Tongeren vandaag

Nieuws

Tongenaar overleden na ongeval

De 51-jarige Tongenaar die vrijdag in Grote Spouwen met zijn bestelwagen tegen een oplegger botste, is vandaag aan zijn verwondingen overleden....

Versoepeling bezoek containerpark

Vanaf vandaag vervalt de regel van 1 bezoek per 7 dagen en kun je weer naar het recyclagepark zo vaak je dat wil.

Om de afstandsregels te kunnen respecteren blijft het aantal voertuigen dat tegelijk op het recyclagepark is toegelaten beperkt. Hierdoor ontstaan er mogelijk files aan de toegangspoort. Om die te vermijden kun je op de website www.limburg.net/recyclageparken de actuele drukte checken.

Camping Phare

Binnenkort kan je in het Pliniuspark terecht voor Camping Phare, een initiatief van Yves Knaepen.

"Het wordt een openluchtcamping op de Pliniussite om zo de jeugd een veilig en betaalbaar alternatief aan te bieden op de misgelopen zomerfestivals. In grote lijnen bestaat het concept eruit om “te kamperen in je bubbel”. Iedereen neemt zijn tentje mee, festival stoel, snacks, … Au Phare zorgt voor de drank, het eten en de omkadering", verduidelijkt Yves.

Het evenement is gepland op zaterdag 25 en zondag 26 juli. Opening: zaterdag 25 juli: 12.00 uur - opruim: zondag 26 juli: 12.00 uur.
Enkel online reservatie is mogelijk. Er wordt gewerkt met een tijdslot, 'bubbels' komen apart aan. De mensen moeten 24u in hun eigen bubbel blijven.
Maximum capaciteit: 150 personen, 1 bubbel = minimum 8 en maximum 15 personen.

"Indien we merken dat de vraag groter is dan het aanbod, zouden we dit nog enkele weekends willen herhalen". . Hiervoor werken we samen met www.cm.com, een firma gespecialiseerd in online betalingen, ticketverkoop en tijdsloten.

Elke bubbel heeft een ‘eigen plekje’ waar zij hun tenten kunnen opzetten. De verschillende bubbels komen niet met elkaar in contact. Alles wordt afgespannen met lint of heras om duidelijke scheidingen weer te geven. De mensen moeten op hun campingstoel blijven zitten.

Er is plaats voor 15 bubbels met telkens een capaciteit van 8-15 personen.

All-in prijs per persoon: €25.00 - inclusief: campingplek en een bon voor 5 consumpties. (alcoholisch en non alcoholisch)

Aparte sanitaire-mogelijkheden per bubbel. Er wordt een ‘toi-toi’ gehuurd per 8 tot 15 personen en het toilet kan enkel door deze personen gebruikt worden.

Handen ontsmetten aan de inkom, looprichtingen, terrein wordt met paaltjes afgesloten tussen de bubbels, waterzak voor de handen te wassen,...

Beperkt drankaanbod waarvan de meerderheid wordt geserveerd in éénmalig te gebruiken flesjes en blikjes (Pukkelpop, Rock Werchter,...). Je kan digitaal de bestelling plaatsen en afrekenen.
Drankverkoop via 1 centraal punt. Er wordt een “container”(Brasa) geplaatst waar personeel in staat die de bestellingen erin zullen klaar maken. Bestellingen kunnen zowel digitaal doorgegeven worden, alsook via 1 of 2 afgevaardigden per groep.

De bestellingen worden geleverd met een ‘golfkar’.

Veiligheidsmedewerkers houden 24u lang een oogje in het zeil of alle maatregelen gerespecteerd worden.

Leuke muziek op de achtergrond via een DJ booth. Nummers kunnen eventueel digitaal aangevraagd worden.

Muziek wordt gespeeld van 12u - 22u, aansluitend zou nog een akoestisch optreden zijn tot 23u.

De organisatie gebeurt vanuit Café Au Phare, i.s.m. Bvba Pline

Tongenaar onderschept aan fastfoodrestaurant in Bilzen

Zondag heeft een interventieploeg van de lokale politie Bilzen – Hoeselt- Riemst omstreeks 18.15u een voertuig uit Tongeren gecontroleerd ter hoogte van een fastfoodrestaurant op de Tongersestraat in Bilzen.

Toen de interventieploeg het voertuig wou onderscheppen, reed de mannelijke bestuurder de drive-through in. Omdat de politie de wachtrij niet snel en veilig zou kunnen verlaten bij een dringende oproep, besloot de ploeg geduldig te wachten tot de bestuurder zijn bestelling had afgehaald. De inspecteurs fronsten echter hun wenkbrauwen toen bleek dat de vrouw die eerst passagier was, nu achter het stuur te vinden was. Het duo had van plaats gewisseld in de wachtrij voor het afhaalloket.

De 30-jarige man uit Tongeren gaf toe dat hij van plaats gewisseld had omdat hij alcohol gedronken had en omdat hij niet over een rijbewijs beschikte.

De afgenomen alcoholtest was echter negatief maar omdat de gestandaardiseerde checklist positief was, werd een speekseltest opgelegd.

Deze test tekende positief voor het gebruik van marihuana en amfetamines.

Omdat ook de vrouw met de wagen gereden had, werd ook zij onderworpen aan controle. De alcoholtest bleek negatief, maar de speekseltest die ze mocht ondergaan tekende positief voor marihuana.

De 32-jarige bestuurster mocht onmiddellijk haar rijbewijs inleveren voor de duur van 15 dagen, en dit al voor de 3e keer.

Ook in 2017 en in 2019 speelde de vrouw uit Tongeren haar rijbewijs al eens kwijt voor rijden onder invloed van drugs.

Voor de mannelijke bestuurder werd een bijkomend proces-verbaal opgesteld wegens rijden zonder houder te zijn van een geldig rijbewijs.

'Hoog bezoek' bij Boutique Dany

Vandaag bracht couturier 'Lager Karlfeld' een bezoek aan Boutique Dany in de Maastrichterstraat. Het werd een opvallend bezoek met alles erop en eraan.

Wie goed keek, ontdekte Jean-Luc Baillien in de huid van wijlen
'Karl Lagerfeld'


Lagerfeld arriveerde in een dure limousine met chauffeur.

Hij was gekleed zoals de echte Lagerfeld: zwart kostuum, wit hemd, leren handschoenen en met zijn lievelingsdiertje op de arm.

Lagerfeld nam uitgebreid de tijd om met iedereen te praten. Het blitsbezoek lokte veel interesse van voorbijgangers en klanten. Ze werden onthaald op champagne

De bedoeling van Jean-Luc is dubbel: Vooreerst wil hij promotie voeren voor Boutique Dany, gespecialiseerd in dameskleding. Daarnaast wil hij de handelszaken in Tongeren in de kijker zetten.
Jean-Luc Baillien wil een promotor en ambassadeur zijn en worden voor zijn stad en heeft nog heel wat plannen om dat te doen. In overleg met de stad worden die plannen uitgewerkt.

Jan-Luc is 1 van de 100 instacenturions die van Tongeren een #instacity moeten maken. Ambassadeurs die Tongeren op de wereldkaart gaan zetten. Zij gaan de mooiste verhalen en verborgen pareltjes van Tongeren op Instagram delen.

bijdrage: JeDo

Antiekmarkt start terug op 19 juli

De grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux start weer op 19 juli

Het is zover! De grootste antiek- en brocantemarkt van de Benelux kan weer plaatsvinden. Weliswaar onder voorwaarden, zo komen er aparte in- en uitgangen, worden er maximaal 1000 personen gelijktijdig toegelaten op het parcours en wordt er een eenrichtingsparcours voor voetgangers ingesteld. Voor bezoekers is het dragen van mondmaskers verplicht in de overdekte marktdelen, elders wordt het sterk aanbevolen.

Schepen van Economie, Marc Hoogmartens: “De nationale veiligheidsraad besliste dat antiek- en brocantemarkten onder strikte voorwaarden konden starten op 8 juni. Een van de belangrijkste voorwaarden was echter dat het aantal standhouders beperkt zou blijven tot maximum 50 en dat er niet meer dan 200 bezoekers aanwezig zouden zijn. Dat zou afbreuk gedaan hebben aan onze markt, waar wekelijks 254 vaste standhouders en een 60-tal losse standhouders het decor vormen. Nu er nieuwe versoepelingen zijn doorgevoerd, is het moment gekomen om terug volwaardig en veilig op te starten.”

Elke zondagochtend vanaf 7 uur pakken antiekzaken en standhouders uit met hun meest originele spullen. Antiek, brocante, design of retro: tijdens de Tongerse antiekmarkt stap je binnen in een wereld vol unieke items, elk met een eigen verhaal. Snuister er tussen oude prentkaarten, vinyl lp’s, etalagepoppen, unieke kristallen glazen, zilver- en aardewerk, handgemaakte meubels, vintage speelgoed en zeldzame collectors’ items. Ze trakteren je op flashbacks naar je kindertijd en ver daarvoor!

Burgemeester wnd. An Christiaens: “Het toeristisch belang en de meerwaarde voor onze lokale handelaars is enorm. Maar we hebben uiteraard de veiligheid van de standhouders en de bezoekers steeds prioritair gesteld. Daarom werd de markt niet opgestart in juni. Vandaag liggen de kaarten anders. Er zijn nieuwe versoepelingen die het mogelijk maken om de grootste en mooiste antiekmarkt weer te laten plaatsvinden. We geloven in het internationale potentieel van deze markt en willen de vele bezoekers verleiden hen tot een bezoek aan onze lokale horeca en middenstand.”

Feestdag 11 juli

In 1970 werden er in ons land 3 cultuurgemeenschappen ingericht, m.n. de Nederlandse, de Franse en de Duitse cultuurgemeenschap.

De afgelopen 40 jaar spreken we echter van de ‘Vlaamse Gemeenschap’.

Deze Vlaamse Gemeenschap organiseert haar feestdag jaarlijks op 11 juli.

De stedelijke cultuurraad richt elk jaar op 11 juli een feestelijke activiteit in. Sinds enkele jaren organiseren een aantal Tongerse verenigingen een gezamenlijke muzikale happening in de VELINX.

Dit jaar kan deze festiviteit jammer genoeg niet doorgaan.Het was de afgelopen weken en maanden voor de leden van onze verenigingen immers niet toegestaan om fysiek bij mekaar te komen voor overleg of repetities.Het leek ons bovendien niet opportuun om op zaterdag 11 juli e.k. met een aanzienlijk aantal mensen samen te komen voor een festiviteit waarbij de klemtoon net zou moeten liggen op verbroedering, samenhorigheid en verbondenheid.Dat staat haaks op de ‘afstand’ die we met z’n allen nog steeds moeten respecteren.

Ondanks de annulering van onze 11-juli happening willen we niet spreken van een feestdag in mineur. Integendeel, de inwoners van onze stad (en bij uitbreiding Vlaanderen) vochten de afgelopen maanden solidair en schouder-aan-schouder tegen een gemene, onzichtbare vijand. De verbondenheid binnen onze lokale gemeenschap was groot en hartverwarmend.In naam van het voltallige stadsbestuur willen we alle Tongenaren hiervoor danken!

Covid-19 heeft onze stad, onze regio en ons land hard getroffen.Vele families rouwen momenteel om het heengaan van een naaste!

Onze gezondheid is zonder enige twijfel ons allerhoogste goed.Dat maakte deze crisis eens te meer duidelijk!

Nu het schip zich – om het met de woorden van viroloog Steven Van Gucht te zeggen – in ietwat rustiger vaarwater bevindt, moeten we echter ook werk maken van een maatschappelijke relance.

Bedrijven, winkels of horecazaken, musea, cultuurcentra, bibliotheken en zovele andere belangrijke instellingen bleven de afgelopen maanden gesloten of werkten op een (noodgedwongen) lager pitje.

In Tongeren proberen we waar mogelijk een steentje bij te dragen aan de maatschappelijke relance.Een aantal mooie initiatieven werden in dat verband reeds op touw gezet en aangekondigd via onze stadskrant. Ondanks de tegenslagen van de afgelopen maanden blijven we ook op cultureel vlak de toekomst ‘optimistisch’ tegemoet kijken. Wij gaan er tegenaan!

Met de VELINX zetten we niet enkel in op gevestigde waarden, maar investeren we ook in minder evidente genres en in jong talent.We streven een kwalitatief aanbod na dat - zo bewijzen althans de cijfers - toegankelijk is voor een steeds omvangrijker publiek.

In het Gallo-Romeins Museum en het door haar bezoekers erg gewaardeerde Teseum trachten we dan weer om het rijk gevulde verleden van onze stad voor een zo breed mogelijk publiek bevattelijk in beeld te brengen.Tongenaren kunnen het Gallo-Romeins Museum trouwens een hele zomer lang gratis bezoeken, zo vaak ze maar willen. Dat geldt zowel voor de permanente tentoonstelling ‘Van Neanderthaler tot Gallo-Romein’ (tot 30 augustus e.k.) als de tijdelijke expo ‘Dacia Felix’. Deze laatste loopt nog tot 2 augustus e.k. Daarna keren de goudschatten van de Daciërs en de Geten onherroepelijk terug naar Roemenië.

We zijn in het Gallo-Romeins Museum overigens al druk doende met de voorbereiding van een volgende prestigieuze tijdelijke tentoonstelling.

We nemen in onze stad initiatieven die moeten bijdragen aan een maatschappelijke relance.

Wij streven hierbij een gedeelde betrokkenheid en verantwoordelijkheid na in plaats van een louter ‘top down’ bestuurlijke aanpak. Mensen maken immers een stad, mensen vormen een regio …

Net daarom vinden we het belangrijk dat enkele activiteiten - van het grotendeels geannuleerde stadsfestival MoMeNT 2020 - in de loop van de eerstkomende maanden alsnog kunnen plaatsvinden.

Onze stad – ons Vlaanderen - heeft immers vakmanschap/mensen nodig om ook na zovele eeuwen nog steeds een boeiende, inspirerende en welvarende plek te blijven waar Tongenaren/ waar Vlamingen kunnen wonen, werken, spelen en ondernemen.

Het voltallige stadsbestuur wenst u een aangename Vlaamse Feestdag toe!

Tongenaar gewond in Bilzen

Vanochtend raakte een 51-jarige Tongenaar zwaargewond doordat hij met zijn bestelwagen in Grote Spouwen tegen een geparkeerde opligger botste.
De man moest door de brandweer bevrijd worden

Mondmasker verplicht bij kerkbezoek

Het dragen van een mondmasker is vanaf morgen ook verplicht in de kerken, musea en in de bibliotheek !

"Dus bij IEDER kerkbezoek en iedere viering voor IEDEREEN vanaf zaterdag 11/07/2020. Dat geldt ook als je een kaarsje gaat branden in de OLV-Basiliek of bij een bezoek aan de H.-Rita", weet Jos Collaer

Ongeval Romeinse Kassei in Lauw

Donderdagavond gebeurde er een ongeval op de Romeinse Kassei in Lauw. Een Audi A3 kwam vanuit de Lauwstraat gereden en werd op de Romeinse Kassei gegrepen door een Citroën Berlingo. Die vloog van de weg en kwam 100m verder, op zijn flank, tot stilstand in een tarweveld.

De bestuurder raakte lichtgewond.

Zoeken
Sponsors
Het weer
Reclame
AmbiPas
Google