Tongeren vandaag

Nieuws

MoMeNT '24 voorgesteld

In de zomerrefter van het Agnetenklooster is deze middag het programma van MoMeNT '24 voorgesteld. 
MoMeNT is sinds 2017 hét jaarlijks eigenzinnig en innovatief stadsfestival in Tongeren met TIJD als verbindende factor, geënt op het DNA van onze stad. Het festival is al 7 jaar een vaste baken in het Vlaamse kunstenlandschap en daarbuiten, ingebed in het decor van de eerste stad.
De editie 2024, presenteert 14 dagen lang (van 28 juni tot 11 juli) podiumkunsten in een eigenzinnige combinatie van theater, muziek, beeldende kunsten, film en andere disciplines. MoMeNT kiest, naast een actueel en hoogstaand artistiek aanbod van gevestigde namen, voor het centraal plaatsen van jong talent, premières, participatieve projecten met inwoners en bezoekers en het uitspelen van unieke erfgoedlocaties in de stad en de dorpen. De ticketverkoop start op 27 mei

"Dit is al de 8e editie. MoMeNT is intussen een begrip in Tongeren en daarbuiten. Er zijn een aantal verschillen t.o.v. de vorige edities. Eerst en vooral de periode. Normaal was het in augustus , maar nu is het zwaartepunt van 28 juni tot 11 juli", vertelde burgemeester Patrick Dewael. "Omdat het festival niet is opgenomen in het regionale cultuuraanbod, kunnen we niet rekenen op Vlaamse cultuursubsidies en dus doet de stad het op eigen kracht. De mensen kijken ernaar uit. Coördinator Renaat heeft het festival verlegd naar de Motten en de Jeker, rond het waterbelevingspplein. Samen met Borgloon zijn er vandaag 114 logies met in totaal 1.500 slaapplaatsen! De vrijetijdseconomie zorgt voor een return investment. De toekomst van Tongeren en Borgloon ligt in het verleden". 
Cultuurschepen An Christiaens mocht aanvullen: "De 8e editie zit vol verrassingen en is multidisciplinair. We dragen het festival zelf als stad, al een paar edities. De stad trekt er 428.000 euro voor uit. Het festival is ingekort: niet meer maandenlang, maar de eerste 10 dagen van de zomer. Het start op 28 juni met een groots openluchtspektakel en het sluit op 11 juli met een afsluitend spektakel in de pop-up bar. Op de donderdagen in juni en juli kan je proeven van lezingen en films. Verder is er theater, de MoMeNTmakers, concerten, expo beeldende kunst. In de pop-up bar op De Motten is er elke avond een concertje. Vele bezoekers passeren er en dat is een versterking voor MoMeNT. Er zal op 37 plekken in Tongeren en Borgloon iets te beleven zijn. Vorig jaar waren er meer dan 20.000 bezoekers op de 10 dagen". 

De broers Glenn en Sam Vliegen zullen de pop-up bar 'BROER' uitbaten in stadspark De Motten; "Wees welkom in de grootste zomerbar van Tongeren! In de oase aan de rand van de stad! In ons MoMeNT-nest! Onze pitmasters temmen de vurige vlammen in hun open hell’s kitchen. Onze bartenders shaken cocktails zonder schroom en tappen lokale bieren direct uit de archeologische bodemlagen van stadspark De Motten. Zit het weer niet mee? Dan kan u terecht in onze serre, waar de tijd is blijven stilstaan en waar smaak en cultuur samenkomen. En met een waaier aan hippe events, live muziek en dansbare plaatjes"

De coördinatie van MoMeNT '24 is in handen van Renaat Roekaers, diensthoofd Cultuur in Borgloon, hij vervangt Mona Vanschoenwinkel die de Artistieke leiding had. Katrien Voets staat ook nu weer in voor de zakelijke leiding & Coördinatie communicatie.
Het duo overliep het programma: "Er zijn meer dan 60 activiteiten op 37 locaties, verspreid over 14 dagen"

* :Het openluchtspektakel '‘Mo et le ruban rouge' ’op 28 juni wordt gebracht door het gerenommeerde Franse gezelschap Compagnie l’Homme debout, begeleid door tientallen lokale vrijwilligers, waarbij een indrukwekkende pop van maar liefst acht meter door de stad zal bewegen. Start: Leopoldwal/Eburonenhal; Route: Leopoldwal/Clarissenstraat - Predikherenstraat - Ridderstraat - Vrijthof - Graanmarkt; Finale: Stadhuisplein. De binnenstad zal volledig verduisterd zijn . 
Doe mee aan het spectaculaire openingsspektakel. We zoeken 25 vrijwilligers voor een onvergetelijke ervaring. 18+, beschikbaar op 27 en 28 juni. Interesse? Meld je aan: https://moment.tongeren.be. #MoMeNTfestival #Vrijwilligers.
* 28 juni om 18u in de Ursulakapel: Vernissage van de expo 'Jij bent een beetje te laat' . Al voor de 4de keer werkt MoMeNT samen met kunstenaar/curator Maxim Renard. Zijn missie? Het koesteren, ondersteunen en tentoonstellen van het buitengewone talent dat Limburg rijk is. Elias Cafmeyer, Daems en Remoortere, Kristel Geerts en Niels Vaes - kunstenaars met een affiniteit met Tongeren - tonen hedendaagse sculpturen die in dialoog gaan met erfgoedlocaties zoals de Sint-Ursulakapel en het Agnetenklooster. 
In deze groepstentoonstelling toont Maxim opkomend talent in relatie met gevestigde waarden. We zullen dus talent van de PXL hogeschool te zien krijgen, VONK atelierwerking, studenten en docenten van de Pentagoon Academie Tongeren. Geflankeerd door nationaal en internationaal talent.

* in Pop-up bar BROER: aan de fonteinen in stadspark De Motten: elke avond een gratis concert op het podium in de fonteinen: i.s.m. Ambras: we willen de jongeren van het skatepark mee betrekken

* De Donderdagen: een vaste MoMeNTafspraak elke donderdagavond in juni en juli met afwisselend muziek, film en diepte-interview.
dubbelconcerten: Elk optreden combineert een gerenommeerde artiest met een opkomend talent: 20 juni Maanpaard en Lost & Found You (kerk Lauw) ; 25 juli Beatles With Strings en AMO (kerk Koninksem); 
Teseum TIJDsessie; Frank Van Laeken ontvangt 3 donderdagavonden één centrale gast in de Kloostergang om samen te filosoferen over tijd, waar hij/zij nu mee bezig is en de momenten van zijn/haar leven: 13 juni Rick de Leeuw (schrijver, zanger, presentator) 27 juni Lieve Blancquaert (fotografe) 11 juli Indra Dewitte, (hoofdredacteur HBVL), 
X Film: film onder de open sterrenhemel, omringd door een gezellig decor 6 juni Human Forever (in de bib); 4 juli The Zone of Interest met expo Vluchtlandschappen van het 20ste konvooi (kerk Kuttekoven; 18 juli Poor Things (trappen van het kasteel Gors-Opleeuw)

.  

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame