Donderdagmarkt verhuist tijdelijk naar Leopoldwal

Van 28 november tot 10 januari zal de wekelijkse donderdagmarkt tijdelijk verhuizen. Met de komst van het kerstdorp en de ijspiste op de Grote Markt wordt de markt verplaatst naar de Leopoldwal en omgeving.

Burgemeester Patrick Dewael: “Het stadsbestuur levert veel inspanningen om de stad aantrekkelijker te maken. Onze Grote Markt is één van de grootste en bij uitstek de mooiste van heel Limburg. Het marktplein nodigt uit tot het organiseren van tal van mooie evenementen. De inwoners van Tongeren en de handelaars zijn sterk vragende partij voor animatie en sfeer tijdens de kerstperiode.”

Op het Stadhuisplein zal een grote overdekte ijspiste (20mx20m) met schaatsverhuur en horecavoorzieningen opgebouwd worden. Het kerstdorp komt op de Grote Markt. Guy Schiepers, schepen van Economie: “Uit het inplantingsplan blijkt dat het niet mogelijk is om het kerstdorp met ijspiste samen met de marktkramen op te stellen. We hebben samengezeten met de marktcommissie. Een tijdelijke uitwijking naar de Leopoldwal en is als de beste oplossing uit de bus gekomen.

Van donderdag 28 november tot en met donderdag 9 januari vindt de wekelijkse markt dus plaats op het wandelpad aan de Leopoldwal, met uitbreiding naar de Veemarkt en het Hospitaalplein. Vanaf donderdag 16 januari keren de marktkamers terug naar de Grote Markt.

De marktcommissie heeft een positief advies verleend aan het marktplan dat door de stadsdiensten is opgesteld. Het schepencollege heeft vorige vrijdag het marktplan goedgekeurd.” Op de dagen dat de markt op de Leopoldwal doorgaat, wordt eenrichtingsverkeer ingevoerd op de Leopoldwal. Het verkeer is dan enkel toegestaan van de Moerenpoort in de richting van de 11de Novemberwal. Het verkeer komende van 11de Novemberwal/18de Oogstwal wordt afgeleid via de Maastrichterstraat en de Jaminéstraat .

De stad organiseert een grote informatiecampagne om de verhuis van de donderdagmarkt kenbaar te maken. In de volgende weken worden flyers uitgedeeld op de donderdagmarkt. Het nieuwe marktplan wordt verder bekend gemaakt via de stadskrant en de website van de stad Tongeren.

Er worden ook een aantal leuke acties op touw gezet. Zo is er de actie ‘U werd geflitst!’ waarbij de marktbezoekers cadeaucheques van 25 euro kunnen winnen. Wie op de markt koopt en gefotografeerd wordt, komt in aanmerking voor de prijzenpot. De winnaars worden uitgeloot en de winnende foto’s worden geafficheerd aan de ingang van shopping Julianus. De stad is ook nog op zoek naar firma’s die gadgets of gratis producten willen uitdelen op de donderdagmarkt. (Archieffoto PGT 08/2010)

{fshare}