasthuiskapel wordt momenteel gerestaureerd en heringericht als regionaal bezoekerscentrum. “'Dit wordt het uithangbord van onze stad en streek, het startpunt van het hedendaagse belevingstoerisme”', vertelde toerismeschepen Marc Hoogmartens tijdens een werfbezoek.

Aanvankelijk was het de bedoeling dat de stad, als eigenaar, louter de historische restauratie van het pand op zich zou nemen waarna Hotel Eburon er een ontbijt- en koffieruimte zou inrichten. Maar de leiding van het hotel zag af van deze plannen.

Het totale project wordt geraamd op 2,3 miljoen euro. Hiervan wordt 1,6 miljoen betoelaagd door Toerisme Vlaanderen, Het Vlaamse gewest en LSM. Het stadsaandeel bedraagt dus 700.000 euro. De ingebruikname wordt in het najaar van 2014 verwacht.

Voor de binneninrichting wordt beroep gedaan op architect Victor Simoni i.s.m. het Tongerse architectenbureau Michel Janssen. Alle religieuze kunstobjecten uit de kapel worden gerestaureerd en op hun oorspronkelijke plaats teruggezet: kruisweg, heiligenbeelden en altaar. Middenin komt er een soort kubus. “Een hedendaagse invulling in een historisch pand”, volgens Hoogmartens.

Het centrum zat 24/24 en 7/7 open zijn voor het publiek via panelen en digitale borden zullen bezoekers informatie vinden over stad en streek. Van hieruit zal het wandel- en fietstoerisme in Z.O.-Haspengouw gepromoot worden. Op het gelijkvloers komt de balie. Op niveau 1 wordt er een ruimte voor overleg voorzien en ook het doksaal wordt als werkplek ingericht. Klik hier voor meer afbeeldingen.