Tongeren vandaag

Nieuws

Lezingen in GRM '25-'25

Het Gallo-Romeins Museum organiseert elk jaar lezingen voor het brede publiek, zowel over de prehistorie, de oudheid als de middeleeuwen.
De sprekers zijn toppers in hun vakgebied én hebben de gave om een toegankelijk verhaal te brengen.
Geïnteresseerden kunnen de uiteenzettingen volgen in het auditorium van het museum of online, van thuis uit. De lezingen vinden één keer per maand plaats op een woensdagavond, van oktober tot april.

16 oktober
 De eerste lezing wordt verzorgd door dr. Michiel Dekoninck. Hij vertelt hij hoe belangrijk zout was in de Romeinse tijd. Het witte goud was zelfs zo populair dat er in de regio langs de Noordzeekust een heuse ‘zoutkoorts’ optrad.

20 november is het de beurt aan Patrick De Rynck. Die toont met talloze voorbeelden aan hoe de oudheid ook vandaag nog overal aanwezig is: in reclame en marketing, politiek, hedendaagse kunst, mode,… Hij put hiervoor uit zijn nieuwste boek: ‘Zeus in jeans’.

18 december legt dr. Annelies Storme uit hoe we de landschappen uit het verre verleden kunnen reconstrueren via tekeningen. Ze focust op de vallei van de Kleine Nete. Wat weten we uit onderzoek? Wat is en blijft giswerk?

15 januari Prof. em. Nico Roymans komt met nieuwe inzichten over hoe vooraanstaanden in onze regio leefden in de tijd van de Kelten. Samen met een team van wetenschappers nam hij de zogenaamde ‘Keltische elitegraven’ – waaronder die uit Wijshagen – opnieuw onder de loep. Ook het Gallo-Romeins Museum werkte aan dit onderzoek mee.

12 februari,
is het de beurt aan Mette Langbroek. Zij is in de ban van de kralen(snoeren) die mensen in onze regio droegen in de vroege middeleeuwen. Wat blijkt? De kleurrijke steentjes kwamen uit verafgelegen streken.

12 maart. Prof. em. David Rijser heeft het over hoe de mens altijd al verhalen heeft verzonnen om grip te krijgen op de werkelijkheid. Hij voert ons terug naar de klassieke oudheid, een periode met zogenaamde ‘westerse’ en ‘oosterse’ verhaaltypes.

16 april De laatste lezing wordt verzorgd door prof. dr. Maarten Larmuseau. Hij legt uit hoe DNA-onderzoek op menselijk botmateriaal inzicht geeft in de afkomst en familiebanden van mensen die leefden in de vroege middeleeuwen. Zijn team deed o.a. onderzoek op skeletresten uit de 7de eeuw, gevonden in Koksijde en Sint-Truiden.

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Met zijn lezingen bereikt het Gallo-Romeins Museum jaarlijks zo’n 1500 geïnteresseerden. Mensen die niet in de buurt van Tongeren wonen, volgen de uiteenzettingen vaak online. Hiervoor krijgt het museum opvallend veel waardering.”

Burgemeester Patrick Dewael: “Het Gallo-Romeins Museum volgt het onderzoek naar het verre verleden van onze regio goed op. Het knoopt contacten aan met tal van wetenschappers en nodigt hen uit om hun onderzoeksresultaten te delen met het grote publiek. Ook dit jaar beloven het erg boeiende lezingen te worden.”

Je kan de lezingen zowel in het auditorium van het museum als online volgen.


Als je de lezingen online wil volgen, is vooraf inschrijven verplicht.

De lezingen vinden plaats tekens op woensdagavond, om 19u30.

De deelnameprijs is 3 euro.

Voorbije lezingen van het museum kan je bekijken op de museumwebsite.



Meer info: www.galloromeinsmuseum.be



Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame

Copyright © 2024 Tongeren Vandaag