Tongeren vandaag

Nieuws

Nieuwe audiotours vergroten aantrekkingskracht collectie GRM

Het Gallo-Romeins Museum introduceert 'audiotours'. Met handige audiotoestellen kunnen volwassenen en (school)kinderen de topstukken van de permanente tentoonstelling op een fijne manier ontdekken. Het museum heeft een traditie wat betreft het maken van dergelijke tours, zij het enkel voor de tijdelijke tentoonstellingen. Nu wordt het aanbod dus uitgebreid naar de permanente tentoonstelling. 
Er is een tour voor volwassenen, en een voor kinderen. De audiotours zijn beschikbaar in het Nederlands, maar ook in het Frans, Duits en Engels. Dat maakt ze bijzonder aantrekkelijk voor anderstalige cultuurtoeristen.

Patrick Dewael, burgemeester: ‘Jaarlijks bezoeken duizenden cultuurtoeristen onze stad, waaronder heel wat anderstaligen. Het aantal buitenlandse toeristen stijgt. De nieuwe audiogidsen zijn er in vier talen. Ze maken de boeiende collectie van het Gallo-Romeins Museum extra toegankelijk, zowel voor binnenlandse als buitenlandse bezoekers.’

Schepen van Cultuur An Christiaens: ‘Het Gallo-Romeins Museum staat bekend om zijn gezinsvriendelijke aanpak. Met de nieuwe audiogidsen worden kinderen tussen 7 en 13 jaar op sleeptouw genomen door archeoloog Bob de Graver. Hij vertelt gepassioneerd over de vele vondsten en introduceert de jonge bezoekers in de fascinerende wereld van de archeologie. Er wacht hen een meeslepende, leerrijke ervaring.’ 

Voor volwassenen: heldere duiding bij waaier aan topstukken

Met de audiogids kunnen bezoekers informatie opvragen bij meer dan vijftig kernobjecten. Waarvoor werd het object gebruikt? Wat is de betekenis van het voorwerp? Hoe werd het gemaakt, waar en door wie? Via welke weg belandde het artefact in onze regio? Wat vertelt het over de toenmalige samenleving?  Bezoekers raken in de ban van het leven van de mens in onze regio, van in de prille prehistorie tot de vroege middeleeuwen. Ze krijgen op een vlotte manier inzicht in grote ontwikkelingslijnen.

De audiofragmenten bevatten de meest actuele, wetenschappelijke informatie. Die wordt beknopt en to-the-point gebracht. Het museum legt uit waar de grenzen van onze kennis over het verre verleden liggen en geeft aan welke hypothesen er bestaan over intrigerende fenomenen.

De volledige tour duurt bijna twee uur. Bezoekers die zich willen focussen op de hoogtepunten van de collectie, kiezen voor de één-uur-durende tour met alleen de topstukken. Op het einde van de tour kunnen bezoekers de tour via mail naar hun digitale postbus verzenden. Dat geeft hen de kans om de audiofragmenten thuis opnieuw te beluisteren, aangevuld met foto’s van de objecten.

Voor kinderen: meeslepend verhaal van archeoloog Bob de Graver

Zich inleven in het verre verleden

Voor kinderen tussen 7 en 13 jaar is er een tour met spelelementen. Archeoloog Bob de Graver neemt de jonge geïnteresseerden op sleeptouw. Het personage vertelt gepassioneerd over de voorwerpen uit die lang vervlogen tijden. Hij dompelt de kinderen onder in de wereld van neanderthalers, de eerste boeren, Kelten, Gallo-Romeinen en Franken. Hoe leefden ze? Wat hield hen bezig? Wat dachten en voelden ze? Waarin geloofden ze? 

Bob de Graver heeft de gave om complexe dingen glashelder te verwoorden. De kinderen leren hoe de oermensen vuur maakten en water aan de kook brachten. Ze vernemen dat het in de ijstijd ook geregeld warm was. Ze zien in waarom aardewerken potjes typisch zijn voor een boerensamenleving en maken kennis met figuren als Ambiorix en Caesar. Ze ontdekken wat mensen zoal aten en dronken in de Romeinse tijd en hoe ze zich vermaakten. 
Bob de Graver zet de jonge museumbezoekers aan om gefocust naar de objecten te kijken. Hij daagt ze geregeld ook uit om mee na te denken, bijvoorbeeld over de vraag waarom mensen eeuwenlang kostbare voorwerpen begroeven.

De audiotour haakt in op de leefwereld van de kinderen, met thema’s als verliefdheid en school. Sfeergeluiden verlevendigen het verhaal: briesende mammoeten, kletterende zwaarden, plonzen in het Romeinse badgebouw. 
Bob de Graver test geregeld de opgedane kennis met leuke quizvragen. Als archeoloog doet hij ook uit de doeken hoe hij weet wat hij weet, en … wat hij (nog) niet weet. Hij vertelt grappige anekdotes, over zijn opgravingen én privéleven.

Leerlingen beslissen mee

De kindertour is het resultaat van een participatief traject. Het Gallo-Romeins Museum nodigde 60 leerlingen van het 3de, 4de en 5de leerjaar van de Tongerse basisschool ‘Atheneeke’ uit. Zij bezochten in kleine groepjes de permanente tentoonstelling en kozen hun favoriete voorwerpen. De leerlingen gaven aan waarom net die objecten hun fascineerden en wat ze er (meer) over te weten wilden komen. Daarna volgde een verdiepend gesprek met de medewerkers publieksbemiddeling van het Gallo-Romeins Museum. 

Met deze resultaten ging het redactieteam van het museum aan de slag. Alle opmerkingen en vragen van de leerlingen werden zo goed mogelijk verwerkt in de tour. Deze aanpak staat ervoor garant dat de audiotour nauw aansluit bij de leefwereld en interessesfeer van de doelgroep. De tour is zowel geschikt voor kinderen die het museum bezoeken met hun gezin als met hun klasgenoten, onder begeleiding van een leerkracht.   

Praktisch

Prijs: inbegrepen in de toegangsprijs

Doelgroep: volwassenen en kinderen (7-13 jaar) – ook schoolgroepen

Talen: NL/FR/D/EN

Duur audiotour volwassenen: volledige tour 120 min. / topstukkentour: 60 min.
Duur audiotour kinderen: 60 min.

Concept en tekstredactie: Patrick De Rynck i.s.m. het Gallo-Romeins Museum

Productie: Studio Sound Wizard

Stemmen audiotour volwassenen: NL: Peter Cremers
Stemmen audiotour kinderen: NL: Johan De Paepe

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame