Tongeren vandaag

Nieuws

Nieuwe Tongenaren krijgen uitleg over de Kroningsfeesten

Deze namiddag werden de nieuwe Tongenaren ontvangen in cc de Velinx. Ze kregen er  uitleg over de nakende Kroningsfeesten. 


In 2023 vieren we in Tongeren voor de 19de keer de zevenjaarlijkse Kroningsfeesten. Tongenaren zullen tijdens deze Kroningsweek viermaal opstappen in een processie en deel uitmaken van een avondspel. Een vijftigtal straatcomités zorgen voor een mooi versierde stad. Nu reeds zijn al meer dan 200 bestuursleden actief in een processiegroep. Intussen beginnen ook de straatcomités zich te vormen.

Voor de nieuwe Tongenaren die na 2016 in Tongeren zijn komen wonen, en dus nog geen Kroning hebben mee beleefd, is dit iets totaal nieuws. Om hen te introduceren in het Kroningsgebeuren, dat de komende 2 jaren een belangrijke plaats zal innemen in Tongeren, organiseerde het kroningscomité i.s.m. de stad  een kennismakingsnamiddag. Er waren 125 personen ingeschreven, maar door het stralende week, waren ze niet allemaal present. 
Aan de hand van filmbeelden, toelichtingen en meerdere getuigenissen, konden de nieuwe Tongenaren kennismaken met een traditie die in Tongeren diep geworteld is.
Op de infomarkt kregen ze uitleg over de verschillende processiegroepen.

Burgemeester Patrick Dewael mocht de nieuwe Tongenaren verwelkomen: "Jullie hebben de Kroningsfeesten nog niet meegemaakt. De Tongenaren hebben iets met de Kroningsfeesten .De mensen leven collectief toe naar dit moment. Ze zijn ondertussen al volle bak bezig met de voorbereiding. Je vraagt u telkens weer af of het gaat lukken. Meer dan 3.000 deelnemers. Tongeren Heel wat steden benijden ons dat. Onze straten en pleinen zullen weer mooi versierd worden. Tongeren wordt properder en properder".

Voorzitter Peter Severijns: Waarom doen we deze dag? Omdat de Kroningsfeesten stilaan beginnen. Mensen die het niet meegemaakt hebben, weten niet wat er gebeurt". 

Secretaris Peter Bruggen schetste een historisch overzicht van de Kroningsfeesten: "Tussen 1390 en 1790 was er hier een heiligdomsvaart. In 1890 werd het Mariabeeld  uit 1479 gekroond. In 1904 werd een historische stoet gekoppeld aan de feesten. In 1925 stonden de feesten in teken van dankbaarheid en waren er 100.000 bezoekers. In 1931 kreeg de kerk de titel van Basiliek. 
In 1960 werden de kroningsfeesten uitgebreid met een avondspel. In 1990 werd 100 jaar Kroning gevierd. 
De Kroningsfeesten zijn van iedereen. Van 8 weken tot 88 jaar. Sommigen gaan al 10 edities mee. De Kroningsfeesten zijn van alle groot-Tongenaren: toeschouwers, straatcomités, processie. We begroeten telkens deelnemers uit het buitenland: bij de vorige editie o.a. uit Nieuw-Zeeland en Katar. We proberen onze stad heel mooi te maken. Daarvoor zorgen 50 straatcomités. Sinds 1960 zijn pruiken en nepbaarden taboe. De Kroningsfeesten worden afgesloten met een lichtprocessie op 23 september 2023 Het wordt weer feest onder het thema #zoekverbinding". ! 

Zoeken
Sponsors
    Airco-Ropa RadioBOO
Het weer
Reclame

Copyright © 2024 Tongeren Vandaag