Monstergemeenteraad

De gemeenteraad van woensdagavond heeft zo maar eventjes tot 01u donderdagochtend geduurd. Een historisch record. Over de budgetwijziging werd bijna vier uren gepalaverd. En dan ging het,  alle maatregelen samengeteld, over een bedrag van amper 50.000 euro. Schepen Hoogmartens (financiën) deed zijn uiteenzetting in 20 minuten. Vervolgens hebben de oppositiepartijen al de punten uitvoerig ( in drie rondes) bekritiseerd. Hierna was het de beurt aan de leden van het schepenollege om te repliceren. Bij de stemming werden al de punten, meerderheid tegen oppositie, goedgekeurd.


Voorzitter Biets gaf iedereen de kans tijdens drie rondes vragen te stellen over de budgetwijziging. De N-VA raadsleden wilden een debat ‘punt per punt’, maar Biets bleef bij zijn standpunt en de N-VA liet de zitting even schorsen.

- Raadslid Leenders (N-VA) vindt de belasting op nachtwinkels discriminerend: “U viseert een bepaalde handelaarsgroepering. Alle leegstaande winkels in de Maastrichterstraat kunnen ingevuld worden door Indiërs. Ze komen eerst
aankloppen voor jullie opstartpremie van 10.000 euro en daarmee betalen ze de openingsbelasting van 6.000 euro”.  Raadslid Stassen (Groen) noemt het een ‘Wegpesttaks’. Volgens hem wordt de overlast niet gecreëerd door de uitbaters, maar door de klanten.

- Raadslid Caubergh (N-VA) is tegen de retributie van 75 euro voor het
voltrekken van een huwelijk op zaterdag: “Een huwelijk kost al genoeg en een scheiding nog meer”. Schepen Manet repliceerde: “Men kan elke weekdag trouwen. Op zaterdag moet de ambtenaar extra vergoed worden”.

- Raadslid Leenders (N-VA) heeft een ellendig gevoel bij de belasting op
discotheken: “Wie overlast veroorzaakt moet betalen. Dat is een gevaarlijk
precedent. Tijdens de Kroningsfeesten wordt het hele politiekorps ingezet en moet iedereen die met een hond wandelt dan ook een retributie betalen?”.
Burgemeester Dewael repliceerde: “Wijs de mensen op hun verantwoordelijkheid. Als die belastingen minder opbrengen, is onze doelstelling bereikt”.

Bekijk hier de reportage van TVL Nieuws.

{fshare}