Tongeren vandaag

Nieuws

Kasteel Rosmeulen in Nerem is verkocht

Kasteel 'La Brise' (De Bijs) in Nerem is verkocht. Het domein stond te koop voor 1,6 miljoen euro.

De voormalige directeurswoning van Florent Rosmeulen is begin 20ste eeuw gebouwd in Neorococostijl en telt 8 slaapkamers en 5 badkamers.
Begin jaren '70 heeft de familie Riskin het kasteel gekocht.

Het kasteel aan de Neremstraat en het Neremsplein. is gelegen te midden van een park in landschapsstijl. Het is bereikbaar via een bruggetje over de kunstmatig aangelegde vijvers en afgesloten door een gesmeed ijzeren hek tussen hardstenen pijlers. Een oprit, geflankeerd door een balustrade met sfinxen verbindt het inrijhek met het gebouw.

Het kasteel is een rechthoekig landhuis en bestaat uit een vierkantig kasteelgebouw dat omgeven wordt door een park
De twee bouwlagen zijn opgetrokken in baksteen en bedekt door een mansardedak met pannen uit leisteen. De witgeverfde en bepleisterde gevels worden beëindigd door een over de hele omtrek doorgaande kroonlijst. De gevels worden gekenmerkt door een verscheidenheid aan bouwkundige ornamenten zoals een erker, een zuilenrij, balkonnetjes, risalieten en een ronde hoektoren die bedekt wordt door een koepeldak.

Oorspronkelijk heette het landhuis 'Kasteel De Bijs'. De benaming 'Rosmeulen' verwijst naar de naam van de directeur van de voormalige chocoladefabriek die het landhuis als directeurswoning gebruikte. De chocoladefabriek is gelegen aan de overkant van de straat

De nieuwe eigenaar is Dirk D'haese (51), een cardioloog uit Waasmunster

Hij is verzot op kastelen: In 2009 kocht hij , samen met vier anderen, Kasteel Roos in Waasmunster, ze telden 2,86 miljoen euro neer voor dit neoclassicistisch kasteel

De cardioloog schreef verscheidene boeken, ook voor de heemkundige kring in Waasmunster

De familie Dirk en Bie D'haese zijn van plan het kasteel open te stellen voor gebruik door verenigingen en voor feesten. Er zal o.a. een zaal van 300 m² ter beschikking zijn. Dit alles vanaf voorjaar 2022.
Normaal gezien was het hun bedoeling om kort na de aankoop een receptie aan te bieden aan alle inwoners van Nerem, maar Covid heeft daar een stokje voorgestoken. Nu is het plan om dit te doen na de werkzaamheden, dus voorjaar 2022.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame