Tongeren vandaag

Nieuws

Kunstgalerij in Chocoladefabriek

Vanavond was er de opening van 'Loft 008', een kunstgalerie in de Chocoladefabriek in Nerem. 
De uitbating is in handen van Pierre en Ina Peiffer, het koppel woont al 5 jaar in de Chocoladefabriek en heeft een tweede loft bijgekocht die ze hebben ingericht als bureel en kunstgalerie. 

Nieuwe infrastructuur voor Kleinveldje

Modernisering van de site Kleinveldje: nieuwe infrastructuur voor een toekomstgerichte sportclub

Er komt een nieuwbouwproject op terrein 1 en 2 van de site Kleinveldje, waarbij een nieuw kleedkamer- en cafetariagebouw wordt gerealiseerd, samen met de aanleg van een splinternieuw kunstgrasveld. Dit project voorziet in de bouw van moderne infrastructuur die voldoet aan de noden van zowel de club als haar leden.

De nieuwe voorzieningen omvatten onder andere:

  • 12 ruime kleedkamers die voldoen aan de huidige eisen van comfort en hygiëne
  • 4 aparte scheidsrechterlokalen, zodat ook zij over de nodige privacy en faciliteiten beschikken, een grote kantine, uitgerust met een moderne keuken, een koelcel en andere praktische voorzieningen voor de catering
  • specifieke ruimtes voor de sportieve cel, zoals burelen en vergaderruimtes waar overleg en planning kunnen plaatsvinden
  • een polyvalente fitnessruimte die zowel door sporters als andere bezoekers kan worden gebruikt
  • een overdekte zittribune met plaats voor 160 à 190 toeschouwers, samen met een overdekte staantribune of terras, zodat bezoekers in alle weersomstandigheden van de wedstrijden kunnen genieten

“Naast het nieuwe gebouw wordt er ook een kwalitatief kunstgrasveld aangelegd, voorzien van de nieuwste LED-verlichting. Dit zorgt niet alleen voor een duurzame oplossing op het gebied van energieverbruik, maar garandeert ook optimale zichtbaarheid tijdens avondwedstrijden,” zegt schepen van Openbare Werken, Jeannine Vanvinckenroye.

Patrick Jans, schepen van Sport: “De realisatie van dit project is van groot belang, omdat het huidige kleedkamergebouw niet langer voldoet aan de noden van de club. Het gebrek aan ruimte en moderne voorzieningen zorgt voor voortdurende praktische problemen. Daarnaast is er een risico dat de club haar prestigieuze 4-sterren-label van Voetbal Vlaanderen verliest. KSK Tongeren is een van de weinige Limburgse clubs die dit label draagt, wat hen in staat stelt teams in te schrijven voor competities op een hoog niveau. Het verlies van dit label zou niet alleen een sportieve aderlating betekenen, maar ook een verlies van prestige en mogelijkheden.”

“Het nieuwe gebouw en kunstgrasveld zullen ervoor zorgen dat de club haar ambities kan blijven waarmaken en sporters, supporters en vrijwilligers de best mogelijke infrastructuur kan bieden. Dit project draagt bij aan de toekomst van KSK Tongeren en stelt de club in staat haar hoge sportieve standaarden en kwaliteit te behouden, zowel op als naast het veld,” besluit Patrick Dewael, burgemeester.

Het huidige gebouw is zowat 20 jaar oud, maar het voldoet niet meer aan de hedendaagse normen. De douches vertonen mankementen. Bij onweer, loopt de kelder onder. In de zomer is het binnen bijna 40 graden. 

Zonnepanelen voor bezoekerscentrum De Kevie

In het kader van de strijd tegen klimaatverandering zet onze stad volop in op duurzaamheid. Een mooi voorbeeld hiervan is de plaatsing van zonnepanelen op het bezoekerscentrum De Kevie, een initiatief dat bijdraagt aan de reductie van CO2-uitstoot. Met dit project hopen we niet alleen energie te besparen, maar ook een inspirerend voorbeeld te zijn voor onze inwoners.

Patrick Dewael, burgemeester: "Het bezoekerscentrum De Kevie is een toonbeeld van onze inzet voor duurzaamheid en milieubewustzijn in Tongeren. Sinds de ondertekening van de Burgemeestersconvenant in 2017, hebben we ons ertoe verbonden om de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40% te verminderen. Met dit project zetten we opnieuw een stap richting een groenere toekomst voor Tongeren!"

"Met de installatie van 40 zonnepanelen en een batterijcentrale van 10 kWh op Natuurhuis De Kevie zetten we opnieuw een belangrijke stap richting duurzaamheid. Deze installatie zal jaarlijks 15.243 kWh aan energie opwekken, wat een groot deel van het verbruik van het bezoekerscentrum dekt," zegt Patrick Jans, schepen van Milieu.

De uitvoering van het project werd verzorgd door Energreen uit Tongeren, met een totaalbedrag van € 19.360 incl. btw.

Jeannine Vanvinckenroye, schepen van Openbare Werken: “Het bezoekerscentrum De Kevie is een mooi voorbeeld van hoe moderne architectuur en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan. Het ontwerp van De Gouden Liniaal Architecten sluit naadloos aan bij de natuurlijke omgeving en maakt gebruik van circulaire principes voor duurzame bouw. Dankzij de vakkundige uitvoering door Aannemer Swinnen NV past het centrum perfect bij de stijl van andere Natuurpuntcentra, wat zorgt voor een harmonieus geheel in onze stad."

De opgewekte stroom zal gebruikt worden voor de verlichting, de frigo's en de warmtepomp die voor een constante temperatuur moet zorgen: koelen in de zomer en verwarmen in de winter

Reünie na 60 jaar

Deze namiddag organiseren de leerlingen die aan ’t einde van het schooljaar 1963-1964 aan het College afstudeerden weer een klasreünie. Dany Mesotten en Theo Nijs organiseren dit om de 5 jaar. Voor dit diamanten jubileum verzamelen ze in de Infirmerie waar ze genieten van een viergangenmenu. Ondertussen worden er klasfoto's en anecdotes bovengehaald. In die tijd waren er maar 2 afdelingen in het College: In. de ‘Retorica’ (1ste Latijnse) zijn ze indertijd met 32 geëindigd. In de 1ste Wetenschappen A zaten ze met 17.
(Vroeger startte je in het 6de hoger en eindigde je in het 1ste).

"Chrysostomus mocht in die tijd niet samen met de meisjes van de Benedictinen (O.B.O) gevierd worden. Klasgenoot wijlen Amaedé kroop over de poort van de Benedictinen en ging daar op de speelplaats een 'schunnige' brief voorlezen. Toen we terug in het College aankwamen, stond directeur 'De Bluts' ons op te wachten en kregen we allemaal een strafstudie", onthulde Theo

Klasfoto van de Wetenschappen A


OCT op bezoek bij eeuweling LN

Vanavond bracht OCT (Ondernemersclub Tongeren) een bezoek aan het bedrijf Lambrechts-Nicolaers dat zijn 100e verjaardag viert. Tijdens de rondleiding konden de ondernemers niet alleen kennismaken met de vernieuwde infrastructuur zien, maar ze kregen ook inzicht in de manier waarop Lambrechts-Nicolaers haar duurzame aanpak toepast in elk facet van de bedrijfsvoering. Michel Lambrechts, vierde generatie en zaakvoerder van het familiebedrijf, verzorgde persoonlijk de rondleiding en legde uit hoe innovatie en duurzaamheid de kern vormen van hun succes.

In 1924 startte André Nicolaers in de Kleine Statiestraat (nu Jaminéstraat) met de verkoop van steenkool. Dat werd aangevoerd per trein. Het bedrijf bevond zich op de site waar nu de Carrefour gevestigd is. Tijdens WO II werd het bedrijf plat gebombardeerd. André is de overgrootvader van Michel Lambrechts, de huidige CEO en ondertussen de 4e generatie. 
Gerard Lambrechts
startte eerst met steenkool, maar schakelde over op bouwmaterialen  en natuursteen. 

In 1970 verhuisde het familiebedrijf naar de Luikersteenweg, op de site van aannemer Correct. De vier zonen stapten mee in het bedrijf. Ze breidden uit met een eigen atelier en een plaatsingsdienst. 
In 2000 specialiseerden ze zich in tegels en parket en werden de bouwmaterialen afgebouwd. De voorbije jaren werd de toonzaal telkens uitgebreid. 
LN telt vandaag 40 werknemers, aangevuld met onderaannemers. Hun afzetgebied is verspreid over Limburg, Brabant en Wallonië. 
Nu is LN gespecialiseerd in enerzijds natuursteen  en anderzijds in tegels-parket-badkamers. 
Er worden geen massieve blokken verwerkt. Alles wordt aangeleverd in gezaagde platen.In de hallen staan grote machines om te platen te zagen en te polijsten. De laatste nieuwe machine kost 350.000 euro. 
Duurzaamheid als fundament
Duurzaamheid staat centraal bij Lambrechts-Nicolaers. Jaarlijks verwerkt het bedrijf een indrukwekkende hoeveelheid van 40 voetbalvelden aan keramische tegels en 135 treinwagons aan natuursteen. De onderneming heeft zichzelf ten doel gesteld om zo duurzaam mogelijk te werken, waarbij afval wordt geminimaliseerd en grondstoffen optimaal worden benut. Lambrechts-Nicolaers kiest bewust voor duurzame steengroeves en zorgt ervoor dat restmaterialen worden hergebruikt. Steenoverschotten worden bijvoorbeeld omgezet in blauwe kiezel, terwijl het slib dat ontstaat bij de verwerking van steen wordt gebruikt als bodemverbeteraar in de lokale landbouw.
Ook het watergebruik is volledig circulair. Het bedrijf vangt jaarlijks 90 olympische zwembaden aan water op, zuivert dit en hergebruikt maar liefst 99% ervan in het productieproces. Daarnaast wekt Lambrechts-Nicolaers inmiddels de helft van haar energiebehoefte zelf op via zonnepanelen, met als doel binnenkort volledig energieneutraal te werken", vertelde Michel Lambrechts. 

Yoeri Jorissen (voorzitter OCT):: "Dit is de tweede activiteit van OCT. We zijn onlangs naar het EK Wielrennen gaan kijken in Borgloon. 

Economieschepen Krijn Henrotte maakte reclame voor de Tungri Awards die op 24 oktober worden uitgereikt in De Velinx: "Er is niet enkel een award voor een onderneming, maar ook voor een ondernemer. De jury is niet gelinkt aan de stad, maar bestaat uit een lid van VKW, Voka, Horeca Vlaanderen en Unizo.  

Jeannine is de weekwinnaar

Jeannine Vanderbeuken (69) uit Koninksem is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Het levert haar 2.500 punten op, goed voor 250 euro. De uitreiking vond al voor de 5e keer plaats bij de Infirmerie (Begijnhof).
Jeannine en Leon zijn hier vaste klanten

Marcelle is 100!

Vandaag mag Marcelle Melchior 100 kaarsjes uitblazen. 
Ze werd deze ochtend in de bloemen gezet bij haar vaste kapper Raf in Koninksem.
Andere klanten sprongen even binnen om haar geluk te wensen. 

Marcelle was gehuwd met wijlen Robert Christiaens (+2020). Ze heeft een zoon en een dochter, 2 kleinkinderen en 5 achterkleinkinderen. Marcelle woont nog zelfstandig. 

Lijst Tongeren-Borgloon Anders voorgesteld

Vanavond werd de lijst Tongeren-Borgloon Anders voorgesteld op het Stadhuisplein. 

De lijst telt 8 kandidaten, allemaal uit Tongeren met Jos Van Roosendael als kopman en Danny Olijslagers als lijstduwer. Er staan 4 vrouw<en en evenveel mannen op. 
"Anders staat voor: Analyseer (de huidige situatie); Navigeer (tussen standpunten en belanghebbenden); Delegeer (naar mensen met kennis van zaken); Evalueer (en stuur bij waar nodig; Reageer (op de wereld om ons heen); Structureer (naar volgorde van belangrijkheid)”, vertelde kopman Jos Van Roosendael
1. Jos Van Roosendael
2. Annick Surinx
3. Jochum Koot
4. Elke Hechtermans
5. Ludo Ectot
6. Tatjana Van Roosendael
7. Nikki Curfs
8. Danny Olijslagers

Kandidaten Vlaams Belang Tongeren-Borgloon

1. Dennis Kellens (31) uit Tongeren (Nerem)
2. Jennifer Lambrigts (21) uit Tongeren (Lauw)
3. Yannick Voets.(26) uit Tongeren
4. Susan Waters uit Tongeren
5. Bruno Van Wettere (34) uit Borgloon
6. Isabelle Lambert, uit Tongeren (Begijnhof)
7. Yörg Coenen, (22) uit Tongeren
8. Brenda Parker uit Tongeren
9. Patrick Lux
10. Kelly Devos uit Tongeren (De Locht)
11. Frank Lindekens (48) uit Tongeren

Lambrechts-Nicolaers bestaat 100 jaar

Het familiebedrijf Lambrechts-Nicolaers, opgericht in 1924, vierde zijn 100e verjaardag. 

In de beginjaren werden vooral steenkool, hout en bouwmaterialen verkocht in het centrum van Tongeren. Geleidelijk aan werden steeds meer bouwmaterialen verkocht en in 1971 verhuisde het bedrijf naar een ruimere locatie op de Luikersteenweg.
Vanaf dan specialiseert de familie Lambrechts zich in het verwerken van natuursteen, de verkoop van bouwmaterialen en vloer-en wandtegels.
Door de jaren heen en door de enorme ontwikkelingen in de bouwsector heeft het bedrijf zich verder toegespitst op 2 takken van de bouwsector: verkoop en plaatsing van keramische tegels en maatwerk in natuursteen.
In 2011 hebben Michel en Anne-Catherine Lambrechts, als 4e generatie beslist het familiebedrijf van hun overgrootouders verder te zetten.
Zowel de tweede als de derde generatie staan nog steeds klaar om hun uitgebreide kennis door te geven aan het jonge team. Traditie en vernieuwing gaan hand in hand.
In 2015 opende 'Ceramiq - outlet by LN'. In deze toonzaal vind je Europese tegels aan topprijzen!

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google