Tongeren vandaag

Nieuws

Lezing VEBEM (Academies Beeld Tongeren, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Pelt, Sint-Truiden en Hasselt)

Vanavond is er in cc De Velinx de lezing VEBEM (Academies Beeld Tongeren, Bilzen, Genk, Heusden-Zolder, Pelt, Sint-Truiden en Hasselt)
Titel: De panter praat, door Adriaan Raemdonck van academie-student tot oudste galerij.
- 19u00-19u10: introductiefilm, groot scherm podium.  'Jan Cox, a painter's odysseye' en 'Ik schilder met schilders' + eindbeeld de boeken van Adriaan.
- 19u10-19u15: Openingswoord Patrick Dewael
- 19u15-20u15: Adriaan aan het woord
- 20u15-21u15: Mogelijkheid tot vragen
 - 21u15-22u00: Receptie in de foyer van de Velinx door Retro Velinx + boekverkoop.

Burgemeester Dewael schetste de levensloop van de spreker; "Adriaan Raemdonck is in 1945 geboren. In 1968 opende de kunstschilder een eigen galerij 'De Zwarte Panter'. Eerst in de oude binnenstad en nadien in de Sint-Juliuskapel, dat gebouw was eigendom van de C.O.O. Later volgden het etsenatelier 'Panter Print' en het zeefdrukatelier 'Panter Pres'. In 1983 richtte hij de vzw De Vrienden van de Panter op. In 2018 vierde hij het 50-jarig bestaan van zijn galerij en kreeg hij het ereteken van de Vlaamse Gemeenschap. Eind vorig jaar verscheen zijn biografie 'De Panterpraat'. 

Adriaan Raemdonck stak van wal met lof voor burgemeester Dewael: "Hij is één van de beste ministers van Cultuur! Ik bezit de oudste galerij van het land. gelukkig ben ik niet de oudste inwoner. Een galerij is een biotoop van verlichting",

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame