Tongeren vandaag

Nieuws

Expo Lambert Thys en cie

In de Ursulakapel opende namiddag de jaarlijkse kunstexpo van Lambert Thys. Hij heeft ook nu weer enkele collega kunstenaars meegebracht:

Julia Popovics uit Maasmechelen presenteert er handgemaakte keramiek

Koen Spaas uit Rijkel pakt er uit met aquarellen van dieren en auto's.

Hij speelt ook in op de nakende fusie tussen Borgloon en Tongeren

Gastheer Lambert Thys houdt het bij zijn unieke sieraden

De expo is nog gratis te bezichtigen op 10, 11, 12, 18, 19 en 20 mei, telkens van 10u tot 18u

Viering 150 jaar Concordia

Deze namiddag werd met een academische zitting het startschot gegeven van 150 jaar Concordia

Het harmonieorkest o.l.v. Jos Meynen zorgde voor de muzikale begroeting

Peter Severijns schetste de geschiedenis van de jarige maatschappij: "Op 10 mei 1874 werd een nieuwe katholieke kring Concordia ( Concordia Cercle Catholique de Tongres) opgericht.. Binnen de schoot van deze katholieke kring ontstonden meerdere afdelingen. De muziekmaatschappij was de eerste en al op 10 januari 1875 werd de toneel afdeling "De Witte Lelie" boven het doopvont gehouden. Later volgden nog een symfonie, een zangkoor, een turnafdeling en nog andere afdelingen.150 jaar is een zeer respectabele leeftijd. Dat kunnen we enkel vieren dankzij de honderden enthousiaste vrijwilligers die zich hier hebben ingezet. Vele Tongenaren zijn hier geweest in al die jaren. Er is hier heel wat af gefeest, maar ook heel hard gewerkt. Hier wordt nog altijd wekelijks gemusiceerd, gedanst of gefeest. 150 Concordia was met vele ups and downs. Zeker tijdens de corona, maar vandaag feeft de fanfare de wind in de zeilen, het toneel brengt verscheidene stukken en we hebben sinds kort weer een symfonieorkest. Het bestuur van de vzw heeft dringend nood aan verjonging"

Lieve Moens maakte haar opwachting met buikspreekpop 'Alfonso Altisimo'

Cultuurschepen An Christiaens: "In 1874 gebeurden twee belangrijke dingen: In Wenen ging de opera van Straus van start en in Tongeren werd Concordia boven de doopvont gehouden. .In de voorbije 150 jaar kende de vereniging verschillende voorzitter en 14 dirigenten. Mensen die zich belangeloos inzetten staan aan de basis van verenigingen. Tijd is voor iedereen schaars. Jonge mensen zijn tegenwoordig te druk in de weer met hun carrière en hun familie. Het verenigingsleven is een ankerpunt in onze samenleving. Mensen worden er vrienden. Vandaag moeten de verenigingen zich aanpassen aan vele regels. Wij moeten het de vrijwilligers makkelijker maken: minder regels, meer verenigingen. Jullie zullen zeker een heel mooi vervolg aan de geschiedenis van Concordia breien". 

Marijke Cloes, mocht, als voorzitter van de Cultuurraad, het nieuwe logo overhandigen aan de voorzitters van de drie afdelingen: "Een logo is het symbool van verbondenheid. Het zorgt  dat de waarden worden naar buiten gebracht. In dit logo zie je de 'C' van Concordia, de lelie, van de toneelvereniging en een notenbalk met 2 noten: de ene voor de harmonie en de andere voor het symfonieorkest. Een logo zorgt voor erkenning en een blijvende indruk. 

Pascal Hollander, voorzitter van symfonieorkest IEDEMUS

Lieve Moens, voorzitter van toneelvereniging 'De Witte Lelie'

Bert Tomsin, voorzitter van het harmonieorkest

Het logo werd ontworpen door Wolfgang Winter, een muzikant van het nieuwe symfonieorkest IEDEMUS dat zijn allereerste optreden verzorgde

IEDEMUS staat voor: 'iedereen musiceert'.

 Emille Philippeth (Vlamo Limburg): Tussen 200 en 2010 vierden heel wat muziekverenigingen hun 100-jarig bestaan. Concordia is veel vroeger ontstaan, in 1874. Verenigingen die het niet te breed hadden, startten met een fanfare,  die had enkel koperblazers nodig. Toen al betaalden de leden zelf hun instrument. We leven tegenwoordig in een snel evoluerende tijd met een grote overnamegolf. Er wordt ook veel meer vereist van muzikanten dan vroeger. Vroeger bleef je bij een muziekvereniging van tiener tot gepensioneerde. Er is niets mis met tradities. Er ontbreekt een vlotte doorstroming in de gelederen.  Daarom starten we met een informatieronde 'Tour de Limbourg'. De eerste vindt op 28 mei plaats in Kermt".

Vlamo voorzag een oorkonde en een toelage van 225 euro voor het jarige Concordia

.Bert Tomsin mocht de originele sleutelhangers uitdelen die ontworpen werd voor alle muzikanten: Het is een grote 'C' en '150'

Theo Munsters (Open Doek Zuid-Limburg): "150 jaar Concordia is 150 jaar cultuur. Mensen samenbrengen en verbinden  daar draait het om. Hier is iemand die al 50 jaar op de planken staat: François Mulleners.

Hij krijgt een gouden speld en een boek".

Er werd ook nog een kunstwerk van Odette Vleugels overhandigd aan het jarige Concordia

Nu was het de beurt aan Alfonso, hij mocht samen met het symfonieorkest 'In de stille Kempen' zingen

François Mulleners mocht het lint doorknippen als officiële opening van de overzichtstentoonstelling

In de kleine zaal is er een overzichtstentoonstelling over het rijke verleden en de geschiedenis van de VZW

Vrijdag 10 en zaterdag 11 mei om 20u brengt de Witte Lelie een middeleeuws wagenspel (ongeveer 1 u) en na de pauze verrast de Harmonie het publiek met een prachtig concert (ongeveer 1 u).

Regenboogvlag aan Praetorium

Vanavond werd de regenboogvlag uitgehangen aan de gevel van het Praetorium. 

"We zijn tevreden dat de vlag hier mag hangen en dat er een tweede regenboog zebrapad is bijgekomen, maar eigenlijk is onze droom dat dit allemaal niet meer nodig is? Dat iedereen mag zijn wie hij wil", vertelde Joachim Peeters, voorzitter Oud(t).

 "We staan hier met het voltallige schepencollege volledig achter. We willen dat iedereen die in Tongeren woont of werkt zich goed voelt", zei schepen Evelyne Stassen (sociale zaken). 

Ekiden '24

Op 11 november vindt de 3e editie van de SKF-Ekiden plaats vanuit atletiekstadion De Motten. 

Deze middag was  er de voorstelling van het dagprogramma. 

* Tom Schiepers
(Keep on running gaf de uitleg: "Tijdens de 1e editie hadden we 51 deelnemende teams; vorig jaar waren het er 75 en ditmaal rekenen we op minstens 100! Het Europees Record dat hier twee jaar geleden verbroken werd staat nog altijd op 2u02'37''. Het is ook de bedoeling van dit scherper te stellen en liefst onder de 2u! Daarom zal het parcours van toen ongewijzigd blijven, want dat was het snelst mogelijke. SKF is ook nu weer hoofdsponsor en het goede doel is dit jaar het BCG dat zelfs op het parcours gelegen is.".
* Sportschepen Patrick Jans
was blij met de hoge ambities van de organisatie: "Dieter Kersten zet er ook nu weer zijn schouders onder. We hebben hem niet voor niets uitgeroepen tot 'Sportfiguur van de stad'. Drie jaar geleden wist ik niet wat Ekiden was. Ondertussen heeft dit evenement ver buiten de stad een draagvlak. Het record meteen verbeteren tot onder de 2u vind ik niet verstandig. Dat kan beter in stappen per seconde, zoals de polsstokspringer dat doet per centimeter. . Als stad zijn we enorm blij met deze manifestatie die topsport lokt en ook de grote massa. We rekenen alvast op een prachtige dag op 11/11. Zodat iedereen, op welk niveau ook, kan genieten van de sfeer. Tongeren is vandaag de enige stad in België met een Europees Record". 
* Thuisloper Dieter Kersten zal ook nu weer deel uitmaken van het recordteam: "We gaan ons uiterste best doen. We We komen met de beste ploeg aan de start. Onder de 2u blijven is ons tweede doel. De meeste tijd valt er te winnen op de 10 km. Ik zal weer de laatste 7 km voor mijn rekening nemen. Het volk zal ons weer vooruit schreeuwen". 
* Lions Tongeren zal opnieuw partner zijn bij de organisatie. Zij nemen ieder jaar het ganse “horeca-gebeuren” voor hun rekening.

Elk team bestaat uit maximum 6 lopers. Gemengde teams zijn ook welkom. Voor elk team wacht er een medaille, de 6 medailles vormen samen een cirkel. Vorig jaar stond SKF met 8 teams aan de start. Ditmaal valt 11/11 op een maandag en dan wordt er gewerkt in het bedrijf. 
De organisatoren hopen ook op teams met andersvaliden of blinden. 

Het recordteam, 'Runners' lab Athletics team' zal bestaan uit:
- Isaac Kimeli,
- Simon Debognies
- Thomas De Bock,
- Dorian Boulvin
- Dieter Kersten
- Hugo Hay (Fransman)
- Robin Hendrix 

De 6 atleten die op dat moment de beste vorm hebben, zullen deelnemen

Inschrijven kan t.e.m. 3/11
Teams die inschrijven vóór 16/06 genieten van 15 euro korting en betalen 90 i.p.v. 105 euro

De start bevindt zich op de atletiekpiste ‘De Motten’. Ook de wisselzone zal hier plaatsvinden en zal duidelijk aangegeven worden. 
De eerste, derde en vijfde lopers leggen elk 5 km af, lopers twee en vier nemen 10 km voor hun rekening. De zesde en laatste loper brengt de Tasuki, het lint dat telkens wordt doorgegeven, na 7,195 km over de finish.

Het parcours is in totaal 5 km lang:
-. de lopers van 5 km lopen dus 1 ronde
- de lopers van 10 km lopen twee keer dezelfde ronde van 5 km
- de laatste loper loopt na een ronde van 5 km nog een extra lus van 2,195km.

Op kilometerpunt 3 van het parcours is er bevoorrading voorzien.

V-dag '24

Vandaag is het V-dag
Dat wordt herdacht met een korte gebedsviering in de OLV-Basiliek, gevolgd door een herdenkingsplechtigheid aan het Monument der Gesneuvelden.

Hierna ontvangst in de feestzaal van het stadhuis.

De gelegenheidstoespraak werd verzorgd door eerste schepen An Christiaens. Burgemeester Dewael beleefde zijn laatste dag in de Kamer. 
"Op 8 mei 1945 gaf Duitsland zich over aan de geallieerden. Zo kwam er een einde aan 12 jaar nationaal socialisme in Duitsland. Tijdens WOII werden vanuit de Dossinkazerne 25.836 Belgen gedeporteerd naar Duitse concentratiekampen. Slechts 1.252 keerden terug en waren voor het leven getekend. We mogen ons verleden nooit vergeten",
De schepen sloot af met een dankwoord aan de Vaderlandslievende verenigingen. 

Nadine M. is de weekwinnaar

Nadine Mundus (59) uit Koninksem is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Dat levert haar 2.500 punten op, goed voor 250 euro.
De uitreiking vond al voor de 13de keer plaats bij brasserie 'Intermezzo ' (Grote Markt).
Nadine komt er elke donderdag lunchen tijdens haar middagpauze.

Avondmarkt 08/05

Omdat het morgen O.H.H. is en geen markt is er vandaag een avondmarkt! Van 18 tot 22 uur kun je genieten van lekkernijen, snuisterijen en meer.
Veel winkels houden hun deuren open tot 20 uur. 

Donderdag 9 mei (Hemelvaart), vrijdag 10 mei (brugdag) en maandag 20 mei (pinkstermaandag) zijn alle OCMW- en stadsdiensten gesloten

Sportzaal Sint-Lutgart ingezegend

Deze namiddag werd de gloednieuwe sportzaal van BS Sint-Lutgart ingezegend door pastoor Jeeva. 
De hal bevat 2 volleybalvelden en is 700 m² groot. Buiten de schooluren wordt de hal ter beschikking gesteld van een aantal sportclubs: jiujitsu, karate, yoga en ook voor kinderkampen en vakantiekampen. "De kostprijs bedraagt 1 mio euro, via Agion krijgen we 70 procent subsidies. De hal is uitgerust met zonnepanelen, vloerverwarming en een warmtepomp. Er is een wand uitgerust met een wit scherm voor projectie zodat er cognitieve- en motorische vaardigheden kunnen geoefend worden, bvb om de rekentafels in te oefenen door met een bal te werpen. We hebben bewust gekozen om geen parking te voorzien", vertelde de directeur.

 Pastoor Jeeva zegende alle wanden van de hal en ook alle lokalen

zelfs de technische ruimte

en ook het kruisbeeld dat in de inkomhal wordt gehangen

Verkiezingsdebat voor Viio

Deze namiddag werd er voor de Viio-leerlingen (5+6+7e jaar) in cc de Velinx een verkiezingsdebat gehouden. 
Moderator was politiek journalist Timmie Van Diepen (HBvL)
Elke Vlaamse politieke partij mocht 1 kandidaat afvaardigen:
- Vlaams Belang: Dieter Keuten
- Open VLD: Tuur Philips
- PVDA: Kim De Witte
- Vooruit: Dries Martens
- N-VA: Jan Peumans
- Groen: Ruben Stassen
- CD&V: Steven Mathei

Philips (23) was de jongste en Peumans (73) de oudste. 
Tijdens de voorstelling kreeg Keuten (Vlaams Belang) het meeste applaus en werd Tongenaar Stassen (Groen) op boegeroep onthaald

Leerkracht Jan Dupain zorgde voor de inleiding: "9 juni is de hoogdag van de democratie. Het is de eerste keer dat jullie moeten gaan stemmen en zij die ouder zijn dan 18 jaar moeten zelfs 3 stemmen uitbrengen. Jullie mogen mee bepalen hoe Vlaanderen, België en Europa zullen bestuurd worden. Grijp die kans!" 

Vóór het debat echt van start ging, moesten de leerlingen hun kiesintenties uitdrukken door op hun favoriete partij te stemmen: hierbij haalde Vlaams Belang 44 procent en N-VA 22 procent.

Er werden 2 thema's behandeld: 
1. asiel en migratie 
2. milieu en mobiliteit

Aansluitend op het debat moesten de leerlingen opnieuw stemmen voor een partij: 
Hierbij veroverde Jan Peumans 40 procent van de stemmen voor N-VA en moest Vlaams Belang .een aantal procenten inleveren. Groen moest het stellen met amper 2 procent

Josy Deckers schrijft zijn 8ste wielerboek

Met ‘Gidon van Glorie’ is Josy Deckers (67) al aan zijn achtste publicatie toe over Tongerse wielerlegendes.
Met dit boek wil Josy de verhalen, herinneringen en triomfen van deze acht Tongerse naoorlogse wielrenners in ere houden: Marcel Vermeiren, Jean Vliegen, Gerard Deborre, Jozef Pansar, Jacques Schoubben, Raymond Vrancken, Roger Vandersmissen en Frans Schoubben. Om aan informatie te geraken raadpleegde Josy het krantenarchief van HBvL en Het Volk. Hij ging ook langs bij de familie van de Tongerse wielerlegendes.

Josy verzamelt al sinds 1965 allerlei spullen over wielrenners: “Mijn eerste prentjes haalde ik uit de kauwgomverpakking. Eind jaren ’70 ging ik mee met de Safir-renners om hen tijdens de koers eten en drank aan te reiken. Ik mocht zelfs mee in de volgwagen”. Josy ging met de renners mee voetballen en dat als enige niet-renner. Zo heeft hij ooit met Herman Vanspringel minivoetbal gespeeld! De hobbykamer van Josy is een heus wielermuseum: “Ik bezit de WK-trui van Felice Gimondi en mijn oudste wielershirt is dat van Dieudonné Smets uit 1926”. Ik heb ook een valhelm van Roger Vandersmissen uit de jaren ’50. Van Tony Houbrechts heb ik 350 foto’s. Ik schrijf de Tongerse wielergeschiedenis voor de komende generaties, want anders gaat die verloren. Een liefdesroman schrijven lukt me toch niet. Als ik er niet meer ben, verhuist mijn verzameling naar het Stadsarchief”, weet Josy.

Het eerste wielerboek (Groot-Tongeren, een eeuw wielrennen) van Josy verscheen in 1997. In 2008 werd hij getroffen door een infarct en moest hij opnieuw leren schrijven. In 2015 verschenen de 4 delen: 'Historie der Tongerse wielergoden' . In 2021 kwam het boek over Victor Lenaers en in 2023 over Ivo Molenaers.

Josy is voorlopig nog niet uitgeschreven: Volgend jaar in juli verschijnt in Aalst een boek over de Safir-renners van 1978 tot 1986. Daar zaten ook drie Tongenaren tussen Ludo Frijns., Maurice Petry en Tony Houbrechts. En over twee jaar volgt deel 2 van ‘Gidon van Glorie’. “Dan ben ik uitgeschreven! Alhoewel, aan een boek over Waalse renners wil ik wel meehelpen en over die van Borgloon, daar waren er maar een paar actief, dus dat zal maar een dun boekje worden”, lacht Josy.

Het boek ‘Gidon van Glorie’ telt 180 pagina’s en honderden foto’s. Het is een uitgave van het Stadsarchief. Ruth en Veerle zorgden voor de lay-out.
Tot 12 mei
kan je voorinschrijven aan 30 euro (BE67 4538 2141 5187 vzw KLGOG met vermelding ‘Gidon van Glorie’.
Achteraf is het boek te verkrijgen in het Stadsarchief en de Tongerse boekhandels aan 45 euro.

Het boek wordt op 6 juni om 19u voorgesteld in de feestzaal van het stadhuis.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google