Tongeren vandaag

Nieuws

Kunstwerk voor De 9de Maand onthuld in Pliniuspark

In het Pliniuspark werd vanmiddag het kunstwerk In Memoriam onthuld, deze creatie van de Brusselse kunstenaar Renato Nicolodi kadert in het artistiek project 'De 9de maand' van de stad Tongeren.

De 9de maand is een langlopend expo-project waarbij door de stad een hedendaags kunstwerk wordt aangekocht en in de openbare ruimte geplaatst. "Door het herhalende karakter van dit initiatief geeft de stad een artistieke invulling en dus een meerwaarde aan de plaatselijke openbare ruimte. We willen op een moderne en hedendaagse manier uitpakken met ons verleden. Via De 9de maand willen we inwoners en bezoekers verrassen, we willen hen inspireren en laten meedenken en -bouwen aan het Tongeren van morgen", wist burgemeester wnd. An Christiaens. Zij bracht ook een herinnering aan wijlen Henri Savenay: "Henri was gepassioneerd door hedendaagse kunst. Hij was nauw betrokken bij De 9de maand'. Hij zou vandaag graag in ons midden geweest. Stad Tongeren heeft veel aan Henri te danken!"


Ernest Van Buynder, voorzitter van de jury, lichtte het kunstwerk en de ontwerper toe: "Renato heeft een Italiaanse opa en een Belgische oma. De gebouwen die hij als sculpturen presenteert, lijken tijdloos. Ze refereren vormelijk zowel naar tempels uit de oudheid, als naar architectuur uit het interbellum. Zijn sculpturen hebben een strak lijnenspel, archetypische vormen en de licht-donkercontrasten zijn heel puur. Ze benaderen de perfectie. De kunstenaar tracht de macht die de architectuur uitstraalt in te ruilen voor sacraliteit, zonder te verwijzen naar een bepaalde religie of ideologie".


Kunstenaar Renato Nicolodi: "Ik heb een link met Tongeren. Ik ben met herinneringen bezig. Hier krijg je een overdosis, want alles heeft hier een link naar het verleden. Ik ben een melancholicus die een lege doos koestert. Het werk stelt een blind volume voor, een donkere ruimte die verzegeld is en die een invulling kan krijgen van de passanten. Het is in nagedachtenis met wat de stad Tongeren te betekenen heeft. Het is gericht naar de Basiliek. Een mentale weg leidt ernaar. Bezoekers mogen er op zitten en kinderen mogen er in spelen. Het nodigt uit tot reflectie. Het is een gesloten box met vier blinde deuren. Wat zou daar achter schuilen? Het is omringd met Romaanse bogen om ze te sacraliseren en te bechermen".

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame