Tongeren vandaag

Nieuws

Nieuwe MUG voor az Vesalius

De spoedgevallendienst van az Vesalius heeft een nieuwe MUG-auto. Binnenkort rukt het MUG-team uit met een Volvo XC90 die volledig is omgebouwd tot interventievoertuig met de nieuwste technische voorzieningen op gebied van veiligheid en zichtbaarheid. Ook de medische uitrusting in de auto werd aangepast en vernieuwd.

De Volvo werd volledig omgebouwd tot interventiewagen en uitgerust met een zogenaamd intervention pack. “Dat betekent dat de auto onder andere een verstevigde onderkant en extra krachtige remmen krijgt, ” vertelt spoedverpleegkundige Werner Bruneel. “Zo kunnen onze spoedinterventies snel en veilig verlopen, in alle weersomstandigheden.”

De MUG heeft continue motorverwarming en ook nieuw is dat wanneer de noodcentrale 112 een opdracht uitstuurt, de auto meteen een signaal met het adres ontvangt en de route automatisch berekend wordt. “Zo zijn we nog sneller dan vroeger waar we nodig zijn,” zegt Werner Bruneel.

Ook de medische uitrusting werd aangepast en vernieuwd. Het medisch team beschikt nu over een nieuw beademingstoestel, een traumatas en een vernieuwde pediatriekit voor de jongste patiënten die dringende medische zorg nodig hebben.

Opleiding

Een high-tech voertuig moet natuurlijk ook goed bestuurd worden. Daarom krijgen de spoedverpleegkundigen een opleiding voor de auto in gebruik wordt genomen. Een stukje theorie en een dag rijgewenning op een oefenterrein vormen hiervoor de basis.

De MUG van az Vesalius wordt 2 tot 3 keer per dag uitgestuurd, dat zijn zo’n 900 ritten per jaar.

Een mobiele urgentiegroep of MUG is een mobiel team dat dringende medische hulp verleent bij een ongeval of ziekte wanneer een patiënt acute zorg of medisch toezicht nodig heeft. De MUG wordt bemand door een spoedarts en spoedverpleegkundige.

De nieuwe MUG werd aangekocht bij Volvo garage Celis in Hasselt.

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame