Tongeren vandaag

Nieuws

Radio BOO promoot Kroningsgroep 'De Vinding'

Radio BOO wijdt tweemaal in de maand een uitzending aan de nakende Kroningsfeesten 2023. De eerste en de derde maandag van de maand wordt een interview (van 3 minuten) uitgezonden om 20u40 en op dinsdag volgt een heruitzending om 11u15.

Presentator Chris Geerts gaat telkens op bezoek bij de betrokkene voor een babbel.

De opnames zijn ook te beluisteren via de website van de Kroning

Vanavond komt 'De Vinding ' aan de beurt: om 20u40 op Radio BOO

Danielle Fagard uit Herstappe geeft uitleg: 

Voorlopig zijn er 90 inschrijvingen, we rekenen op 100
We rekruteren in Lauw, Rutten en Herstappe We leven vandaag in een heel andere wereld dan 7 jaar geleden….
We hebben een nieuw lied ‘De Vinding’
Vorige editie hadden we kleurtinten van groen en bruin, maar dat waren de deelnemers moe. Nu hebben we gekozen voor groen, blauw en geel
De groep is in twee delen opgesplitst:
Jezus die verloren gelopen is in de tempel: zij dragen donkere tinten
Jezus die drie dagen later teruggevonden is: zij dragen lichte tinten
We hebben een nieuwe wagen nodig, want de vorige was te zwaar om te duwen. Het grootste probleem is de muziekinstallatie
We hebben al het stof voor de kleding, we maken ze zelf met hulp van naaisters.
Danielle maakt de Thora rollen voor de vijf Schriftgeleerden


Extra bewaking aan vaccinatiecentrum

De stad Tongeren plaatst extra bewakingscamera’s op de site rond het vaccinatiecentrum op de Motten.

Er werd op korte tijd twee keer ‘s nachts ingebroken in het vaccinatiecentrum van Tongeren op De Motten. Telkens werd er bekabeling doorgeknipt en gestolen. De diefstal werd eenmaal gepleegd in de tent die dienst doet als ontvangstruimte. De verlengsnoeren werden gebruikt voor de verlichting en verwarming van de tent. De laatste diefstal vond buiten plaats.

Patrick Dewael, burgemeester: “We willen ons vaccinatiecentrum extra beveiligen tegen dieven en vandalen. Met het plaatsen van extra bewakingscamera’s hopen we de site beter te beveiligen en de dieven op heterdaad te kunnen betrappen”.

Vandaag start de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen in het vaccinatiecentrum

Vandaag is de vaccinatie van 5- tot 11-jarigen gestart in het vaccinatiecentrum. Er zullen vandaag 360 kinderen langskomen.

Ze worden onthaald door clowns. Het vaccinatiecentrum is versierd met slingers en ballonnen. De kinderen worden beloond met een speelgoedje uit de grabbeldoos en een diploma.

BOB-campagne vrijdag

De lokale politie heeft vrijdagavond 53 bestuurders gecontroleerd op rijden onder invloed: één bestuurder had te veel alcohol gedronken en drie bestuurders reden onder invloed van drugs. De agenten stelden nog andere zware inbreuken vast, zoals een bromfietser zonder rijbewijs.

De controleposten werden opgesteld op de Molenweg en de Maastrichterweg .

Een bromfietser zonder rijbewijs reed in de verboden rijrichting. Hij bleek geen rijbewijs te hebben. De bromfiets werd ingehouden en de eigenaar moest de jongen komen ophalen.

Een van de betrapte druggebruikers had nog maar een voorlopig rijbewijs. Een andere bestuurder met voorlopig rijbewijs reed zonder begeleider, zonder L en geen tweede achteruitkijkspiegel in de auto, bovendien was het al na 22 uur en dan mogen L-rijders niet meer de weg op in het weekend.

Twee bestuurders reden met vervallen keuring. De politie stelde boetes van 1.500 euro op aan bestuurders die een transport uitvoerden zonder vergunning.

Jaarlijkse haagplantactie van de Limburgse Jagersvereniging

Vandaag vindt de jaarlijkse haagplantactie van de Limburgse Jagersvereniging plaats. Aan de Oude Kerstraat in Koninksem worden 5.755 haagplanten verdeeld en afgehaald. 

De actie loopt in heel Vlaanderen.
Voor Tongeren worden er 1.200 stuks geplant in de jekervallei (Nerem en Vreren).

Tongeren krijgt volwaardige skeelerpiste

Het college van burgemeester en schepenen  heeft haar goedkeuring verleend om dit najaar een skeelerpiste aan te leggen in het Pliniuspark. De piste is meteen ook de eerste volwaardige piste in zijn soort in de provincie Limburg.

Patrick Dewael, burgemeester: “Aangezien de parking in het Pliniuspark aan een sanering toe is en het terrein er buiten het zomerseizoen meestal verlaten bij ligt, dringt een opwaardering van het terrein zich op. Het levert ons de gelegenheid om uit te kijken naar bijkomende activiteiten die compatibel kunnen zijn met de huidige functie van het terrein. Vandaar het idee om op deze parking een volwaardige skeelerpiste aan te leggen die zoveel als mogelijk samenvalt met de bestaande rijstroken van de parking. Op die manier voegen we tegelijkertijd met een sanering van de parking een nieuwe functie toe die een meerwaarde creëert voor de ganse Pliniussite.”

Het terrein op Plinius zal twee functies vervullen: het grootste deel van het jaar is het een skeelerpiste en bij nood aan parkeerplaatsen zoals bv. in het zwemseizoen of bij een evenement wordt het terrein een parkeerzone. Er zullen van het huidige terrein nog een 60-tal permanente parkeerstroken overblijven. Parkeren tijdens het zwemseizoen kan op de parkings aan de noordrand van het park en op de permanente parkeerstroken aan het zwembad.

Patrick Jans, schepen van Sport: “Skeeleren of inlineskaten, het lijkt iets van heel lang geleden, maar integendeel de sport is helemaal terug en wint opnieuw aan populariteit. Het is niet enkel een laagdrempelige en sociale sport, maar je werkt ook nog eens op een goede manier aan je conditie. Je kan intensief bewegen zonder je spieren of gewrichten te belasten. Ook mentaal is het een ideale sport. Skeeleren in een mooie omgeving in de buitenlucht en alzo je hoofd even leegmaken. Niks dan voordelen dus. De skeelerpiste die we in Tongeren gaan aanleggen wordt 286 meter lang en 6 meter breed over de ganse lengte. De ondergrond wordt uitgevoerd in de fijnst mogelijke asfaltsoort. In het middenterrein van de piste (30m x 45m) creëren we ruimte voor initiaties en recreatief sporten zoals bv. voetbal en basketbal. Het overige gedeelte van het middenterrein blijft parkeergelegenheid op de nieuwe (gestabiliseerde) grasstroken. Via drainage, open grachten en 2 nieuwe wadi’s voeren we het overtollig regenwater vertraagd af naar de riolering.”

Het terrein van de skeelerpiste wordt volledig afgesloten d.m.v. een haag en slagbomen. Zo worden conflicten tussen skeelers en autobestuurders uitgesloten.

De verlichting op de huidige parking wordt maximaal behouden, wat ook voordelen biedt voor de skeelerpiste. Zo kan er ook tijdens de wintermaanden tot in de late uren gebruik gemaakt worden van de piste.

Winnaars Eindejaarsactie

Deze voormiddag werden de 5 winnaars van de Eindejaarsactie beloond met elk 1.000 euro aan Ambi cheques. 

De laureaten zijn: 

Liselotte Hansen (Riemst)
Isabelle Schever (Genk)
Caroline Barthels (Tongeren)
Anlies capiot (Hoeselt)
Michelle Slechten (Tongeren)

Daarnaast werden eerder al 255 winnaars uitgeloot die een aankoopticket terugbetaald krijgen.

Tijdens de maand december waren er 25.000 redenen om lokaal te shoppen. Want wie lokaal koopt wint altijd!

Iedereen die zijn of haar aankopen deed in Tongeren kon het aankoopbedrag winnen in de vorm van ambi.kadobonnen. Onder leiding van een deurwaarder werden 255 winnaars getrokken die hun aankoopbedrag terugbetaald kregen.

Tevens werden 5 hoofdwinnaars getrokken. Zij wonnen elke 1.000 euro aan ambi.kadobonnen. De totale prijzenpot bedroeg 25.000 euro.

Met deze actie willen we de lokale handelaars een hart onder de riem steken tijdens deze moeilijke tijden in corona.

Controles op gevaarlijk transport

Donderdag heeft de lokale politie bij controles op zware en gevaarlijke transporten meerdere opvallende overtredingen vastgesteld.

Een chauffeur reed rond zonder rijbewijs C. Een overladen vrachtwagen met kale banden werd na een keuring verboden tot het verkeer.


Nacht van de Confrérie afgelast

Naast het Prinsenfeest wordt nu ook de Nacht van de Confrérie afgelast. In de feestzaal van het Casino zouden er op 19 februari optredens zijn van Steve Tielens, Balthazar Boma, Dadim en The Piper Band (Beverst). 
Er zouden ook 2 nieuwe leden worden aangesteld en een erelid uit Borgloon. 

Fabienne is de weekwinnaar

Fabienne Franssen (60) uit Henis is de weekwinnaar dankzij haar geregistreerde Ambi.pas. Het levert haar 2.500 punten, goed voor 250 euro op. De uitreiking vond al voor de derde keer plaats bij Electropoint (18de Oogstwal). 

Fabienne kocht er een wasmachine. 

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google