Tongeren vandaag

Nieuws

Weer bezoek toegelaten in az Vesalius

Vanaf komende dinsdag 2 juni is het opnieuw mogelijk om patiënten te bezoeken in het Vesaliusziekenhuis, iets waar patiënten en hun familie ontzettend naar uitkijken. Om dit zo veilig mogelijk te laten verlopen kan bezoek enkel plaatsvinden onder strikte voorwaarden.

Dit zijn de nieuwe maatregelen voor bezoek:

* Vanaf dinsdag 2 juni is bezoek toegelaten bij patiënten die langer dan drie nachten in het ziekenhuis moeten verblijven. Het bezoek is dan vanaf de vierde dag toegelaten.

 • Bezoekers moeten hun bezoek vooraf telefonisch melden op het nummer 012 39 70 70 of zij kunnen hun registeren via de website. Hierbij vermelden ze de naam van de patiënt die ze willen bezoeken en het uur van hun bezoek. Dit moet gebeuren tussen 09.00 en 12.00 uur op de dag van het bezoek.
 • Bezoek kan dagelijks tussen 14.00 en 18.00 uur. Om het aantal bezoekers maximaal te spreiden, worden de bezoektijden bovendien opgedeeld in twee blokken, een slot van 14.00 tot 16.00 uur en een slot van 16.00 tot 18.00 uur. Bezoekers worden alfabetisch over deze twee blokken verdeeld, op basis van de eerste letter van de familienaam van de patiënt. Per week dat de beperkte bezoekregeling van toepassing is zal de volgorde van de indeling worden omgekeerd.
 • Er mag per patiënt slechts één bezoeker tegelijk op bezoek komen. Idealiter is dit steeds dezelfde persoon.
 • Het bezoek mag maximum 1 uur duren.
 • Bezoekers verklaren op eer dat ze de laatste twee weken niet ziek zijn geweest, COVID19-symptomen hebben vertoond of contact hebben gehad met een COVID19-positieve persoon
 • Bij te grote aantallen aangevraagde bezoeken voor een bepaalde dienst, kan het ziekenhuis een aangevraagd bezoek weigeren, en zal een ander bezoekmoment worden voorgesteld.

Deze maatregelen blijven gelden:

 • Bezoek wordt niet toegelaten op afdelingen waar COVID19-positieve patiënten verblijven.
 • Op de afdelingen Materniteit, Pediatrie, Intensieve Zorgen en Palliatieve Zorgen blijven de geldende specifieke richtlijnen betreffende beperkt bezoek van toepassing (zie website voor meer info).
 • De cafetaria blijft voorlopig gesloten.

We vragen onze bezoekers om de regels rond hygiëne en veiligheid na te leven:

 • Tijdens het bezoek is het verplicht om een mondmasker te dragen, dit krijgen bezoekers bij het binnengaan van het ziekenhuis.
 • Bij het binnengaan van het ziekenhuis is het verplicht om de handen te ontsmetten met de alcoholgel die aan de ingang van het ziekenhuis staat.
 • Houd altijd 1,5 meter afstand. Fysiek contact tussen bezoeker en patiënt is niet toegelaten. De bezoeker neemt plaats op een stoel aan het voeteinde van het bed. De zetel op de kamer wordt voorbehouden voor door de patiënt.
 • Bezoekers mogen geen eten, bloemen of andere geschenken meebrengen.

Deze nieuwe bezoekregeling geldt vanaf 2 juni en voorlopig tot en met 14 juni. Als blijkt dat we met deze nieuwe regeling de veiligheid van patiënten, medewerkers en bezoekers niet kunnen garanderen kan de bezoekregeling opnieuw verstrengd worden.

Corona in Tongeren 30/05

De afgelopen 24 uur zijn er 4 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal komt hierdoor op 211.
Dat komt neer op 6,81 besmettingen per 1.000 inwoners

Corona in Tongeren 29/05

De afgelopen 24 uur zijn er 6 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal komt hierdoor op 207.
Dat komt neer op 6,68 besmettingen per 1.000 inwoners

In az Vesalius is een patiënt overleden door corona. Het is intussen al de 42ste

Werken aan de Ring (Elisabethwal en Albertwal)

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt dit weekend in één werknacht het wegdek van de Elisabethwal en Albertwal (R72) tussen de kruispunten met de Sint-Truidersteenweg (N79) en Dijk / Luikersteenweg (N20), inclusief de kruispunten.

De werken starten vanavond om 19.30 uur. Dan wordt de ring in beide richtingen afgesloten tussen de kruispunten met de Hasseltsesteenweg en de Luikersteenweg. Er komt een lokale omleiding voor doorgaand verkeer. Ten laatste zaterdagochtend om 09.00 uur zal de ring terug volledig open zijn voor alle verkeer. Fietsers en voetgangers kunnen steeds langs de werfzone.

Voor het verkeer vanuit de binnenstad wordt een uitrit voorzien via de Luikerstraat, Albertwal of Elisabethwal (afhankelijk van de vooruitgang van de werken). Wie het centrum in wil rijden kan dat het beste doen via de Hemelingenstraat, Clarissenstraat of Moerenpoort.

Tijdens de werkzaamheden zal de aannemer het asfalt over de volledige wegbreedte vernieuwen. De ventwegen en parkeerstroken worden niet mee vernieuwd. Deze vernieuwingen zorgen voor een verhoogde verkeersveiligheid en beter rijcomfort voor de weggebruiker.

Het slijpen van enkele nieuwe detectielussen voor de verkeerslichten gebeurt achteraf nog tijdens enkele nachten in de week nadien, dit vanaf dinsdagavond 2 juni. Daarbij is er enkel plaatselijke verkeershinder.

Heropening GRM

Vandaag opent het GRM opnieuw de deuren voor het publiek. Het museum was al dicht sinds 13 maart voor corona.

Er zijn extra maatregelen genomen:

Een bezoek aan het Gallo-Romeins Museum verloopt anders dan anders.
Je kan het museum individueel of met je gezin bezoeken, tijdens de gewone openingsuren. Rondleidingen en groepsbezoeken zijn voorlopig niet mogelijk.
Je kan zowel de permanente opstelling ‘Van neanderthaler tot Gallo-Romein’ als de tijdelijke tentoonstelling ‘Dacia Felix’ bezoeken. ‘Dacia Felix’ is verlengd tot 2 augustus.
De shop is geopend. Bistro Bacchus is gesloten. Je kan geen gebruik maken van het auditorium.
Ze laten slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijkertijd toe: 15 voor de permanente opstelling en 10 voor Dacia Felix. Daarom moet je een tijdslot reserveren, voor één of voor beide tentoonstellingen. Dat kan online of telefonisch.Je betaalt elektronisch, liefst contactloos. Dat doe je ter plaatse. Je krijgt een polsbandje dat je zelf omdoet.
Mondmaskers zijn niet verplicht. Respecteer wel steeds de 1,5 meter afstand tot je medebezoekers en onze medewerkers.
Reinig je handen met desinfecterende gel zodra je binnenkomt, en bij het betreden van elke zaal.
Je krijgt een audiogids (met koptelefoon). Ze reinigen de apparaten na elk gebruik grondig.
Ze ontsmetten de aanraakschermen en koptelefoons meermaals per dag grondig. Je ontvangt een speciale pen om de schermen te bedienen.
Ze ontsmetten alle handcontactpunten zoals leuningen en liftknoppen maar ook zitbanken meermaals per dag. Ook toiletten maken ze extra vaak schoon.

Raak zo weinig mogelijk aan. Hoest of nies in een papieren zakdoekje of in de binnenkant van je elleboog. Deponeer het zakdoekje in een gesloten vuilnisbak. Die vind je verspreid in het museum.
Keer zo weinig mogelijk op je stappen terug. Vermijd tweerichtingsverkeer. Volg de vloerpijlen.
Je bent zeer welkom maar niet als je ziek bent!

Voor vandaag zijn er 30 reservaties


Nina Hechtermans (21) uit Piringen is de eerste bezoeker.

Stadsfotograaf Henri Savenay is overleden

Maandag is stadsfotograaf Henri Savenay (64) overleden.


Naast zijn job bij de stad was Henri meer dan 30 jaar een fervente kunstenaar. Hij combineerde fotografie (fotocollages) met 'Mixed Media', een soort assemblage-kunst waarin hij allerlei voorwerpen verwerkte die hij op rommelmarkten vond. Recentelijk (september 2019) stelde hij zijn werken tentoon in de kunstgalerij 'Gallery Phase' aan de Leopoldwal.


In 2012 werd hij vereerd met de 'Gouden Moerenpoort' uit erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet en belangrijke bijdrage tot de uitstraling van Tongerse festiviteiten.

Donderdagmarkt terug van start

Vandaag is de donderdagmarkt opnieuw van start gegaan. De 66 kraampjes zijn verdeeld over twee locaties:

- Stadhuisplein, Vrijthof en Kloosterstraat
- Leopoldwal

Er mogen maximum 250 bezoekers tegelijkertijd aanwezig zijn in elke zone. Ze worden geteld.


Er zijn 2 ingangen en 2 uitgangen per zone. Iedereen moet telkens de handen ontsmetten. De marktkramers moeten een mondmasker dragen"We hebben gezorgd voor twee volwaardige markten waar de bezoeker alles vindt. Het uitgestippelde parcours zorgt ervoor dat de bezoekers in één richting moeten wandelen", wist schepen Marc Hoogmartens.

Marktleider Natascha Verjans zorgde voor de praktische uitwerking: "Ik heb 4 verschillende scenario's uitgewerkt. Dit is millimeterwerk. We hadden maar één week om de markt volledig te herschikken. Normaal mochten we al een week eerder heropenen, maar de avondmarkt (nl woensdag, vooravond van O.H.H.) zou te riskant geweest zijn wegens de drukke volkstoeloop", vertelde Natascha die van elk kraam de afmetingen van buiten kent. .


Corona in Tongeren 28/05

De afgelopen 24 uur zijn er 4 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het aantal komt hierdoor op 201.
Dat komt neer op 6,48 besmettingen per 1.000 inwoners

In az Vesalius zijn tot nu toe al 41 patiënten door corona overleden. Er ligt nog maar 1 patiënt met corona op de intensieve afdeling

In Limburg zijn er al 935 overlijdens te wijten aan corona

Speeltuin De Motten is terug open

Om 14u is speeltuin De Motten terug geopend. Er gelden wel strikte maatregelen: zo mogen enkel kinderen tot 12 jaar binnen. De speeltuin is opgedeeld in twee stukken. Er mogen maximum 20 kinderen tegelijkertijd binnen elk gedeelte. Het verkeerspark is voorlopig niet toegankelijk

Er wordt toezicht gehouden door iemand van de sportdienst of jeugddienst. Enkel op woensdagnamiddag (14u tot 20u) en in het weekend (van 14u tot 20u)


Morgen wordt de wekelijkse donderdagmarkt heropend. Opdat alle standhouders een plekje kunnen krijgen, werd de markt opgesplitst in twee gedeelten: enerzijds de Grote Markt en omgeving en anderzijds op het wandelpad langs de Leopoldwal. "De plaatsen werden toegewezen via lot-trekking. Er is een circulatieplan uitgetekend met éénrichting en de marktkramers moeten een mondmasker dragen", weet schepen Marc Hoogmartens. "Daarnaast gelden de gekende veiligheidsmaatregelen i.v.m. corona"

Handgel voor wzc Aurora en Seniorenhof

Dankzij een actie van personeelsleden Petra Biets en Pascal Schuermans kon er vandaag een voorraad handgel overhandigd worden aan wzc Seniorenhof en Aurora.

De twee initiatiefnemers hadden een oproep gelanceerd via Facebook om sponsors te vinden.

"De 200 stuks zijn bedoeld voor het personeel en de bezoekers. De gel bevat geen alcohol en is dus beter voor de huid. De tubes van Duolife komen uit Polen "
"Er loopt ook nog een andere actie: wie een leuke foto instuurt met de tube handgel maakt kans op een verzorgingsproduct"

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google