Septemberkermis

Van zaterdag 9 september t.e.m. donderdag 15 september zullen een 120-tal kermisattracties en kramen neerstrijken in Tongeren. Deze editie wordt bijzonder. want de kramen staan voor de laatste keer in hun gekende opstelling op De Motten. De paardencarroussel op de Grote Markt blijft zelfs enkele weken staan.

Na de kermis starten de werken voor het openleggen van de Jeker. Die zullen een tweetal jaren duren. "In die periode bieden we de foorkramers uiteraard een alternatief", weet burgemeester Patrick Dewael. 

De attracties voor waaghalzen staan op hun vertrouwde plek, net zoals de botsauto’s.

"We beseffen dat de huidige kermisopstelling heel goed is, maar we zijn er ook gerust in dat we die volgend jaar nog weten te overtreffen. Want nergens in het land staat de kermis langs het water in een mooie groene recreatiezone", verduidelijkt economieschepen Guy Schiepers.  

“Twee jaar geleden zijn we gestart met de kermisbandjes en dat was meteen een schot in de roos. Dus dat herhalen we ook dit jaar", zegt de schepen.

Op maandag kan iedereen van 16 tot 21 uur onbeperkt gebruik maken van meer dan 35 bewegende attracties voor maar slechts 15 euro i.p.v. 135 euro.

In navolging van het succes van vorig  jaar wordt er op dinsdag  van 17 tot 20 uur  een prikkelarme kermisdag georganiseerd.  Die is gericht op kinderen of personen met autisme, maar ook voor iedereen die eens rustig de kermis wil bezoeken. Het geluid zal maximaal 50 decibels bedragen, felle lichten worden gedimd, flikkerende lichten worden gedoofd.

Het stadsbestuur investeert samen met de lokale middenstand 7.000 euro in kortingsjetons voor de kermis. Als je bij de deelnemende handelaars koopt, krijg je een kortingsjeton van 2 euro.

Om de kermis feestelijk te openen bieden de foorkramers zaterdag een 300-tal 12-jarigen een gratis ritje of smoutbollen aan. Om 22 uur organiseert de stad een spectaculair  vuurwerk aan de vijver in het stadspark van De Motten.

Traditiegetrouw is er op woensdag 13 september de familiedag met fikse kortingen op alle attracties. 

Op donderdag 14 september organiseren de Tongerse marktkramers naar jaarlijkse gewoonte een jaarmarkt in het stadscentrum.

“De kermis gaat duidelijk met zijn tijd mee, maar wil vooral een feest zijn voor iedereen die een beetje een kind gebleven is, besluit Guy Schiepers.