Geld voor Limburgse watertorens

De Watergroep gaat 45 miljoen euro investeren in 5 nieuwe waterproductiecentra in Limburg. Hiermee worden de terreinen aangekocht, de nieuwe putten geboord, alle installaties gebouwd en uitgerust en de nodige verbindingsleidingen aangelegd.

Zuid-Limburg beschikt over bijzonder hard water dat voor problemen zorgt bij de distributie en thuis bij de consument. Op dit moment gebeurt de ontharding nog in de eigen woning, maar centrale ontharding in het waterdistributiecentrum is daarvoor een beter alternatief.
Op een parlementaire vraag van Vlaams parlementslid An Christiaens (CD&V) laat minister Joke Schauvliege weten dat er 5 nieuwe wateronthardingsinstallaties komen in de regio. Die komen er in Tongeren, Kortessem, Nieuwerkerken, Waltwilder (Bilzen), en Borgloon. 

“Inwoners van Zuid-Limburg worden vaak geconfronteerd met problemen bij de waterdistributie. Door de hardheid van het water raakt het netwerk regelmatig verstopt en ook bij particuliere gebruikers zorgt de hardheid voor schade. De nieuwe onthardingsinstallaties zijn dringend nodig, dus het is goed dat De Watergroep investeert Zuid-Limburg", vindt An Christiaens.
De ontharding en ook de kosten worden gecentraliseerd.

De eerste nieuwe onthardingsinstallatie zal operationeel zijn in 2020. Het gaat om het bestaande waterproductiecentrum in Bilzen, dat volledig vervangen wordt door een nieuwe installatie inclusief centrale ontharding. De werken gaan in principe eind 2017 van start.
In Tongeren zal de indienstneming voor het voorjaar van 2021 zijn. Er zal onthard drinkwater worden geproduceerd uit een nieuwe grondwaterwinning op Overhaem. De bestaande installaties zijn er verouderd en worden uit dienst genomen. De onderhandelingen voor de aankoop van terreinen zijn aan de gang en na de nodige vergunningen staan de werken gepland voor medio 2018.