Tongeren vandaag

Nieuws

Nationale Feestdag '22

Vandaag wordt ook in Tongeren weer de Nationale Feestdag gevierd. Op 21 juli 1831 legde Leopold I p het Koningsplein in Brussel  de grondwettelijke eed af als eerste koning der Belgen. Maar pas in 1890 werd deze datum bestempeld als Belgische nationale feestdag. 

In 1830 vond de Belgische Revolutie plaats. Aanleiding was de opvoering van  ‘'De Stomme van Portici‘ in de Muntschouwburg in Brussel, ter ere van de verjaardag van Willem I. Dit uit Italië overgewaaid toneelstuk ging over een opstand in Italië en maakte heel wat emoties los ten opzichte van Willem I. Dat ongenoegen vloeide hoofdzakelijk voort uit het taalverschil tussen noord en zuid. 

In september 1830 vonden er heel wat gevechten plaats die uiteindelijk tot gevolg hadden dat het Nederlandse regeringsleger uit Brussel werd verjaagd.

Vandaag werd de Nationale Feestdag gevierd met een Te Deum in de Basiliek. Door de donderdagmarkt werd het parcours aangepast en verlieten de aanwezigen de Basiliek via de poort op 't Vrijthof. 

Er werden bloemen neergelegd aan het Monument der gesneuvelden.

Hierna wachtte een receptie in BarMusée waar burgemeester Patrick Dewael zorgde voor de gelegenheidsspeech. Hij had het o.a. over het conflict in Oekraïne en de hoge prijs voor gas en olie: "We zijn de voorbije decennia misschien naïef gebleken en vooral te hebberig geweest. In Rusland wilden we de goedkoopste olie aankopen en in China kopen we onze producten tegen spotprijzen. Nu betalen we de onvermijdelijke risicopremie. We doen er goed aan de regie inzake enkele cruciale sectoren terug in eigen hand te nemen. Door de aanzienlijke prijsstijgingen werd het leven fors duurder. Ons systeem van automatische loonindexering verzacht de pijn".
De burgemeester vertelde verder dat een Tongenaar mee aan de basis lag van het Verdrag van Washington dat in 1949 waardoor ons land een stichtend lid van de Navo is. Robert Silvercruys werd in 1893 in Tongeren geboren. Hij was van 1946 tot 1959 Belgisch ambassadeur in Washington. 
"Ons land had bij haar oprichting in 1830 veruit de meest liberale grondwet van Europa. Wij hebben een eer hoog te houden. Iedereen die in België leeft, moet onze spelregels respecteren om in vrede en harmonie met mekaar samen te leven", besloot Dewael. . 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame