Tongeren vandaag

Nieuws

Minister Lydia Peeters brengt subsidies mee voor indringingsweg

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken, Lydia Peeters, gaf voormiddag een toelichting over het investeringsplan 2021 en projecten in Tongeren in aanwezigheid van burgemeester Patrick Dewael en mobiliteitsschepen Patrick Jans.

Om een nieuwe doorsteek onder de spoorweg te kunnen realiseren, werd de antiekzaak aan de Jaminéstraat onteigend.

Lydia Peeters zet ook in 2021 extra in op veilige fietsinfrastructuur, betere doorstroming en meer leefbaarheid in Tongeren

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, investeert fors in vlot en veilig verkeer. Centraal daarbij staan investeringen in fietsinfrastructuur, verkeersveiligheid en duurzaamheid. Ook Tongeren plukt daar de vruchten van. “Met onder meer het realiseren van de fietstunnel N730 en het aanpakken van de fietspaden in de Baversstraat wil ik de inwoners van Tongeren meer fietsveiligheid garanderen”, zegt minister Peeters. “Ook wil ik via omgangswegen doorgaand en zwaar verkeer weghouden uit het Tongerse centrum, de wallen (R72) en de stationsomgeving.”

Fietsinvesteringen in Tongeren

In Tongeren wordt de fietstunnel N730 aangepakt (1,5 miljoen euro). Daarnaast worden de fietspaden in de Baversstraat aangepakt (1 miljoen euro) en de Maastrichtersteenweg heringericht inclusief fietspaden (2,5 miljoen euro).

Meer ruimte voor de fiets en groen

Om het doorgaand en zwaar verkeer weg te houden uit het Tongerse centrum, de wallen (R72) en de stationsomgeving, worden omleidingswegen gerealiseerd. “Zo ontstaat er meer ruimte voor de fiets en groen en creëren we bovendien meer leefbaarheid”, zegt Lydia Peeters. We investeren dit jaar ook 500.000 euro in opwaardering stationsomgeving.”

In de Zuidoostelijke omleidingsweg wordt 4 miljoen euro geïnvesteerd. “Zo willen we het vrachtverkeer weren uit het centrum en meer leefbaarheid geven aan de inwoners van de Wijkstraat, Dijk en Leopoldwal.”

Daarnaast wordt er 6,5 miljoen euro voorzien voor de uitvoering van de Noordoostelijke omleidingsweg en wordt er ook 100.000 euro geïnvesteerd voor fietspaden op de Molenweg. Zo wordt het ziekenhuis AZ Vesalius beter bereikbaar vanuit Hoeselt, Bilzen en Riemst en maken we een einde aan het sluipverkeer door de aanleg van een verbinding tussen de Bilzersesteenweg en de Maastrichtersteenweg.

Patrick Dewael, burgemeester Tongeren: “Aan de keuze voor dit traject ging een jarenlange discussie vooraf. We houden bij de uitvoering van de omleidingswegen nu terecht rekening met heel wat ecologische bekommernissen.De lange studietijd is voorbij en we zijn verheugd dat binnenkort de spade definitief de grond in kan. Het feit dat de budgetten nu zijn vastgelegd zijn dan ook een garantie op een snelle uitvoering. De werken zijn meer dan de aanleg van nieuwe verkeersinfrastructuur. De omleidingswegen zullen doorgaand verkeer en vrachtverkeer weghouden uit het centrum en zorgen voor minder sluipverkeer in de omliggend dorpen.We maken Tongeren tegelijk ook veiliger, mooier en fietsvriendelijk.”

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame