Tongeren vandaag

Nieuws

Jobbeurs voor hun anderstalige inwoners

De lokale besturen van Zuid-Oost Limburg organiseren namiddag in het Museumcafé, samen met Travi en VDAB, een jobbeurs voor hun anderstalige inwoners

In 2023 organiseerde de Stad Tongeren, samen met Travi, als eerste in Limburg een jobbeurs voor haar Oekraïense inwoners. Het succes van dit initiatief heeft ons ertoe aangezet om vandaag opnieuw een jobbeurs te organiseren, dit keer voor alle anderstalige inwoners uit de regio Zuid-Oost Limburg. De beurs vindt plaats in het Museumcafé van het Gallo-Romeins Museum en is een resultaat van de sterke samenwerking tussen de lokale besturen van Zuid-Oost Limburg (Tongeren, Bilzen, Hoeselt, Riemst en Voeren), Travi en VDAB.

“Het brede scala aan uitzendkantoren en bedrijven maakt deze jobbeurs uniek,” zegt Evelyne Stassen, voorzitter van de ILV werk & sociale economie Zuid-Oost Limburg. “We vinden het belangrijk om de tewerkstellingskansen van deze kwetsbare groep te vergroten. Werk biedt immers loopbaanperspectieven op zowel korte als lange termijn. Vaak vormt de taal een barrière waardoor waardevolle kennis en expertise onbenut blijven. De vraag op de arbeidsmarkt is echter nog steeds groot. De veertien aanwezige interimkantoren en werkgevers zijn ervan overtuigd dat een inclusief en duurzaam HR-beleid de sleutel is tot een succesvol personeelsbeleid.”

Travi, het vormingsfonds voor uitzendkrachten en het centraal infopunt voor uitzendkantoren, zet in op praktische oplossingen voor de arbeidsmarktvragen van uitzendbedrijven en hun uitzendkrachten. Daarnaast ondersteunt Travi maatschappelijk relevante projecten. Zo informeert en sensibiliseert Travi vandaag de Oekraïense deelnemers, die een aanzienlijke groep vormen onder de anderstaligen uit de regio, in hun moedertaal over werken en (interim)arbeid in België. Daarnaast wordt er via een interactieve workshop gewerkt aan solliciteren en belangrijke vaardigheden op de arbeidsmarkt.

“Travi verlaagt drempels voor kandidaten die als uitzendkracht willen werken, zoekt oplossingen voor mogelijke struikelblokken zoals taal en mobiliteit, en stimuleert diversiteit in de uitzendsector,” zegt Inge Hauben, sectorconsulent provincie Limburg van Travi. “Zo creëren we impact op onze uitzendbedrijven en de uitzendkrachten die voor hen werken. We dragen bij aan een inclusievere en duurzame arbeidsmarkt. Hiervoor zetten we maximaal in op partnerships, en de samenwerking met de lokale besturen van Zuid-Oost Limburg en VDAB is een mooi voorbeeld.”

VDAB Limburg ondersteunt de organisatie van dit initiatief. Samen met Travi zorgden ze voor de toeleiding van bedrijven en zet VDAB haar ‘poetsmobiel’ in. Daarnaast leiden ze, samen met de OCMW’s van Zuid-Oost Limburg, werkzoekenden toe. De jobbeurs richt zich op alle sectoren van de arbeidsmarkt, met extra aandacht voor de schoonmaaksector. Deze sector heeft namelijk bewezen een laagdrempelige toegang tot de arbeidsmarkt te bieden.

“Met deze actie willen we anderstalige nieuwkomers ondersteunen in hun zoektocht naar werk. In onze huidige krappe arbeidsmarkt telt elk talent. Taal mag geen obstakel vormen in een inclusief aanwervingsbeleid. Werkzoekenden zonder de juiste vaardigheden bereiden we via onze opleidingen voor om aan de slag te gaan. Werk biedt namelijk veel voordelen, zowel financieel als sociaal. Het contact met collega’s versnelt bovendien de integratie in onze samenleving. Op termijn biedt dit alleen maar voordelen,” zegt Joris Philips, directeur van VDAB Limburg.

Vandaag zetten Travi en VDAB samen met de lokale besturen van Zuid-Oost Limburg alles op alles om anderstalige inwoners uit de regio maximaal te ondersteunen in hun eerste of verdere stappen op de arbeidsmarkt.

“Door in te zetten op dergelijke evenementen, kunnen we creatief omgaan met de huidige uitdagingen op onze lokale arbeidsmarkt. Het creëren van een win-winsituatie via inclusieve tewerkstelling is hierbij het uitgangspunt. Inclusief tewerkstellen betekent oog hebben voor het potentieel van elke werknemer. Dit vormt dan ook de eerste stap naar een inclusieve arbeidsmarkt,” zegt Evelyne Stassen, voorzitter van de ILV werk & sociale economie Zuid-Oost Limburg.

Wendy Molemans , coördinator werk en sociale economie Zuid-Oost Limburg

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame