Tongeren vandaag

Nieuws

Machtsafstand prinsen '24

Vanavond was er de machtsafstand van de stadsprinsen. Na vele jaren in cc De Velinx werd er teruggekeerd naar de feestzaal van het gerenoveerd stadhuis.

 Het evenement startte met de Riddermars

Commandeur Frank Grotars overliep het Tongerse carnaval '24: "Het was een zeer geslaagde editie! Op 20 januari was er de aanstelling van Keizer Xavier I, de enige Keizer sinds de oprichting van de Ridders van Morepoit tot Bukeberg in 1951. Er was veel volk (1.600) in De Velinx en dat ondanks dat er die avond 7 zittingen waren in de omgeving. De zondag was er de aanstelling van Jeugdprins Antoine I, hij wilde dit absoluut eens meemaken. er waren 207 kinderen ingeschreven en 800 personen aanwezig. 
De Ridders hadden tal van verplichtingen. Ze waren aanwezig in Haren en tijdens de Nacht van de Confrérie waren we met 47 personen present. 
De Jeugdstoet lokte heel veel volk (6.000 toeschouwers) en er stapten 600 kinderen mee. Antoine was kapot van het gooien, want ik heb hem letterlijk over de eindstreep moeten trekken. Zondag heeft Keizer Xavier fenomenaal gegooid. Voor de eerste keer as er een live-stream in de Tongerse woonzorgcentra  en die lokte meer dan 10.000 kijkers. Er werden 50 vlaaien bedeeld in de woonzorgcentra. Dinsdag waren er 700 personen aanwezig in het feestpaviljoen. Er wordt altijd beweerd dat de Kroningsfeesten het grootste evenement zijn, maar tijdens het carnavalweekend hadden we 30.000 bezoekers en 600 deelnemers op zaterdag en 2.000 op zondag. De Kroningsfeesten zijn om de 7 jaar, maar wij moeten ieder jaar zorgen voor een carnaval met twee prinsen". 
De commandeur riep de 20 Tongerse groepen naar voor. ze kregen een envelop en ze hadden een cadeau bij voor de prinsen 

Het schepencollege mocht plaatsnemen aan de eretafel, samen met de prinsen

Keizer Xavier had een geschenk (een handdoek en verzorgingsproducten) bij voor de dames van de Ridders.

De Ridders kregen een fles 'Mega Klootzakskesbier' 

Jeugdprins Antoine had voor de Ridders Mercikes bij

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame