Tongeren vandaag

Nieuws

Archeologiedagen in het Gallo-Romeins Museum

Op 10 en 11 oktober neemt het Gallo-Romeins Museum deel aan de derde editie van de Vlaamse Archeologiedagen.

Zeven enthousiaste archeologen vatten op zondagnamiddag post in de permanente tentoonstelling. Bezoekers krijgen een unieke kans om hun onderzoekswerk van nabij te leren kennen. Uiteraard staan de collectiestukken centraal.

Kinderen kunnen het hele weekend op speurtocht door het verre verleden met een audioguide-apparaat. Archeoloog Bob de Graver helpt hen op weg.

Wie interesse heeft in vondsten en archeologische resten kan terecht op een website over de civitas Tungrorum, het bestuursdistrict waarvan Tongeren in de Romeinse tijd de hoofdstad was.

Gemeenteraad sept. '20

Vanavond was er gemeenteraad in cc de Velinx tot 22u45.

De zitting werd even geschorst over het punt over de toelating om te mogen parkeren op een nieuw aangelegde stoep in Lauw.

Stoomexplosie bij wzc De Motten

Deze avond rond 19u is er een stoomexplosie geweest in de verwarmingsinstallatie van wzc De Motten.

Niemand raakte gewond. De bewoners van enkele afdelingen werden tijdelijk geëvacueerd naar de refter.

De hulpdiensten rukten massaal uit.

Ambiorixprijs gaat naar Arte in Zonhoven

Het bedrijf van de familie Desart in Zonhoven is gespecialiseerd in hoogwaardige muurbekleding.

Het is al voor de 31e keer dat werkgeversorganisatie VKW Limburg de Ambiorixprijs uitreikt aan een Limburgse onderneming uit de Top 500. Om in aanmerking te komen moet het bedrijf uitblinken in 'kwantitatief en kwalitatief ondernemerschap met veel aandacht voor medewerkers en omgeving'.

Kunstenaarsmeeting MoMeNT

Deze namiddag was er een kunstenaarsmeeting van MoMeNT in de Ursulakapel.

De kunstenaars van de expo 'Time is on my side' gingen in gesprek met elkaar. Adinda Van Geystelen, artistiek directeur van Z33, mocht de gesprekken leiden vanuit een gezonde interesse en een hart voor talentontwikkeling en samenwerking. Tongenaar Maxim Renard mocht de spits afbijten.

De gesprekken werden gecapteerd op video en kunnen later geraadpleegd worden op de online kanalen van MoMeNT.

Wielerwedstrijden op Tongeren Oost

Vandaag worden er enkele wielerwedstrijden verreden op het industrieterrein Tongeren Oost. De organisatie is in handen van commandeur Frank Grotars (Magic Events) i.s.m. Yannick VAnbrabant (zoon van ex-wielrenner Benny).

In totaal zijn er 268 jonge renners ingeschreven voor de 7 wedstrijden: Miniemen (8 tot 11 jaar) en Aspiranten (12 tot 14 jaar).
Het parcours op het industrieterrein is 2 km lang.
" We doen dit uit sympathie voor het jeugdwielrennen omdat de meeste jonge renners dit jaar nauwelijks een wedstrijd hebben kunnen betwisten door corona. Het is een hele opgave om alles financieel rond te krijgen, want we kunnen niet rekenen op inkomgelden. Gelukkig zijn er 8 sponsors", wist Frank.

Tongenaar betrokken bij helikopterkaping

Een 24-jarige Tongenaar is opgepakt als hoofdverdachte van de helikopterkaping die vrijdag op de luchthaven van Deurne werd gepleegd. Ook zijn 50-jarige adoptievader werd zaterdagavond samen opgepakt in de buurt van Brussel. Daarnaast werden ook een 18-jarige jongen uit Bilzen en een 22-jarige uit Lanaken gearresteerd.

De hoofdverdachte was van plan zijn vrouw uit de gevangenis van Berkendael (Vorst) te helpen bevrijden. Ze bedreigden de vrouwelijke piloot (36) met een vuurwapen. Ze moest hierna naar Héllécine (Tienen) vliegen waar de drie mannen zijn gaan lopen.
De helikopter is vrijdag om 14u30 opgestegen. De 3 jongeren hadden hem vooraf gereserveerd om luchtfoto's te maken boven Brussel.

De Tongenaar Mike G. is in november in de gevangenis van Hasselt getrouwd met Kristel A. Zij zit opgesloten omdat ze in 2018 haar ex-partner heeft omgebracht

Corona in Tongeren 26/09

De voorbije 14 dagen zijn er in Tongeren 21 positieve gevallen van corona geregistreerd volgens Sciensano. De alarmdrempel is vastgelegd op 50 gevallen per 100.000 inwoners. In Tongeren staat die momenteel op 67
Hiermee zitten we in alarm niveau 3.

Houthalen - Helchteren staat op kop met 65 nieuwe besmettingen
Bilzen 26
Riemst 21
Borgloon 5

2de Biathlon Eburon Challenge

Vandaag vindt de tweede Biathlon Eburon Challenge’ plaats. Er zijn 51 teams van 3 personen ingeschreven, vorig jaar waren het er 40.

De deelnemers moeten ditmaal een parcours van 7 km lopen en onderweg moeten ze tweemaal halt houden om, al liggend op de buik, te schieten met een persluchtkarabijn. De schietstand is ingericht op 't Vrijthof.
"De corona en het weer zijn de spelbrekers. Maar we wilden absoluut een editie organiseren om de continuïteit te verzekeren. We hebben alle inspanningen gedaan om het evenement coronaproof te houden. Het loopparcours is uitgebreid naar de stad (Moerenpoort, GRM)", wist Luc Tack.
Om 17u is er de podiumceremonie. De hoofdprijs wordt verloot onder alle deelnemers: een weekendje Ardennen voor een groep van 20 personen!


Het podium van de 2de biathlon is gekend:

1. A.A.T..T. (49'26"")
2. De Tank
3. ADD

De winnende ploeg staat niet op de foto want zij waren al huiswaarts..

Er is zelfs een ploeg uiot Griekenland afgekomen om deel te nemen!!! Zij werden beloond met een Tongerse Mijlpaal


De Zwoegers steunen Ter Heide

Wtc De Zwoegers heeft vanochtend een cheque t.w.v. 540 euro geschonken aan Ter Heide. Het geld wordt gebruikt voor de plaatsing van rolluiken bij leefgroep 'Henis 5'.

De Zwoegers hebben de voorbije maanden een corona challenge georganiseerd: "Tijdens de lockdown was het verboden om in groep te fietsen. Om de conditie op peil te houden, kon elk lid wekelijks de individueel gereden kilometers doorgeven aan het bestuur. Het streefdoel was 45.000 km. Per 100 gereden kilometer zou 1 euro aan een goed doel besteed worden. Op 1 juli werd de challenge afgesloten met een totaal van 53.612 km. Gedurende die 10 weken hebben 35 leden in totaal 584 ritten afgelegd", wist Olivier Jannes. .

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google
Ijssalon Tongeren