Tongeren vandaag

Nieuws

Michiel Cox schrijft debuutroman

Tongenaar Michiel Cox (30) heeft namiddag in de Standaard Boekhandel zijn debuutroman 'Messias van niks' voorgesteld.
Michiel studeerde Nederland aan de universiteit in Antwerpen. Hierna trok hij naar de Toneelacademie in Maastricht. Ondertussen is hij uitgeweken naar Rotterdam. Hij schreef al verscheidene toneelstukken. Dit is zijn eerste roman: "Ik wilde iets vertellen over Tongeren en ik ben vertrokken vanuit de Kroningsprocessie, maar het is allemaal uit de realiteit getrokken. Zo is Maria Hadewijch geworden", vertelde de auteur die 3,5 jaar aan de roman werkte.

In Vuchelt vindt eens in de drie jaar een Hadewijch-processie plaats. Duizenden gelovigen en toeristen van over de hele wereld overspoelen het doorgaans doodkalme Vlaamse stadje. Een halfjaar voor de processie komt Odetta er wonen, ze verstoort de rust met haar opvallende gedrag en ongewone verhalen. De inwoners zijn gefascineerd en al snel neemt de Hadewijch-cultus een nieuwe, extreme vorm aan. Volgelingen van Odetta komen tegenover ongelovigen te staan, Hadewijchs woorden worden gescandeerd en wonderen voltrekken zich. Als Odetta geheel onverwacht en nota bene enkele dagen voor de processie overlijdt is het hek van de dam. Een ramp hangt in de lucht, de vraag is welke vorm die gaat aannemen.

Door de ogen van een impotente jongeman, een verkoopster van wierook, een schrijfster in de ban van Hadewijch en een ongelovige priester zien we hoe de bevolking in rep en roer raakt. Vier perspectieven op de ontketende gekte en hoe massahysterie bezit neemt van de gemeenschap.Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame