‘Rituelen’ in Tongeren

Morgen zetten we ons erfgoed in de kijker op de Erfgoeddag met als thema ‘Rituelen’. De stad Tongeren en het Gallo-Romeins museum hebben ook dit jaar de handen in elkaar geslagen om een rijk gevuld dagprogramma uit te werken. 

Ga in het Gallo-Romeins museum op verkenning en verdiep je in oeroude gebruiken. Je ontdekt waarom onze voorouders hun lichaam versierden met rode oker, koeien roofden bij de buren en een Gallo-Romeinse begrafenis uren duurde. Er zijn tal van creatieve activiteiten en toffe opdrachten en de gidsen vertellen honderduit. De hele dag bezoek je het Gallo-Romeins museum gratis.

In het pand aan de Kloosterstraat nr. 6 kan je genieten van de tentoonstelling ‘Schipper mag ik overvaren’: de dienst Erfgoed brengt godsdiensten, levensbeschouwingen en culturen dichter bij elkaar. De overgangsmomenten geboorte en kindertijd, puberteit en volwassen worden, huwelijk en dood. worden aan de hand van foto’s, voorwerpen en films geïllustreerd. Verhalenverteller, Stephane Nijssen, neemt de kleinsten op ludieke wijze mee in de boeiende wereld van overgangsrituelen. Om 14 uur verwelkomen we je graag aan de koffietafel, de bruidstafel of de geboortetafel.

In het Praetorium kan je een fototentoonstelling bekijken in het kader van het project ‘Het sportgeheugen van Tongeren’. Iedereen is die dag ook welkom in het stadsarchief om zijn sportfoto’s te laten inscannen.

In de basiliek kan je van 13.30 tot 18 uur deelnemen aan 3 themawandelingen die je laten kennis maken met de talrijke rituelen die verbonden zijn met het christelijk geloof en met de beleving ervan door de gelovigen. Elke wandeling duurt ongeveer een 20-tal minuten. De themawandelingen zijn de Mariaroute, dagelijkse christelijke rituelen en overgangsmomenten in het menselijk leven.