Tongeren vandaag

Nieuws

Commissie 09/12

Tijdens de gemeenteraadscommissie van vanavond hebben Marleen Haerden en Yoeri Dewelf een toelichting gegeven over de aanpassing van hde reglementen voor de begraafplaatsen.
- op deze kerkhoven is er enkel nog ruimte voor bijzetting: Mal - Piringen - Sluizen - Tongeren Centrum. Op de andere kerkhoven is er wel nog ruimte voor begraving

Er zijn 3 verschillende reglementen van toepassing:
1. Huishoudelijk reglement: De duurtijd van een concessie was tot nu: 20 of 50 jaar. Vnafa Nieuwjaar wordt dat 20 of 40 jaar. Vroeger kon je verlengen met 20 of 50 jaar. Voortaan wordt dat 10, 20 of 40 jaar.
eeuwigdurende vergunningen (50 jaar) worden afgeschaft.
2. Politieverordening: voortaan mag een urne thuis bewaard worden , thuis uitgestooid of thuis begraven worden
3. Retributiereglement: de tarieven worden verhoogd:
- columbarium voor 20 jaar: van 250 naar 350 euro voor 50 jaar van 550 naar 610 euro
- urnenveld voor 20 jaar: van 300 naar 425 euro voor 50 jaar: van 637,5 naar 710 euro
- graf voor 20 jaar van 362,5 euro naar 500 euro voor 50 jaar van 737,5 naar 810 euro

In deze prijzen zijn wel alle kosten inbegrepen

Vief Tongeren maakt kerststukjes

Vief Tongeren hield vandaag in de zalen van Syntra een workshop kerststukjes maken. "De bloemschiksters van dienst zijn al weken op voorhand hier mee bezig om zo een groot aantal gereed te krijgen. Ze willen toch dat iedere aanwezige met een kerststukje naar huis kan. Het was weer een bloemenfestijn".

bijdrage Ludo Jacobs

Tongerse Salina is finaliste Miss Wellness Beauty 2020

Salina Destordeur (28) is finaliste Miss Wellness Beauty 2020. Zij is één van de 18 kandidates die op 28 november werden voorgesteld in salons De Groene Jager in Brasschaat.

Het startschot werd gegeven door Dave Ghysels, de mediatrainer van de organisatie. Hij stelde het Miss Wellness Beauty team (het nationaal comité) voor dat voor de 10de maal de organisatie op zich neemt. Zes maanden lang zullen er diverse workshops en trainingen worden gegeven, worden fotoshoots georganiseerd en als slagroom op de taart is er de reis naar het buitenland.

Van de 81 inschrijvingen werden uiteindelijk 18 kandidates weerhouden. De finale vindt plaats op 26 april.
De nieuwe Miss Wellness Beauty wordt verwend met een gigantisch prijzenpakket en zal een jaar lang de nieuwe vertegenwoordigster van de sector zijn. De winnares mag een jaar lang het gezicht zijn van het merk 'Utsukusy'.
"In die zin is deze verkiezing dan ook geen klassieke Missverkiezing maar eerder een “ambassadrice verkiezing”, weet Salina. Zij is één van de 5 Limburgse kandidates. De anderen zijn afkomstig uit Diepenbeek, Riemst, Sint-Truiden,en Zonhoven.
Om mogen deel te nemen, moet je een link hebben met de beauty sector. Salina baat een kapsalon en een schoonheidsinstituut uit (Koninksemsteenweg).

https://www.facebook.com/Finaliste-Miss-Wellness-B...


'Wat is het waard' op antiekmarkt

Deze voormiddag konden bezoekers van de antiekmarkt gratis hun objecten laten schatten door experts in de cafetaria van de Eburonenhal van 9 tot 13 uur .

Zowat 200 mensen zijn hiervoor langsgekomen. Er werden enkele zeer kostbare voorwerpen getoond.


"Het initiatief is gekomen van standhouder Yolande Schepers (uit Geleen). Ze wil de antiekmarkt in the picture zetten", vertelde Natascha Verjans.
Economieschepen Marc Hoogmartens zag dat het goed was: "Hiermee bieden we een extra dienst aan om het niveau wat op te krikken".

Kindernevendienst in Koninksem

Gisteren had in de Sint-Servaaskerk van Koninksem de maandelijkse kindernevendienst plaats. Dit ter voorbereiding van de Eerste Communie van de Pastorale Eenheid Sint-Benedictus.

Thema deze keer was, hoe kan het ook anders, de 'advent'. Tijdens de dienst mochten de toekomstige communicantjes naar de pastorie, om zelf een kransje in elkaar te knutselen met hedendaagse materialen.
Catechisten Linda en Evelien vertelden eerst nog het verhaal van de altijd groene spar, die in de donkere wintermaanden getuigt dat er altijd teken van leven is.

Terug in de kerk verduidelijkte E.H. Tony Hayen nog eens de betekenis van de advent aan de kinderen, op een ludieke manier.

Achteraf mochten alle kerkgangers ook nog genieten van zelfgemaakte soep, door de dames van de plaatselijke KVLV bedeeld als steun tegen de armoede voor de actie ‘Soep op de stoep’.

bijdrage: Werner Jansen

Technoparty in Real t.v.v. het Rode Kruis

Op vrijdag 13 december kan je in de Real Club terecht voor 'Danse avec la Résistance', een technoparty t;v.v. het Rode Kruis, in kader van De Warmste Week.

Het initiatief komt vanuit een aantal personen die willen reageren tegen alle commotie die ontstaan is na de brand in het toekomstig asielcentrum in Kleine Spouwen.

"We stonden perplex dat mensen zoiets kunnen doen en dan ook nog eens al die reacties die achteraf zijn losgebarsten", weten Veronique, Greet en Carlo. Ze krijgen de steun van Mike Timmermans (Hoeseltse DJ).

Zij willen aantonen dat er wel nog mensen zijn die het initiatief van het Rode Kruis steunen. "De opbrengst van de inkom (10euro) gaat integraal naar het Rode Kruis.
Carlo werkt achter de toog van de Real en heeft het met de uitbater kunnen regelen dat ze de discotheek gratis mogen gebruiken voor hun party. Maar ook de DJ's, het zaalpersoneel, de mensen van licht & geluid en zelfs de toiletdames komen die nacht gratis werken! Ze zijn enkel nog op zoek naar enkele portiers.
Slagerij Bovie en bakkerij Op ' t Eynde sponsoren een honderdtal worstenbroodjes.


De technoparty start om 22u
Optocht tegen geweld

De dames van Soroptimist Tongeren houden deze namiddag een stille optocht tegen geweld op vrouwen. Ze zijn om 15u aan cc de Velinx vertrokken en deze sensibilisatie en solidariteitsactie eindigt aan Ambiorix. De opkomst is eerder beperkt.


Voorzitter Yolande Picart heette iedereen welkom: "Wij wandelen niet alleen voor 'geen geweld tegen vrouwen, maar ook tegen kinderen en mannen, kortom tegen elke vorm van geweld".


Ook de andere damesclubs stappen mee: 51 amAtae, Markant en Ladies Circle 37


Na afloop van de tocht is schepen Schouterden langsgekomen aan Ambiorix: "We moeten er alles aan doen om het fenomeen van gendergeweld en intra familiaal geweld uit de taboesfeer te halen. Initiatieven zoals deze wandeling vragen terecht aandacht voor dit verdoken probleem. Ik sta volledig achter jullie symbolische actie".

Vaccinatiemoment tegen mazelen

Deze voormiddag van 9 tot 12 uur. is er een eerste vaccinatiemoment tegen de mazelen in dienstencentrum 'De Piepel'.

Om haar inwoners te beschermen organiseert de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg (waarvan het lokaal bestuur van Tongeren deel uitmaakt) een gratis vaccinatie tegen de mazelen aan. Personen geboren tussen 1970 en 1985 zijn niet of onvoldoende gevaccineerd en velen maakten de ziekte als kind niet door. Hierdoor loopt deze doelgroep het risico om de ziekte alsnog te krijgen. Deze ‘kinderziekte’ is zeer besmettelijk en kan ernstige gevolgen hebben. Ook volwassenen kunnen deze ziekte nog krijgen.

"We hebben 16.000 personen geboren tussen 1970 en 1985 aangeschreven uit de eerstelijnszone Zuid-Oost Limburg (Bilzen - Hoeselt - Riemst - Tongeren - Herstappe - Voeren). Hiervan hebben er zowat 2.000 gereageerd. Heel wat personen waren al gevaccineerd of hebben de mazelen doorgemaakt of ze gaan naar hun huisarts voor het vaccin. Dus een reactie van 10 à 15 % is zeker gunstig", wist dokter Sven Simons (Li op de foto)

In De Piepel zijn voormiddag naast huisartsen en verpleegkundigen ook medewerkers van Welzijnszorg en maatschappelijk assistenten in de weer. Vandaag komen 330 personen zich laten vaccineren en volgende zaterdag nog eens 300.


Schepen Jos Schouterden (Sociale zaken) is tevreden over de opkomst: "Stad Tongeren maakt deel uit van dit pilootproject dat in Zuid-Limburg erkend werd rond eerste lijn welzijnszorg. Voor de organisatie van de zorgregio werd een zorgraad met eigen bestuursorgaan samengesteld.

Zwarte punten in Tongeren

Het aantal zwarte punten in Vlaanderen is sterk gestegen t.o.v. vorig jaar: van 212 naar 314
Dat komt omdat er rekening gehouden wordt met ongevallendata van drie jaar en voortaan ongevallen met zwakke weggebruikers (voetgangers, fietsers en bromfietsers) zwaarder meetellen in de ‘dynamische lijst’.

Elk kruispunt krijgt ook een ‘prioriteitsscore’: hoe hoger die ligt, hoe dringender de heraanleg is.

Prioriteit (hoger = gevaarlijker)

Tongeren telt 2 zwarte kruispunten:
Achttiende - Oogstwal, Jaminéstraat, Leopoldwal, Maastrichterstraat, Stationslaan; score van 23,50
Eeuwfeestwal, Elisabethwal, Sint-Truidersteenweg : score van 16,50

Stad plant 35 klimaatbomen in Pliniuspark

De stad heeft 35 klimaatbomen laten planten in het Pliniuspark. Het schepencollege heeft zonet symbolisch de 35ste boom geplant, tegenover het zwembad.

Later komt er nog 1 klimaatboom op de speelplaats van basisschool Atheneeke (Moerenstraat). De aanplantingen kaderen in het project ‘Ruimte voor bomen’ van het Centrum Duurzaam Groen vzw.

Het zijn 16 verschillende soorten inheemse bomen: o.a. esdoorn, berk, haagbeuk, eik, en tamme kastanje.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google