Tongeren vandaag

Nieuws

'Nieuwe blog van Gallo-Romeins Museum linkt onze tijd met de oudheid'

'Hic et nunc', da’s Latijn voor ‘hier en nu’. Dat is de naam van de nieuwe tweewekelijkse blog, die het Gallo-Romeins Museum pas lanceerde.
Classicus Patrick De Rynck is gastblogger. Hij volgt voor het museum de actualiteit en ontdekt verrassende verbanden met de wereld van de oude Grieken en Romeinen. U kan de blog lezen én/of beluisteren.

Het Gallo-Romeins Museum neemt classicus Patrick De Rynck onder de arm als gastblogger. Hij volgt voor het museum de actualiteit. Hij ontdekt verrassende verbanden met de wereld van de oude Grieken en Romeinen. ‘Hic et nunc’ heet de tweewekelijkse blog, dat is Latijn voor ‘hier en nu’.

Classicus Patrick De Rynck is schrijver, vertaler, redacteur en publicist. Hij is in de museum- en erfgoedwereld een veelgevraagd tekstschrijver en werkte mee aan tientallen tentoonstellingen, ook voor het Gallo-Romeins Museum. Hij is auteur van boeken over Grieks-Romeinse thema’s en zijn stem is vaak op de radio te horen. Sinds lang is hij begeesterd door hoe de antieke oudheid blijft ‘doorwerken’ tot vandaag.

Voor het Gallo-Romeins Museum is De Rynck de geknipte persoon om mee in zee te gaan. Voortaan levert hij elke twee weken een blogtekst aan. Die kan je lezen én beluisteren via de website van het museum. Ook op Facebook zullen geïnteresseerden op de hoogte worden gebracht. De Rynck haalt zijn inspiratie uit de actualiteit. Die volgt hij op de voet. Getriggerd door wat hij leest, hoort en ziet, ontdekt hij verrassende verbanden met de wereld van de oude Grieken en Romeinen.

Het idee is simpel: De Rynck kijkt om zich heen en ziet hoe heel uiteenlopende facetten van de Grieks-Romeinse oudheid in onze actualiteit aanwezig blijven en gebruikt worden. Soms is dat onderhuids, soms zijn ze duidelijk zichtbaar. Hij kan worden geïnspireerd door een betonnen tuinbeeld van de godin Venus, en een verhaal brengen over de invloed van Romeinse schoonheidsidealen. Of door een ondergronds labo dat ‘Hades’ heet. Of neem de aansporing ‘Carpe diem’ op een villa of in een interview. Wat betekent die te pas en te onpas gebruikte leuze eigenlijk? Ook logo’s en (merk)namen kunnen hem aanzetten om in zijn pen te kruipen, van voetbalclubs (Ajax) over fietsen (Batavus) tot parfums (Invictus). En waarom speelt het oude stoïcisme een rol in moderne zelfhulpboeken? Horen we antieke levenslessen in de vele wenken hoe we met de corona-lockdown moeten omgaan?

Het doel? Lezers doen glimlachen, inspireren, verrijken. Mensen met een nieuwe blik laten kijken naar het heden. De Rynck nodigt lezers en volgers ook uit om hem te mailen, met tips voor onderwerpen die aan bod kunnen komen in toekomstige blogs.

...

Burgemeester Patrick Dewael: “Dit is een waardevol initiatief van het Gallo-Romeins Museum. In de stad waar het verhaal van de Romeinen voor onze streken is begonnen. Het is verrassend hoe we nog altijd op veel manieren verbonden zijn met de oudheid, in kleine en grote dingen. Ik vind het mooi hoe je daar zowel speels als ernstig mee om kunt gaan, zoals Patrick De Rynck doet.”

Schepen van Cultuur An Christiaens: “Met deze unieke blog toont het Gallo-Romeins Museum aan dat de oudheid nog niet voorbij is. Patrick De Rynck zoekt en vindt sporen van de oude Grieken en Romeinen in alle domeinen van het maatschappelijk leven. Ik kijk vol verwachting uit naar zijn teksten.”

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame