Tongeren vandaag

Nieuws

Meimaand, actiemaand: verhoogd politietoezicht op fout parkeren en fietsen tegen de richting

In de maand mei zal de politie van Tongeren-Herstappe een verhoogdtoezicht houden op asociaal parkeergedrag en op fietsen tegen de rijrichting in straten met éénrichtingsverkeer.

De politie organiseert regelmatig controleacties op diverse verkeers- en overlastproblematieken. Vaak voorkomende controles zijn onder meer alcoholcontroles, bromfiets- en fietscontroles, snelheidscontroles, controles op de boorddocumenten, controles op gordel en gsm-gebruik.

In de maand mei zal de politiezone Tongeren-Herstappe verhoogde politiecontroles uitvoeren op volgende overtredingen:

Asociaal parkeergedrag door mensen die onterecht parkeerplaatsen voor mensen met een handicap innemen

Tongeren heeft in en rond het stadscentrum zo’n 30 tal parkeerplaatsen die voorzien zijn voor personen met een handicap. “Onder meer de wijkagenten en parkeerwachters zien bij controles het aantal gevallen van misbruik toenemen”, beweert burgemeester Patrick Dewael. Een signaal naar de gebruikers en vooral de misbruikers drong zich dus op. “Het misbruiken van een parkeerkaart voor personen met een handicap, of het innemen van een parkeerplaats voor personen met een handicap voor persoonlijk gemak of geldgewin is bijzonder asociaal.”

Deze actie zal daarom onmiddellijk repressief verlopen. Een inbreuk kost de overtreder 116 euro. Bovendien riskeert de overtreder dat zijn voertuig getakeld wordt of dat er een wielklem geplaatst wordt.

Fietsen tegen de rijrichting in straten met éénrichtingsverkeer.

“In sommige eenrichtingsstraten is het gevaarlijk om als fietser in beide richtingen te rijden. Daarom is het sinds enkele maanden in de winkelstraten van het centrum niet meer toegelaten om met de fiets in de tegenovergestelde rijrichting te fietsen.”, zegt Patrick Dewael.

In de verboden richting rijden is alleen toegelaten als onder het C1-verkeersbord ‘verboden richting voor iedere bestuurder’ een bijkomend wit M2-onderbord is aangebracht, waarop ‘uitgezonderd fiets’ afgebeeld staat. Staat dit bordje er niet, dan is het absoluut verboden tegen de rijrichting in te rijden. Dit toch doen is een overtreding.

De politie van Tongeren-Herstappe voert al sinds begin april preventieve controles uit op fietsers die het verbod negeren en wijst hen op de gewijzigde situatie. Vanaf mei zal het preventieve toezicht eveneens omgezet worden in een repressief beleid. Het gaat hier o.a. over de Hemelingenstraat, de Schiervelstraat en de Maastrichterstraat.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame

Copyright © 2024 Tongeren Vandaag