50 jaar kinderopvang de Mereltjes

Vandaag wordt 50 jaar kinderopvang de Mereltjes gevierd. Op 4 oktober 1965 opende zuster Lisette Croughs (toen directrice van de lager school van de Z.H. Harten) een peutertuin voor 20 kindjes. De onderneming groeit al snel uit tot een volwaardige kinderopvang met 41 plaatsen en in 1981 wordt verhuisd naar de nieuwbouw op de Hasseltsesteenweg.
Kinderopvang de Mereltjes is momenteel vergund voor 107 opvangplaatsen met een subsidiëring voor 94 plaatsen. De buitenschoolse opvang verspreidt zich in Tongeren op 4 locaties,  in de nabijheid van de scholen. De dienst voor onthaalouders, die opgericht werd in 1979, telt meer dan 40 onthaalouders die samen 183 vergunde plaatsen kunnen aanbieden.  Zij zijn actief in de gemeenten Tongeren,  Riemst en Kortessem.
Voorzitter Albert Boulet leidde de academische zitting in de turnzaal.
Burgemeester Patrick Dewael mocht het verleden schetsen: “Deze instelling ligt heel nauw aan het hart van vele Tongenaren”.
Schepen An Christiaens (Kinderopvang) getuigde over het heden: “Ons zoontje heeft hier 3 jaar doorgebracht. Ik ben altijd gerust geweest”.
Vlaams minister Jo Vandeurzen (Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) lichtte de toekomstplannen voor kinderopvang toe: “Tegen 2020 willen we kinderopvang voor elk gezin garanderen. In 2016 zullen 50 op 100 kinderen   van 0 tot 3 jaar terechtkunnen bij een erkend en vergund initiatief voor kinderopvang”.