Tongeren vandaag

Nieuws

Marie Jeanne is weekwinnaar

Marie Jeanne Tilkin (69) is de weekwinnaar met de Ambi.pas. Het levert haar 2.500 punten, goed voor 250 euro op. De uitreiking vond voor de eerste plaats bij 'Schoenen Ann' (Hemelingenstraat).

Corona in Tongeren 29/10

In Tongeren zijn de voorbije veertien dagen 175 nieuwe besmettingen vastgesteld.


Hiermee komt het aantal nieuwe besmettingen op 562 per 100.000 inwoners in de laatste 14 dagen.

In az Vesalius mogen vanaf nu slechts 2 vaste personen op bezoek en dat tussen 16u en 20u

Corona in Herstappe

In Herstappe heeft 1 van de 80 inwoners positief getest op corona.

In de Limburgse ziekenhuizen liggen 216 patiënten met corona, waarvan 54 op de intensieve afdeling

Sinterklaasfeest Volksontwikkeling afgelast

"Tot onze grote spijt kan het Sinterklaasfeest: Pietenparcours van 22 november niet doorgaan. Kaarten worden terugbetaald!

Het Sinterklaasontbijt: Afhaal blijft!

Wil je een persoonlijke boodschap van de Sint en Piet: Geef een seintje, info volgt!


laat Joachim Peeters weten

Mondmaskerplicht op alle Tongerse begraafplaatsen

Met Allerheiligen in het vooruitzicht heeft burgemeester Patrick Dewael beslist om vanaf morgen een mondmaskerplicht in te voeren op alle stedelijke kerkhoven en op de parkings ervan.

Patrick Dewael, burgemeester: “De corona-epidemie raast opnieuw door België. Limburg kan weliswaar nog de beste cijfers op tafel leggen, toch hebben we de afgelopen 2 weken percentage positieve testen zien verdubbelen. Dat betekent dat we extra waakzaam moeten zijn. In de periode van Allerheiligen bezoeken mensen van verschillende generaties en gemeentes onze begraafplaatsen. Vanaf morgen tot en met 8 november is het verplicht om op onze kerkhoven een mondmasker te dragen.”

Er wordt de volgende dagen een grote drukte verwacht op de openbare begraafplaatsen. Voldoende afstand houden kan daarom op bepaalde momenten moeilijk worden.

“Op elk kerkhof en de bijhorende parkings is het verplicht om een mondmasker te dragen vanaf 29 oktober tot en met 8 november. Door de invoering van de mondmaskerplicht is er absolute duidelijkheid, zowel voor de naleving als voor de handhaving. De komende dagen worden cruciaal. Het is belangrijk dat alle bezoekers hun verantwoordelijkheid nemen. Ga niet op zoek naar uitzonderingen op de regels maar beperk uw contacten, houd afstand, draag een mondmasker waar nodig en denk aan de noodzakelijke handhygiëne” besluit burgemeester Dewael.


De nieuwe Vlaamse maatregelen die de Vlaamse regering gisteren afkondigde, zouden officieel pas vrijdagavond om 18 uur ingaan. In Tongeren werd beslist om de maatregelen nu al van kracht te laten gaan.

“De besmettingscijfers stijgen in heel Limburg. In het belang van de volksgezondheid laten we de nieuwe maatregelen nu al ingaan in Tongeren”, zegt burgemeester Patrick Dewael.
“Voor Tongeren betekent dit dat onder meer het cultuurcentrum De Velinx, het Gallo Romeins Museum en het Teseum vanavond om 17 uur hun deuren sluiten. Alle geplande evenementen worden afgelast. Ook de sporthallen sluiten, behalve voor kinderen onder de 12 jaar. Georganiseerde activiteiten voor min 12-jarigen kunnen in de herfstvakantie dus nog plaatsvinden . In overleg met de uitbater van de Sportoase Eburons Dome werd beslist om ook daar vanaf morgen de activiteiten stop te zetten.”

“Het is nodig om verregaande maatregelen te nemen om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. De komende dagen worden cruciaal. Het is belangrijk dat iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt”, besluit burgemeester Dewael.

Corona in Tongeren 28/10

De laatste 14 dagen zijn er In Tongeren 221 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Hierdoor telt Tongeren 710 nieuwe besmettingen per 100.000 inwoners in de voorbije twee weken.

In Limburg zijn er de voorbije twee weken 5.147 nieuwe besmettingen vastgesteld, wat overeenkomt met een gemiddelde van 587 besmettingen per 100.000 inwoners.

Een week geleden stond dat cijfer nog op 340, een verschil van 72,54 %.

In Limburg liggen momenteel 197 patiënten in de 7 ziekenhuizen.

Windproject Tongeren-Oost

Het bedrijf Windvision heeft plannen om 2 windturbines neer te poten op Tongeren-Oost: op het terrein van Jacobs Logistics en bij eierhoeve Lecoque Eggs.

De turbines hebben een tiphoogte van 200 m en een rotor van 117 m. Ze produceren jaarlijks 17.000 MWh, goed voor het stroomonderhoud van 5.000 huishoudens.

De slagschaduw is beperkt tot 30 u per jaar en maximum 30 min. per dag. De geluidsproductie is maximum 107 dB(A).

Het openbaar onderzoek loopt tot 17 november.

Vandaag staan er 3 windturbines langs de E313 en er zijn er 3 vergund op Tongeren-Oost, maar 1 daarvan heeft intussen afgehaakt

Corona in Tongeren 27/10

De laatste 14 dagen werden in Tongeren 204 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Hierdoor staat het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op 655 in de afgelopen twee weken

In az Vesalius liggen er 21 patiënten met corona, waarvan 4 op de intensieve afdeling

Nieuwe website Kroningsfeesten

De nieuwe website van de Kroningsfeesten staat vanaf nu online

Welkom bij de eerste Kroningsnieuwsbrief in voorbereiding op de Kroningsfeesten 2023.

Aarzel niet geregeld eens te gaan kijken op onze website www.kroningsfeesten.be. Onze website is in een nieuw kleedje gestoken. Je vindt er heel wat info over de Kroningsfeesten in het algemeen en over de Kroningsfeesten 2023 in het bijzonder.

KLIK HIER

Huis van het Kind Tongeren neemt fietsbib ‘Op Wielekes’ over

De fietsbib opende haar deuren in november 2018 in het Huis van het Kind. Dit onder impuls van RIMO Limburg. Het project loopt nog tot 31 oktober 2020. Vanaf 1 november 2020 neemt het ‘Huis van het Kind Tongeren’ de fietsbib over.

Patrick Dewael, burgemeester: “Het idee om de fietsbib ‘Op Wielekes’ te lanceren kwam er in 2018 op vraag van RIMO Limburg. De wijkwerking Paspoel gaf aan dat heel wat kinderen in de wijk graag willen leren fietsen maar niet over een fiets beschikken. Samen met RIMO Limburg hebben we toen een project uitgewerkt en geïntegreerd in de vrijetijdswinkel van het Huis van het Kind Tongeren. Het project blijkt een schot in de roos te zijn. Sedert de opstart werden er al meer dan 150 fietsen uitgeleend.”

Fietsbib ‘Op Wielekes’ promoot fietsen bij (en met) kinderen tot 12 jaar. Het project maakt kwalitatieve kinderfietsen toegankelijk via een deelsysteem. Gezinnen die lid zijn van ‘Op Wielekes’ kunnen op elk moment een fiets ontlenen en groeien mee met het aanbod. Naarmate kinderen groter worden, kunnen zij hun fiets omruilen voor een groter exemplaar.

Jos Schouterden, schepen van Sociale Zaken: “In de fietsbib leen je een kinderfiets zoals je in een bibliotheek boeken leent. Met een jaarabonnement heb je één jaar lang toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat. Is de fiets te klein geworden? Dan breng je hem terug en krijg je een groter exemplaar mee. De fietsen worden bij elke wisselbeurt opnieuw nagekeken en indien nodig hersteld. Opdat ze opnieuw ingezet kunnen worden voor andere kinderen. Zo heeft elk kind altijd toegang tot een kwaliteitsvolle kinderfiets op maat. Een fiets lenen bij de fietsbib heeft dus heel wat voordelen: je hebt altijd toegang tot een kwalitatieve kinderfiets op maat, het is een eenvoudige en goedkope oplossing om te fietsen met jouw kind van 2 tot 12 jaar en je geeft een nieuw leven aan reeds gebruikte fietsen waarmee je ook nog eens je ecologische voetafdruk verkleint.”

“Het is fantastisch om de blije gezichtjes te zien van de kinderen bij het afhalen van hun fietsje. Elk Tongers gezin kan een beroep doen op ons aanbod”, zegt Gina, medewerker van RIMO Limburg.

De fietsbib ‘Op Wielekes’ blijft op zoek gaan naar kwalitatieve tweedehands kinderfietsen. Een kinderfiets die niet meer gebruikt wordt? Breng hem naar ‘Op Wielekes’. Zij zijn hier heel blij mee en je maakt er andere kinderen gelukkig mee. Fietsen kunnen binnengebracht worden tijdens de openingsuren van de fietsbib. Een kinderfiets ontlenen kan elke 2de en 4de woensdag van de maand tussen 13.30 uur en 18.30 uur op afspraak tel. 012 49 04 00.

“De engagementen met RIMO Limburg waren tijdelijk en eindigen op 31 oktober 2020. Het Huis van het Kind neemt over vanaf 1 november 2020. Vrijwilligers staan in voor de administratie, verdeling en kleine herstellingen van de fietsen. Een welgemeende dank aan RIMO Limburg voor het mooie initiatief en uiteraard ook dank aan alle vrijwilligers,” besluit burgemeester Dewael.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google